Για την προσφυγή ομάδας νηπιαγωγών και ΣΕΠΕ απ’ όλη τη χώρα στο Σ.τ.Ε. για την εξίσωση του ωραρίου τους

Για την προσφυγή ομάδας νηπιαγωγών και ΣΕΠΕ απ’ όλη τη χώρα στο Σ.τ.Ε. για την εξίσωση του ωραρίου τους

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Την Πέμπτη 13/6 εκδικάστηκε η προσφυγή ομάδας νηπιαγωγών και ΣΕΠΕ απ’ όλη τη χώρα στο Σ.τ.Ε. για την εξίσωση του ωραρίου τους (και των συναδέλφων που υπηρετούν στα ολιγοθέσια δημοτικά σχολεία), με αυτό των υπόλοιπων εκπαιδευτικών, σύμφωνα με τα χρόνια υπηρεσίας τους και επιπλέον μείωση του διδακτικού ωραρίου των Προϊσταμένων.

Η μείωση του ωραρίου που θεσμοθετήθηκε μόνο για τα 4/θέσια και άνω νηπιαγωγεία αφορά ελάχιστο αριθμό συναδέλφων, ενώ δε δικαιούνται περισσότερη μείωση ωραρίου οι Προϊσταμένες των 4/θέσιων και άνω, καθιστώντας προβληματική την παράλληλη άσκηση διοικητικού και παιδαγωγικού έργου. Μάλιστα τα τελευταία χρόνια είχαμε σταδιακή αύξηση του ωραρίου τους (φτάσαμε στην ουσία έως και τις 30 διδακτικές ώρες), ενώ δεν έχουν κενά/διαλείμματα, σπάνια έχουν Παράλληλη Στήριξη, είναι από τους πιο σκληρά εργαζόμενους εκπαιδευτικούς και καταστρατηγείται ακόμα και το εργασιακό τους ωράριο, σε έναν ορθά γενικευμένο θεσμό Προσχολικής Αγωγής χωρίς όμως τους όρους και τις προϋποθέσεις σωστής υλοποίησής της (να μην αναφερθούμε και στο κτηριακό/στεγαστικό πρόβλημα).

ΣΕΠΕ της Αττικής που πρωτοστάτησαν με ποικίλες δράσεις στην ανάδειξη του ζητήματος (ανακοινώσεις, συλλογές υπογραφών, παραστάσεις διαμαρτυρίας) συμμετείχαν σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω από τον χώρο εκδίκασης της υπόθεσης, κηρύσσοντας ταυτόχρονα 4ωρες στάσεις εργασίας, για να διευκολύνουν τη συμμετοχή των συναδέλφων.

Το θέμα αυτό το βάλαμε και στη θητεία του προηγούμενου Δ.Σ. του Συλλόγου, σε συνεδρίαση στις 11/1/2023, με πρόταση την ημέρα της τότε εκδίκασης του ζητήματος, πάλι στο Σ.τ.Ε., να καλέσουμε τις Νηπιαγωγούς σε παράσταση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Α/θμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας, με προσυγκέντρωση στην Πλατεία Δημαρχείου, σε διαμοιρασμό στον κόσμο εντύπων που να τον ενημερώνουν για την κατάσταση που επικρατεί στην Προσχολική Αγωγή γενικά και ειδικά για το ωράριο των συναδελφισσών και την εντατικοποίηση της δουλειάς τους και να συμμετέχουμε και ως ΣΕΠΕ οικονομικά στην προσφυγή.

Καμία από τις υπόλοιπες παρατάξεις (ΔΑΚΕ-ΔΗΣΥ-ΔΙΚΤΥΟ) τότε δε συμφώνησε (ούτε καν στην άλλη πρότασή μας, να απευθυνθούμε στο Δ.Σ. της ΔΟΕ, για να μας δώσουν πληροφορίες για το ιστορικό και την εξέλιξη του ζητήματος), θεωρώντας πως η ομόφωνη απόφαση στην 92η Γενική Συνέλευση της ΔΟΕ, για την διεκδίκηση της εξίσωσης του ωραρίου (άραγε με ποιους συγκεκριμένους τρόπους;) ήταν αρκετή και πως «οι συναδέλφισσες κινούνται εκτός ΔΟΕ – την παρέκαμψαν – και βάζουν σε κίνδυνο όλον τον κλάδο και τον συνδικαλισμό, γιατί, σε περίπτωση αρνητικής απόφασης, θα υπάρχει δεδικασμένο».

