Για πρώτη φορά Όλα τα μυστικά διατροφής και ενεργειακών αναγκών για αγελάδες και αμνοερίφια

Μια γαλακτοπαραγωγική αγελάδα χρειάζεται μια βασική διατροφή – μία που παρέχει επαρκείς ποσότητες θρεπτικών συστατικών για την κάλυψη των καθημερινών βασικών ενεργειακών αναγκών του ζώου, αλλά μπορεί να μην παρέχει όλα τα μεταλλικά στοιχεία και βιταμίνες που απαιτούνται.

Αυτή η δίαιτα συνήθως λαμβάνεται από βοσκότοπους, φορβή ή φρέσκο χορτάρι. Με απλά λόγια, η αγελάδα χρειάζεται μια βασική διατροφή για να γεμίσει το μεγάλο της στομάχι, αυτή η δίαιτα παρέχει στο ζώο ενέργεια. Για γαλακτοπαραγωγές αγελάδες, αίγες ή πρόβατα, αυτές οι δίαιτες παρέχουν εδώδιμες ίνες και αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος του ημερήσιου σιτηρεσίου του ζώου.

Η αναμενόμενη ημερήσια κατανάλωση ενεργειακών ζωοτροφών εξαρτάται από την ποιότητα των ζωοτροφών, το μέγεθος του ζώου, το επίπεδο παραγωγής γάλακτος, την ποσότητα των χορηγούμενων συμπληρωμάτων και την περιεκτικότητα σε ξηρή ύλη της πρώτης ύλης ζωοτροφών. Συμπληρωματικές τροφές όπως τα συμπυκνώματα δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη βασική διατροφή.

Στις ξηρές εποχές, οι αγελάδες συχνά δεν παίρνουν αρκετή φορβή*. Πολλοί μικροκαλλιεργητές προσπαθούν να φροντίσουν την έλλειψη  στην διατροφή του ζώου προσθέτοντας  γαλακτοκομικά υποπροϊόντα.

Οι κτηνοτρόφοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι χωρίς επαρκή φορβή (γρασίδι, σανό κ.α.)  για να γεμίσουν το στομάχι του ζώου, ακόμη και η σωστή μερίδα από το καλύτερο γαλακτοκομικό γεύμα δεν θα αυξήσει την παραγωγή γάλακτος.

Εάν δοθεί λιγότερη φορβή, η αγελάδα χρησιμοποιεί τη ζωοτροφή για να διατηρήσει το βάρος του σώματός της και δεν μπορεί να αυξήσει την παραγωγή γάλακτος.

Προσοχή δεν δίνουμε αραβόσιτο σάπιο ή χτυπημένο

Πολύ συχνά, οι κτηνοτρόφοι τροφοδοτούν τα ζώα τους με σάπιο αραβόσιτο,  που είναι απαγορευτικό καθώς μπορεί να περιέχει την επικίνδυνη αφλατοξίνη.

Η αφλατοξίνη μολύνει το αγελαδινό γάλα και είναι επικίνδυνη ακόμη και για τους ανθρώπους που το καταναλώνουν.

Απαραίτητες οι πρωτείνες στις ζωοτροφές

Η πρωτεΐνη είναι το δεύτερο πιο σημαντικό συστατικό της δίαιτας. Χτίζει το σώμα της αγελάδας ή των αιγοπροβάτων και βοηθά στην παραγωγή γάλακτος. Η επαρκής πρωτεΐνη στη διατροφή βοηθάει επίσης τους μικροοργανισμούς που υπάρχουν στο στομάχι ώστε να μετατρέψουν τις εδώδιμες ίνες σε θρεπτικά συστατικά. Είναι σημαντικό για τους κτηνοτρόφους να εξασφαλίσουν ότι να συμπληρώνουν στη βοσκή πρωτεΐνες. Η έλλειψη πρωτεϊνών στη διατροφή των ζώων οδηγεί σε κακή ανάπτυξη, μειωμένη παραγωγή γάλακτος, απώλεια βάρους και καθυστερημένη ωριμότητα.

