Γερμανία: Οι μεγαλύτερες εισαγωγές σόγιας από τις ΗΠΑ δεν θα βλάψουν τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους στην ΕΕ, δαβεβαιώνει η γερμανίδα υπουργός Γεωργίας Γιούλια Κλέκνερ

Η συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής για την αύξηση των εισαγωγών αμερικανικής σόγιας δεν θα βλάψει τους ευρωπαίους αγρότες και κτηνοτρόφους, τόνισε η γερμανίδα υπουργός Γεωργίας Γιούλια Κλέκνερ σε συνέντευξή της στην Passauer Neue Presse που δημοσιεύεται σήμερα.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δέχθηκε να αυξηθούν οι εισαγωγές σόγιας από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη στο πλαίσιο της συμφωνίας που έκλεισε με τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Βάσει της ίδιας συμφωνίας, ο Τραμπ δέχθηκε να αναστείλει την επιβολή νέων δασμών σε βάρος της ΕΕ.

Η Κλέκνερ δήλωσε στην εφημερίδα ότι δεν βλέπει «κανένα μειονέκτημα οποιουδήποτε είδους για τους ευρωπαίους αγρότες», διότι η Γερμανία και η ΕΕ εξαρτώνταν ούτως ή άλλως από τις εισαγωγές σόγιας για να καλυφθεί η ζήτηση για ζωοτροφές.

Η Ευρώπη βασιζόταν μέχρι τώρα κυρίως στις χώρες της Νότιας Αμερικής για τις εισαγωγές σόγιας, αλλά τώρα η ζήτηση για αυτές θα καλύπτεται από προμηθευτές στις ΗΠΑ, εξήγησε η υπουργός στην εφημερίδα.

Η απροσδόκητη για πολλούς συμφωνία που κλείστηκε την Τετάρτη αναβάλλει την επιβολή επιπρόσθετων δασμών 25% στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα που εισάγουν οι ΗΠΑ, ενώ η Ουάσινγκτον και οι Βρυξέλλες θα διεξαγάγουν διαπραγματεύσεις όσον αφορά τους πρόσθετους δασμούς 25% στον χάλυβα και 10% στο αλουμίνιο που επιβλήθηκαν από την κυβέρνηση Τραμπ στα εισαγόμενα μέταλλα.

Η συμφωνία έδωσε ώθηση στα χρηματιστήρια, καθησυχάζοντας τους επενδυτές που είχαν θορυβηθεί μπροστά στον κίνδυνο διατλαντικού εμπορικού πολέμου.

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Προηγούμενο άρθροΚερδοφορία και πρωτοπορία για τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Αγελαδοτρόφων – Προβατοτρόφων Δ. Θεσσαλίας
Επόμενο άρθροΘεσσαλονίκη: Συνελήφθησαν μέλη συμμορίας που διέπρατταν κλοπές σε βάρος ηλικιωμένων προσποιούμενοι υπαλλήλους της ΔΕΗ