Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο χώρος της αυτοδιοίκησης αποτελεί το φυσικό πεδίο στο οποίο αναπτύσσονται δημιουργικές δυνάμεις που οραματίζονται και τελικά δημιουργούν για την καλύτερη καθημερινότητα όλων μας. Η αυτοδιοίκηση είναι η πολιτική της αληθινής ζωής. Είναι η προσφορά στον συνάνθρωπο και μάλιστα χειροπιαστά αφού λίγο πολύ γνωριζόμαστε όλοι, ακόμη και σε μεγάλους δήμους, όπως των Αθηναίων. Η αυτοδιοίκηση είναι οι ισχυρές ομάδες με τα «κοινά χνώτα», που μοιράζονται το ίδιο όραμα και πάθος, την ίδια όρεξη να προσφέρουμε, να δουλέψουμε.
Αυτό έγινε και τα χρόνια που πέρασαν στο δήμο των Αθηναίων. Συνολικά ήταν μια παραγωγική θητεία! Με τις νίκες και τις κρίσεις της, με τα πολλά σωστά αλλά και τα λάθη. Μόνο όσοι δουλεύουν ασταμάτητα δεν κάνουν λάθη.
Ο Δήμος των Αθηναίων ανασυντάχθηκε, προγραμματίστηκε, προχώρησε στην υλοποίηση έργων ουσίας που βελτίωσαν την καθημερινότητα στις 129 γειτονιές της πόλης.
Η καθαριότητα της πόλης-μέγιστο ζητούμενο- είναι υποδειγματική, η αστική φύση βελτιώθηκε και οι υποδομές, λειτουργούν υποδειγματικά. Οι κοινωνικές υπηρεσίες λειτουργούν υποδειγματικά, ενώ αναδείχτηκε ο πολιτισμός μας. Κι όλα αυτά με μείωση των δημοτικών τελών κατά 5%.
Η Αθήνα πήρε χρώμα. Με το επιδοτούμενο πρόγραμμα «Πρόσοψη» από την «Ανάπλαση Αθήνας ΑΕ», εκατοντάδες ακίνητα πάσης φύσεως, καθαρίστηκαν, βάφτηκαν οι προσόψεις τους, έγιναν σημαντικές παρεμβάσεις αισθητικής φύσεως, που άλλαξαν την εικόνα τους. Προσωπικά είμαι υπερήφανος γι αυτό.
Η Αθήνα απέκτησε περισσότερο πράσινο. Φυτεύτηκαν περισσότερα από 7 χιλιάδες δέντρα, έγιναν εκατοντάδες αναπλάσεις σε χώρους πρασίνου. Αναζωογονήθηκαν μεγάλοι αστικοί πνεύμονες, όπως ο Εθνικός κήπος, οι λόφοι Στρέφη και Λυκαβηττού, ανασαίνει η Αθήνα.
Η Αθήνα προχώρησε μετά από χρόνια στην αναβάθμιση των δημοτικών της ιατρείων, ενώ περισσότερα από 60 σχολεία έγιναν προσβάσιμα σε ΑμεΑ. Ανακαινίστηκαν αθλητικοί χώροι, ενώ όλος ο φωτισμός της πόλης αντικαταστάθηκε με λάμπες LED που εξασφαλίζουν φθηνότερο φως με λιγότερη ενέργεια. Ασφαλτοστρώθηκαν δρόμοι, ενισχύθηκαν οι υποδομές κοινωνικής αλληλεγγύης, δημιουργήθηκε το «Πολυδύναμο Κέντρο Αστέγων», το «Κέντρο για την Καταπολέμηση της Έμφυλης Βίας και των Πολλαπλών Διακρίσεων», το «Καταφύγιο του Σωκράτη» και τον «Χώρο Εποπτευόμενης Χρήσης» για τοξικοεξαρτημένους.
Η Αθήνα επένδυσε στον πολιτισμό της καθημερινότητας, με το Athens City Festival, το «Όλη η Αθήνα μια Σκηνή», την επαναλειτουργία του εμβληματικού θεάτρου του Λυκαβηττού, αλλά και το άνοιγμα του Μουσείου της Μαρίας Κάλλας.
Η Αθήνα, σιγά σιγά κι αθόρυβα αλλάζει. Η ανάπλαση στο κάτω μέρος της πλατείας Συντάγματος, η ανάπλαση της πλατείας Ομονοίας, την αναβάθμισαν τόσο λειτουργικά, όσο κυρίως λειτουργικά. Την ίδια ώρα τα δρομολογημένα έργα, όπως η «Διπλή Ανάπλαση» ή οι αναπλάσεις της Βασιλίσσης Όλγας και Πανεπιστημίου, παρά την προσωρινή αναστάτωση που δημιουργούν, αποτελούν μέλλον κι ανάπτυξη για την πόλη. Όπως κι η ανάπλαση της Ακαδημίας Πλάτωνος.
Τέλος, δεν πρέπει να αφήσουμε εκτός συζήτησης, το μεγάλο έργο του νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού, που θα αναβαθμίσει μια ολόκληρη περιοχή της Αθήνας κι ο Δήμος προχώρησε όσο κανένας άλλος κα ποτέ.
Ναι είναι αλήθεια ότι σε κάποιους τομείς σημειώθηκε περισσότερη πρόοδος απ’ ότι σε άλλους. Όμως έχουν τεθεί οι βάσεις για την Αθήνα τη δική μας, των παιδιών μας και των εκατομμυρίων ανθρώπων που συρρέουν ετησίως σ’ αυτή.
Με όραμα και πίστη στις αξίες της αυτοδιοίκησης πορευόμαστε με τον Κώστα Μπακογιάννη, συντασσόμαστε και συνεχίζουμε μαζί του.
Για την Αθήνα ψηλά!
Ο Χρόνης Ακριτίδης είναι Τοπογράφος/Μηχανικός & ;Συγκοινωνιολόγος Διευθύνων Σύμβουλος της «Ανάπλαση Αθήνας ΑΕ» – Υποψήφιος Δημοτικός σύμβουλος