Καλές πηγές πρωτεΐνης είναι τα όσπρια όπως η αλφάλφα, το λευκό τριφύλλι και το άχυρο. Τα κτηνοτροφικά δένδρα, όπως το καλιάνδρο, η σεσμπάνια και η λεύκαινα, παρέχουν επίσης πρωτεΐνη για τα ζώα. Οι κτηνοτρόφοι θα πρέπει να στεγνώσουν τα το καλιάνδρο πριν από τη σίτιση των ζώων, καθώς προκαλεί τη μυρωδιά του γάλακτος όταν δοθεί φρέσκο στα ζώα. Έρευνες έδειξαν ότι 3 κιλά φορβή δέντρων και άλλα όσπρια, όπως φύλλαγλυκοπατάτας, δίνουν την ίδια απόδοση γάλακτος με 1 κιλό γαλακτοκομικών προϊόντων. Ως εκ τούτου, ο αγρότης μπορεί να δώσει στην αγελάδα 12 κιλά όσπρια αντί για 4 κιλά γαλακτοκομικών υποπροϊόντων.

Πολύ σημαντικά τα μεταλλικά στοιχεία και οι βιταμίνες

Σε μια αγελάδα θα πρέπει επίσης να παρέχονται γλειφιτζούρια με μεταλλικά στοιχεία – τα μεταλλικά στοιχεία παρέχουν ασβέστιο, φώσφορο και άλλα σημαντικά μέταλλα που υποστηρίζουν την παραγωγή γάλακτος και άλλες λειτουργίες του σώματος. Ιδιαίτερα οι έγκυες αγελάδες απαιτούν επαρκείς ποσότητες μεταλλικών στοιχείων  για να τις βοηθήσουν στην ανάπτυξη των οστών και των ιστών του μοσχαριού. Ποτέ μην δίνετε στις αγελάδες κανονικό επιτραπέζιο αλάτι, καθώς δεν διαθέτει τα απαιτούμενα μέταλλα. Οι βιταμίνες όπως οι Α, D και Ε δεν παράγονται στο σώμα της αγελάδας και πρέπει να παρέχονται στη διατροφή. Αυτά βοηθούν στη διατήρηση της υγείας του ζώου και μπορούν να διατεθούν μέσω συμπληρωμάτων.

Απαραίτητο το καθαρό νερό

Ένας κτηνοτρόφος πρέπει επίσης να έχει αξιόπιστη πηγή νερού επειδή το νερό καταλαμβάνει περισσότερο από το ήμισυ του βάρους μιας ενήλικης αγελάδας γαλακτοπαραγωγής. Μεταφέρει το φαγητό που το ζώο τρώει στους ιστούς και τα όργανα του σώματος και το δροσίζει όταν είναι ζεστό. Το νερό θα πρέπει να είναι διαθέσιμο ανά πάσα στιγμή, ώστε το ζώο να μπορεί να πάρει όσο χρειάζεται.

Κατά μέσο όρο, οι αγελάδες γαλακτοπαραγωγής χρειάζονται περισσότερα από 60 λίτρα νερού την ημέρα. Αυτό βοηθά το ζώο να αυξήσει την παραγωγή γάλακτος και να διατηρήσει την κατάσταση του σώματός του.

Το νερό της πηγής που ίσως βρίσκεται κοντά στην εγκατάσταση θα πρέπει να  ελεγχθεί από το Χημείο, στέλνοντας ικανά δείγματα ώστε να αποφύγουμε τον κίνδυνο της μόλυνσης.

 

Σημ. *φορβή = γρασίδι, σανό κ.α.

Προηγούμενο άρθροΓΑΣ Αλεξάνδρεια Βόλεϊ: Συνεχίζει με την πολυνίκη coach Μαρία Βασιλακάκη στο τιμόνι και τη νέα σεζόν.
Επόμενο άρθροΚτηνοτροφία: Πώς θα σχεδιάσετε την δική σας κερδοφόρα επιχείρηση «παραγωγής γάλακτος»