Μεγάλες είναι οι ελλείψεις σε κτηνιάτρους που παρατηρούνται στις υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας της Ελλάδας, σύμφωνα με την Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Κρέατος (ΕΔΟΚ).
«Η υποστελέχωση των αρμόδιων υπηρεσιών σε κτηνιάτρους επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό την εύρυθμη λειτουργία των σφαγείων και την απρόσκοπτη διακίνηση ζώντων ζώων που γεννιούνται στην Ελλάδα και έχει ως αποτέλεσμα η εμπορία κρέατος να στρέφεται αναγκαστικά στις εισαγωγές επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο το ήδη ελλειμματικό εμπορικό ισοζύγιο αγροτικών προϊόντων», υποστηρίζει η ΕΔΟΚ, η οποία μάλιστα επικαλείται στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία, η τελευταία φορά που ενισχύθηκε το κτηνιατρικό προσωπικό της Ελλάδας ήταν το «μακρινό» 2002, με την προσθήκη συνολικά 2.000 κτηνίατρων, χρονιά όπου υπήρχαν τουλάχιστον 10 ανά διεύθυνση περιφερειακής ενότητας.
337 κτηνίατροι σε 173 σφαγειοτεχνικές εγκαταστάσεις
Σήμερα στην Ελλάδα βρίσκονται σε λειτουργία συνολικά 173 σφαγειοτεχνικές εγκαταστάσεις για οπληφόρα (βοοειδή, αιγοπρόβατα και χοίρους), πουλερικά και κουνέλια, ενώ το δυναμικό των κτηνιάτρων ανέρχεται σε 337, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΔΟΚ, ενώ όπως προκύπτει υπάρχουν νομοί που καλύπτονται με μόλις 2 κτηνιάτρους, ενώ στις αρμοδιότητες του κτηνιατρικού προσωπικού δεν περιλαμβάνονται μόνο τα σφαγεία.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα, μεταξύ άλλων, των νομών Άρτας, Γρεβενών και Ημαθίας, οι ανάγκες των οποίων εξυπηρετούνται από μόλις 2 κτηνιάτρους.
Αντίστοιχα, δύσκολη δείχνει η κατάσταση, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, που επικρατεί στον νομό Ρεθύμνου, καθώς για τα συνολικά επτά σφαγεία/πτηνοσφαγεία που λειτουργούν, υπάρχουν μόλις τρεις κτηνίατροι, καθώς και στην Εύβοια, όπου τις ανάγκες δέκα σφαγείων/πτηνοσφαγείων καλύπτουν 8 κτηνίατροι.
Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος (ΕΔΟΚ), Λευτέρης Γίτσας: «Πρόκειται για ένα πραγματικά υποστελεχωμένο κλάδο, που είναι απαραίτητος για την εύρυθμη λειτουργία του τομέα μας» και πρόσθεσε ότι «για αυτό η ΕΔΟΚ καλεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατόν σε ικανό αριθμό προσλήψεων, προκειμένου να αποσυμφορηθεί η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στα σφαγεία και τη διακίνηση των ζώντων ζώων, με άμεσες συνέπειες στην οικονομία».
Ετοιμάζει προσλήψεις το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ετοιμάζεται να προκηρύξει νέες θέσεις εργασίας για την κάλυψη ελλείψεων σε βασικές λειτουργικές δομές του, ανάμεσα στις οποίες προβλέπονται και θέσεις κτηνιάτρων.
Η έλλειψη κτηνιάτρων από τις αρμόδιες υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας της Ελλάδας συζητήθηκε και κατά τη διάρκεια της τελευταία συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας Ένωσης Εμπόρων Κρέατος και Ζώντων Ζώων (ΠΕΝΕΚΖΖΩ), καθότι οι ελλείψεις σε κτηνιάτρους συνδέονται άμεσα με την ομαλή λειτουργία της εμπορίας και την ανάπτυξη του τομέα κρέατος.
«Η έλλειψη κτηνιάτρων στα σφαγεία για την απαιτούμενη πιστοποίηση της υγείας των ζώων, σε συνδυασμό με τον ισχύοντα κανονισμό που διαμορφώθηκε προ δεκαετιών καλύπτοντας ανάγκες άλλων εποχών, εμποδίζει τη διακίνηση των ζώντων ζώων σε πολλές περιοχές της χώρας» ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της ΠΕΝΕΚΖΖΩ, Γιάννης Φασουλάς συμπληρώνοντας ότι «αυτό έχει ως αποτέλεσμα, οι κτηνοτρόφοι να αδυνατούν να απευθυνθούν στους εμπόρους και παχυντές, οι οποίοι με τη σειρά τους στρέφονται αναγκαστικά στις εισαγωγές».
Όπως ανάφεραν στο Αθηναϊκό – Πρακτορείο Ειδήσεων στελέχη από την ΠΕΝΕΚΖΖΩ και την ΕΔΟΚ, οι δυο οργανώσεις βρίσκονται ήδη στο στάδιο της επεξεργασίας μιας σειράς προτάσεων για τη διακίνηση των ζώντων ζώων που γεννιούνται στην Ελλάδα με στόχο τη θέσπιση κανόνων ορθής λειτουργίας της αγοράς στην εμπορία οι οποίες και θα υποβληθούν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Από την πλευρά τους στελέχη του ΥΠΑΑΤ υπογραμμίζουν ότι πρέπει να υπάρχει ο δημόσιος χαρακτήρας της κτηνιατρικής και εφόσον δημιουργηθεί το πλαίσιο για την είσοδο ιδιωτών στον κλάδο, χρειάζεται να υπάρχει αυστηρό πλαίσιο ελέγχου από τις δημόσιες κτηνιατρικές υπηρεσίες.
ΑΠΕ-ΜΠΕ