Γερμανία: Οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας θα αρθούν μόνο με συμφωνία Κιέβου – Μόσχας, δήλωσε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς επανέλαβε απόψε ότι οι κυρώσεις που έχει επιβάλει η Δύση σε βάρος της Ρωσίας θα αρθούν μόνο με συμφωνία Κιέβου – Μόσχας και όχι με μια απλή κατάπαυση του πυρός από τη ρωσική πλευρά. Τόνισε δε ότι στόχος του είναι ο άμεσος τερματισμός των εχθροπραξιών και η απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από την Ουκρανία και προειδοποίησε ότι το ΝΑΤΟ δεν θα εμπλακεί στον πόλεμο, αλλά θα υπερασπιστεί «κάθε εκατοστό» των εδαφών του.

 

«Η Ρωσία δεν πρέπει να κερδίσει τον πόλεμο και η Ουκρανία δεν πρέπει να τον χάσει», δήλωσε ο κ. Σολτς σε συνέντευξή του στη γερμανική δημόσια τηλεόραση ZDF και σημείωσε ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν κάνει  «λάθος υπολογισμό», αν πιστεύει ότι τα εδαφικά κέρδη από την επίθεσή του στην Ουκρανία θα γίνουν απλώς αποδεκτά. «Δεν θα δεχτούμε ότι η Κριμαία προσαρτήθηκε. Πρόκειται για παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Ακόμη και αν ο Πούτιν περιοριστεί σε μια μερική κατάκτηση της Ουκρανίας και στη συνέχεια στραφεί σε κατάπαυση του πυρός, τίποτα δεν θα έχει λυθεί για αυτόν», τόνισε ο καγκελάριος και πρόσθεσε ότι «θα πρέπει να έρθει σε συμφωνία με την Ουκρανία και δεν θα το πετύχει αυτό με μια υπαγορευμένη ειρήνη».

Ο γερμανός καγκελάριος ανέφερε ακόμη ότι η ρωσική πλευρά υποτίμησε τόσο την ουκρανική άμυνα όσο και την αποφασιστικότητα και την ενότητα της Δύσης και διαβεβαίωσε ότι η Γερμανία θα συνεχίσει να παρέχει στην Ουκρανία οικονομική, στρατιωτική και ανθρωπιστική στήριξη. Αυτή η βοήθεια, της Γερμανίας και των άλλων χωρών, βοήθησε ώστε ο ουκρανικός στρατός, «ο οποίος ενεργεί πραγματικά με μεγάλη επιτυχία», να μπορεί να αντέξει για τόσο μεγάλο διάστημα απέναντι σε έναν τόσο ισχυρό αντίπαλο. «Ο ουκρανικός στρατός θα συνεχίσει να υποστηρίζεται», τόνισε.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την κριτική που του ασκείται περί «διστακτικότητας» σε αυτή την κρίση, ο Όλαφ Σολτς δήλωσε: «Πάντα αποφάσιζα γρήγορα, μαζί με όλους τους άλλους, σε συντονισμό με τους συμμάχους. Η άποψή μου όμως είναι να ενεργούμε με σύνεση και καθαρό μυαλό. Η κυβέρνηση δεν λαμβάνει αποφάσεις τύπου εταιρίας δημοσίων σχέσεων» και, αναφερόμενος στην παράδοση, τελικά, των αρμάτων μάχης «Gepard», παραδέχθηκε ότι ήταν μια δύσκολη αλλά αναγκαία απόφαση, χαρακτηρίζοντας «κάπως κωμική» τη συζήτηση περί «βαρέων όπλων». Όπως είπε, «από την αρχή ήδη παραδίδουμε επικίνδυνα όπλα και δεν γίνεται να κάνουμε κάθε φορά ένα τετράωρο σεμινάριο σχετικά με το τι σημαίνει «βαρέα όπλα». Ισχύει πάντως και για την Ουκρανία, ό,τι ίσχυε για το Αφγανιστάν, εξήγησε: «Όπως η Γερμανία υπερασπιζόταν την ελευθερία της στο Αφγανιστάν, έτσι και τώρα την υπερασπίζεται στην Ουκρανία». Επανέλαβε ωστόσο ότι το ΝΑΤΟ δεν θα εμπλακεί στον πόλεμο. «Δεν έχει νόημα να ενεργείς βιαστικά, μόνο και μόνο επειδή κάποιος φωνάζει», είπε σχετικά.

Σε ό,τι αφορά τη στάση του πρώην καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο οποίος αρνείται να παραιτηθεί από τις θέσεις που κατέχει σε ρωσικές εταιρίες ενέργειας, ο Όλαφ Σολτς έκανε λόγο για «εντελώς απαράδεκτη» συμπεριφορά, ειδικά μετά την έναρξη του πολέμου. «Δεν μπορεί ένας πρώην καγκελάριος να συνεχίζει να ασκεί αυτά τα καθήκοντα», δήλωσε, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι ο ίδιος δεν μπορεί να δώσει εντολές σε έναν πρώην καγκελάριο. Με την άλλη προκάτοχό του πάντως, την ‘Αγγελα Μέρκελ, ο κ. Σολτς δήλωσε ότι βρίσκεται σε συχνή τηλεφωνική επικοινωνία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Προηγούμενο άρθροΙταλία-κυβέρνηση Ντράγκι: Νέα μέτρα που αγγίζουν τα 14 δισεκ. ευρώ για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων
Επόμενο άρθροΗ ΕΕ θέλει να εγκριθεί το 6ο πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, περιλαμβανομένου του εμπάργκο στο πετρέλαιο, εντός του μήνα