Γερμανία: Ο Όλαφ Σολτς θα “εργαστεί σκληρά” για την ΕΕ, σύμφωνα με την πρόεδρο της ΕΚΤ Λαγκάρντ

Τη βεβαιότητα ότι ο Όλαφ Σολτς, ο οποίος αναμένεται να εκλεγεί σήμερα νέος καγκελάριος της Γερμανίας, θα “εργαστεί σκληρά” για την ενίσχυση και την ολοκλήρωση της ΕΕ, εξέφρασε σήμερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) σε δηλώσεις που έκανε στην γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.

 

“Είμαι βέβαιη ότι η νέα κυβέρνηση υπό την ηγεσία του θα συνεχίσει να εργάζεται σκληρά για να προωθήσει την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση”, ιδιαίτερα για την προώθηση της τραπεζικής ένωσης και των κεφαλαιαγορών, σημείωσε η κεντρική τραπεζίτης μιλώντας στην γερμανική οικονομική εφημερίδα.

Η Λαγκάρντ, η οποία έχει διασταυρωθεί πολλές φορές με τον Σολτς σε ευρωπαϊκές και διεθνείς συνόδους κορυφής, είναι πεπεισμένη ότι ο Σοσιαλδημοκράτης ηγέτης θα εργαστεί “ήρεμα, σχολαστικά και συγκεντρωμένα”, όπως η απερχόμενη συντηρητική καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ.

Δυόμιση μήνες μετά τις εκλογές στη Γερμανία, ο Όλαφ Σολτς αναμένεται να εκλεγεί σήμερα καγκελάριος, επαναφέροντας την κεντροαριστερά στην εξουσία και κλείνοντας οριστικά την περίοδο της 16ετούς διακυβέρνησης της χώρας από την Άγγελα Μέρκελ.

Οι 736 βουλευτές της Μπούντεσταγκ, οι οποίοι εξελέγησαν στις 26 Σεπτεμβρίου, αναμένεται να τον εκλέξουν σε μυστική ψηφοφορία που θα αρχίσει στις 09:00 τοπική ώρα (10:00 ώρα Ελλάδος) σήμερα.

Μια από τις πρώτες αποφάσεις της επόμενης κυβέρνησης, της οποίας θα ηγείται ο Σολτς, θα είναι ο διορισμός νέου προέδρου στην κεντρική τράπεζα της Γερμανίας για να διαδεχθεί τον Γενς Βάιντμαν, ο οποίος τελεί υπό παραίτηση.

Η απόφαση αναμένεται να ληφθεί ως το τέλος της εβδομάδας, ενημερώθηκε το AFP από πηγή προσκείμενη στις κεντρικές τράπεζες.

Ο Βάιντμαν, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, θα αποχωρήσει από τη θέση του αρκετά πριν από την εκπνοή της θητείας του και σε μια σημαντική στιγμή για το μέλλον της ευρωπαϊκής νομισματικής πολιτικής.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Προηγούμενο άρθροΥγεία: Εμβολιασμός συν νόσηση παρέχουν καλύτερη προστασία έναντι των παραλλαγών του κορονοϊού, σύμφωνα με Αμερικανούς επιστήμονες
Επόμενο άρθροΘεσσαλονίκη: Έρευνα για τα διατροφικά οφέλη της κατανάλωσης αλιευμάτων από τις λίμνες της Κεντρικής Μακεδονίας