Για ποια καθαρή έξοδο μιλάνε; – Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Μπορεί ο Τσίπρας κι ο Τσακαλώτος να υπόσχονται «καθαρή» έξοδο από το μνημόνιο, μπορεί ο Ντάισελμμπουμ κι ο Βίζερ να βάζουν πλάτη στην κυβέρνηση, αλλά όσοι κοιτάζουν τους αριθμούς και κυρίως αντιλαμβάνονται τα δεδομένα με τον προσήκοντα ρεαλισμό, καταλαβαίνουν ότι αυτό δεν γίνεται.

Σακελλαρόπουλος Γ. Νίκος
Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Η χώρα έχει πάει πάλι πολύ πίσω.

Είναι χαρακτηριστικό ότι εκτός από τα οικονομικά δεδομένα που δείχνουν πλασματικά σε καλό δρόμο, αφού δεν έχουν καταβληθεί χιλιάδες συντάξεις και δεν έχουν εξοφληθεί στον ιδιωτικό τομέα, από τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης (που μας λένε ότι θα κλείσει σύντομα) έχουν διευθετηθεί μόνο δύο (2)!

Μπορεί να έγιναν βήματα για να βελτιωθεί ο ανταγωνισμός της χώρας, αλλά όλα αυτά δεν έγιναν στη βάση της πραγματικής οικονομίας και των μεταρρυθμίσεων αλλά στην πλάτη των μισθωτών και της Μεσαίας τάξης που αφυδατώθηκαν.

Η κυβέρνηση δημιούργησε μια πλατωνική προσαρμογή.

Φορτώνοντας στο συνταξιοδοτικό, στο δημόσιο χρέος και στη φορολογία όλο το παραμύθι…

Την ίδια στιγμή που συντηρεί το υπέρογκο κόστος λειτουργία του δημοσίου και τις συντεχνίες του. Πόσοι από εμάς είδαν την μελέτη που καταδεικνύει ότι ενώ η κυβέρνηση αύξησε τον ΦΠΑ κατά 8,5%, τα έσοδα αυξήθηκαν μόλις 1,6%;

Πόσοι από εμάς ή εν πάση περιπτώσει εκείνοι στους οποίους απευθύνεται η κυβέρνηση συνειδητοποιούν ότι το ίδιο συμβαίνει με όλα τα έσοδα του δημοσίου;

Άρα, για ποια καθαρή έξοδο μιλάνε;

Πόσοι από εμάς «σκαλίζουν» τα τεράστια ποσά που χρωστά στον ιδιωτικό τομέα το κράτος; Πόσοι από εμάς γνωρίζουν τις τεράστιες καθυστερήσεις στην πληρωμή ώριμων συντάξεων;

Άρα για ποια ομαλή έξοδο μιλάνε;

Να το πούμε κι αλλιώς;

Για να υπάρξει ομαλή έξοδος, απαιτείται η δημιουργία μιας «κάβας» που θα διευκολύνει την επιστροφή στις αγορές.

Βλέπει κάποιος σώφρων άνθρωπος ότι αυτό είναι εφικτό;

Όταν τα δεδομένα «λένε» ότι:

Ναι μεν οι δανειστές μας έχουν υποσχεθεί δανεισμό για την αποπληρωμή παλαιότερων υποχρεώσεων του κράτους και διακριτική υποστήριξη τουλάχιστον δύο «εξόδων στις αγορές».

Ακόμη και με την πλήρη  εκταμίευση του τρίτου μνημονιακού πακέτου, η «κάβα» θα φτάσει τα 19 δις.

Το Eurogroup θα «βάλει» περίπου 9, το πλεόνασμα του ’18 υπολογίζεται σε 7, ενώ ήδη αντλήθηκαν 3 δισ. ευρώ με την «έξοδο» του καλοκαιριού.

Ταυτοχρόνως όμως το κράτος πρέπει να περιορίσει την πώληση εντόκων γραμματίων και ρέπος, προκειμένου να αφήσει ρευστότητα για τον δανεισμό των επιχειρήσεων.

Άρα;

Προηγούμενο άρθροΗ οικονομία της Ελλάδας βρίσκεται στο σωστό δρόμο, δήλωσε ο Β. Σόιμπλε
Επόμενο άρθροΕλλείμματα και οι καθυστερήσεις – Γράφει ο Δημήτρης Χριστούλιας
*Ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας («Hellas Special Άφιλτρο», «Ο Γέρος του Βοριά» που αποτελεί τη λαϊκή βιογραφία του Κωνσταντίνου Καραμανλή, «Οι Μύθοι και το Παραμύθι»). Θεωρείται εκ των πρωτεργατών της «ελεύθερης ραδιοφωνίας» και επί χρόνια ασχολήθηκε με την πολιτική αρθρογραφία και ανάλυση σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνα και τηλεοπτικούς σταθμούς. Για πολλά χρόνια συνδύασε την εργασία με τα χόμπι του (αθλητισμός) , με την ιδιότητά του ως Γενικός Διευθυντής της εφημερίδας «Sportime» και της «Αθλητικής Ηχούς», ενώ έχει γράψει στίχους σε τραγούδια σημαντικών Ελλήνων δημιουργών και τραγουδιστών.