Το θέμα το επαναφέραμε και στο νέο Δ.Σ. που προέκυψε μετά τις εκλογές της 30ης Μάη με την πρόταση να βγάλουμε τουλάχιστον κείμενο στήριξης της κινητοποίησης, αφού είναι πλέον αργά για οποιαδήποτε άλλη κίνηση συμπαράστασης, ελπίζοντας σε κάποια αλλαγή στη στάση των άλλων παρατάξεων για ένα τόσο σημαντικό θέμα, για το οποίο πήρε ομόφωνη απόφαση η 92η Γενική Συνέλευση της ΔΟΕ. Διαπιστώσαμε, όμως, πως η θέση των ΔΑΚΕ-ΔΗΣΥ δεν άλλαξε καθόλου, εμμένοντας να μη στηρίζουν την κίνηση των συναδελφισσών επικαλούμενοι την ίδια επιχειρηματολογία.

Εμείς, συνάδελφοι, ως ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ πιστεύουμε πως:

  1. Σε κόντρα με το χιλιοειπωμένο επιχείρημα «είναι νόμος του κράτους και θα εφαρμοστεί» (που το αναπαράγουν αντάμα κυβέρνηση, Αστικά Δικαστήρια και οι συνδικαλιστές των παρατάξεων ΔΑΚΕ-ΔΗΣΥ-ΔΙΚΤΥΟ) πιστεύουμε ότι όλοι οι νόμοι μπορούν να μείνουν στα χαρτιά, ανενεργοί ή να ανατραπούν, με την ενεργό μας δράση, όσες φορές κι αν μας σέρνουν στα δικαστήρια. Το συνδικαλιστικό κίνημα δεν πρέπει να κινείται με πλαίσιο τον νόμο, όπως μας λένε οι συνδικαλιστές των παρατάξεων ΔΑΚΕ-ΔΗΣΥ-ΔΙΚΤΥΟ, αλλά οφείλει να παλεύει για να καταργήσει και να καταστήσει ανενεργό κάθε αντεργατικό, αντιδραστικό και αντιεκπαιδευτικό νόμο.
  2. Στηρίζουμε κάθε προσπάθεια διεκδίκησης των δικαιωμάτων μας, ακόμα κι αν δεν είναι κάτω από την επίσημη ομπρέλα των ΔΟΕ-ΑΔΕΔΥ.
  3. Πιστεύουμε πως η λύση στα προβλήματα που ταλανίζουν τον κλάδο μας θα δοθεί μόνο μέσα από τους συλλογικούς, μαζικούς αγώνες μας, στον δρόμο της διεκδίκησης και της αντιπαράθεσης με κάθε αντιλαϊκή και αντιεκπαιδευτική πολιτική. Δεν έχουμε καμία αυταπάτη για τον ρόλο της αστικής δικαιοσύνης ως το «φίδι που δαγκώνει τους ξυπόλυτους». Αξιοποιούμε, ωστόσο, χωρίς αυταπάτες και τη νομική οδό, για να ενισχύσουμε τη διεκδίκηση και να πετύχουμε τους στόχους μας.

Η Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών Ημαθίας θεωρεί πως το προηγούμενο Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΠΕ Ημαθίας θα έπρεπε να είχε πάρει απόφαση συμμετοχής μας  στην προσφυγή (πληρώνοντας το παράβολο των 10 ευρώ). Στηρίζουμε τις δράσεις των συναδέλφων, κινηματικές και νομικές, και καλούμε το ΥΠΑΙΘΑ και την κυβέρνηση να άρουν άμεσα την αδικία σε βάρος τους.

Προηγούμενο άρθροΑλληλεγγύη στους απολυμένους εργάτες του εργοστασίου Βαρβαρέσος – Κάλεσμα συμμετοχής στη συναυλία αλληλεγγύης
Επόμενο άρθροΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής: «Άγονος ανασχηματισμός αντίστροφης μέτρησης και προϊόν κομματικών συμβιβασμών»