Ικανοποίηση και ανακούφιση για το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, όπου επανεξελέγη ο Εμανουέλ Μακρόν, εκφράζει το σύνολο του γερμανικού Τύπου, είναι ωστόσο εμφανής η ανησυχία αρκετών σχολιαστών για την επόμενη μέρα, τόσο στη Γαλλία, όσο και στην Ευρώπη.
«Ο Μακρόν κερδίζει, όμως έχει λίγους λόγους να το γιορτάζει», συνοψίζει η εφημερίδα Bild σε σχόλιό της και εξηγεί ότι «πολλοί στην Ευρώπη έβγαλαν έναν αναστεναγμό ανακούφισης με το αποτέλεσμα, ωστόσο οι εκλογές δείχνουν ότι ο αποκλεισμός της δεξιάς στη Γαλλία εξακολουθεί να υπάρχει, αλλά ξεκάθαρα καταρρέει». Για την εφημερίδα, «εκατομμύρια Γάλλοι ψήφισαν την (Μαρίν) Λεπέν ή απείχαν, επειδή δεν θέλουν με τίποτα τον Μακρόν, ακόμη και αν δεν είναι δεξιοί».
Στο άρθρο υπενθυμίζονται τα ποσοστά της επικράτησης του κ. Μακρόν επί της κυρίας Λεπέν το 2017 (66,1 έναντι 33,9%) και του Ζακ Σιράκ επί του πατέρα της, του Ζαν-Μαρί Λεπέν, το 2002 (82,2% έναντι 17,8%). «Η σκέψη ότι ένα κόμμα διαμαρτυρίας (στην δεξιά ή στην αριστερά) θα μπορούσε να έρθει στην εξουσία στη Γαλλία, εδώ και καιρό δεν είναι πλέον παράξενη. Η Γαλλία είναι διχασμένη όσο ποτέ μετά το 1958», συνεχίζει το άρθρο, χαρακτηρίζοντας πάντως την επανεκλογή Μακρόν «καλή είδηση για την Ευρώπη και τη Δύση».
Η Frankfurter Allgemeine Zeitung υπερθεματίζει, χαρακτηρίζοντας την επικράτηση του Εμανουέλ Μακρόν «την καλύτερη είδηση εδώ και πολύ καιρό για τη Γερμανία», καθώς θεωρεί ότι «μια ευημερούσα εταιρική σχέση δεν θα ήταν εφικτή με πρόεδρο την Μαρίν Λεπέν και σίγουρα δεν θα ήταν εφικτό το μέτωπο κατά του πολέμου του χορηγού και για χρόνια προτύπου της, (του προέδρου της Ρωσίας) Βλαντίμιρ Πούτιν».
Ο Εμανουέλ Μακρόν, συνεχίζει η FAZ, «δεν αναζήτησε τη σωτηρία του στον τακτικό ευρωσκεπτικισμό, όπως τόσοι άλλοι ευρωπαίοι πολιτικοί σε παρόμοια δυσκολία, αντιθέτως είχε το θάρρος να αναδείξει την ΕΕ ως τη λύση στα προβλήματα της παγκοσμιοποίησης, τόσο τα υλικά, όσο και αυτά της πολιτικής ταυτότητας». Τονίζει τη σημασία της γερμανικής στάσης προκειμένου η γερμανογαλλική συνεργασία να είναι ελκυστική. «Το Βερολίνο βρίσκει στο Παρίσι έναν συνεργάτη με πενταετή εμπειρία, αλλά και με τόση ενέργεια όση μετά την πρώτη νίκη», εκτιμά.
Σε άλλο άρθρο για το ίδιο θέμα, η εφημερίδα σημειώνει ότι «οι υποστηρικτές του Μακρόν είναι ανακουφισμένοι, αλλά γνωρίζουν ότι η Λεπέν πέτυχε το καλύτερό της αποτέλεσμα και η Γαλλία είναι βαθιά διχασμένη», ενώ αναδεικνύει ως προειδοποιητικό μήνυμα τη χαμηλή συμμετοχή.
«Ουφ!», είναι ο χαρακτηριστικός τίτλος της Süddeutsche Zeitung, η οποία καταγράφει ότι στη Γαλλία επικρατεί αίσθημα ανακούφισης σε πολλούς για το γεγονός ότι δεν θα χρειαστεί να υποστούν την ακροδεξιά μεν, αλλά δεν υπήρξαν πανηγυρισμοί στους δρόμους. Σε σχόλιό της, η εφημερίδα βλέπει «καθαρή νίκη του Μακρόν» μεν, αλλά και «ανησυχητικό μήνυμα», με δεδομένο ότι η Μαρίν Λεπέν έλαβε ποσοστό άνω του 40%. «Ο ένας στους τρεις Γάλλους δεν υποστηρίζει πραγματικά τον επανεκλεγέντα πρόεδρο. Τώρα εκείνος έχει αφορμή για ενδοσκόπηση. Το ίδιο και ο λαός» της Γαλλίας, προστίθεται στο σχόλιο της SZ.
«Η νίκη ήρθε, η μαγεία έφυγε», κρίνει το περιοδικό Der Spiegel σε ανάλυσή του για το εκλογικό αποτέλεσμα και εκτιμά ότι σε αυτή τη δεύτερη νίκη δεν υπάρχει το κλίμα ευφορίας του 2017, αλλά κυρίως ανακούφιση.
«Ούτε κατά διάνοια όλα καλά», σχολιάζει και το πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD απαντώντας στο ρητορικό ερώτημα «Τέλος καλό, όλα καλά;»
«Όχι, διότι το εκλογικό αποτέλεσμα δείχνει ξεκάθαρα πόσο έχουν απομακρυνθεί οι Γάλλοι από την Ευρώπη και πόσο βαθιά διχασμένη είναι η χώρα. Ο Μακρόν έχει τώρα την τελευταία ευκαιρία να την ενώσει και πάλι», σχολιάζει το κανάλι σε κείμενο στην ηλεκτρονική του έκδοση.
Το RND θεωρεί ότι ο Εμανουέλ Μακρόν πρέπει να αλλάξει στιλ διακυβέρνησης, να εμπλέξει περισσότερο την Εθνοσυνέλευση, να συζητά τις αποφάσεις: «Οφείλει σε τελευταία ανάλυση να τηρήσει την υπόσχεση του το 2017, ότι μαζί του οι Γάλλοι θα εμπιστευθούν ξανά την πολιτική».
ΑΠΕ-ΜΠΕ