Γερμανία – κορονοϊός : Αυξάνεται η δυσαρέσκεια για την παράταση του κλεισίματος των σχολείων

Σχεδόν κανένα θέμα στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη της ομοσπονδιακής και των κυβερνήσεων των κρατιδίων για την πανδημία του κορονοϊού δεν ήταν τόσο αμφιλεγόμενο όσο το θέμα της παράτασης του κλεισίματος των σχολείων.

Η καγκελάριος Μέρκελ διαμαρτυρήθηκε για την κατηγορία ότι «βασανίζει» παιδιά με τη συνέχιση της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Οι ενώσεις εκπαιδευτικών είναι στο πλευρό τους, οι παιδίατροι είναι όμως αντίθετοι.

Η ομοσπονδιακή και οι κυβερνήσεις των κρατιδίων συζητούσαν επί ώρες στην χτεσινή τηλεδιάσκεψή τους για να βρουν μια λύση  για το θέμα τψν σχολείων. Στο τέλος, συμφώνησαν να παρατείνουν το status quo έως τις 14 Φεβρουαρίου και να το εφαρμόσουν «περιοριστικά».

Αυτό σημαίνει ότι, ανάλογα με το ομοσπονδιακό κρατίδιο, τα σχολεία είτε θα παραμείνουν κλειστά, είτε η υποχρεωτική παρακολούθηση παραμένει σε αναστολή. Η επείγουσα υποστήριξη των μαθητών και οι εξαιρέσεις, όπως για παράδειγμα των τάξεων των αποφοιτούντων, εξακολουθούν να είναι δυνατές.

Όπως αναφέρει το περιοδικό «Spiegel», οι κανονισμοί για τα σχολεία ήταν το κύριο σημείο διαφωνίας στις χθεσινές συζητήσεις. Η καγκελάριος Μέρκελ λέγεται ότι προειδοποίησε ένονα  για τις πιο μεταδοτικές μεταλλάξεις του κορονοϊού.

Ωστόσο, σύμφωνα με το «Spiegel», αρκετοί ηγέτες κρατιδίων δεν ήθελαν να υποστηρίξουν την απόφαση για αυστηρότερους κανόνες αναφορικά με τα σχολεία. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η πρωθυπουργός του Μεκλεμβούργου-Προπομερανίας Μανουέλα Σβέσιγκ επέκρινε το γεγονός ότι στη συζήτηση χρησιμοποιήθηκαν δύο μέτρα και δύο σταθμά.

Τα παιδιά και οι οικογένειές τους υποφέρουν από τα κλειστά σχολεία, ενώ ταυτόχρονα, οι πολιτικοί δεν καταφέρνουν να θεσπίσουν αφενός σαφείς κανόνες για την τηλεργασία  και αφετέρου να υποχρεώσουν τις επιχειρήσεις να παρέχουν στους εργαζόμενους στην παραγωγή ιατρικές μάσκες.

Σύμφωνα πάντως με τους συμμετέχοντες, η Μέρκελ  αντέταξε ότι δεν επιτρέπει να τις αποδίδονται κατηγορίες ότι βασανίζει παιδιά ή ότι παραβιάζει δικαιώματα των εργαζομένων. Μετά τη συνάντηση, η Καγκελάριος τόνισε ότι η διαπραγμάτευση καθορίστηκε  από το ερώτημα τι αναμένουν να γίνει οι γονείς και τα παιδιά.

Η ομοσπονδιακή υπουργός Παιδείας Άνγια Κάρλιτσεκ δήλωσε στο Δίκτυο Συντακτών της Γερμανίας (Redaktionsnetzwerk Deutschland / RND), ότι η συνέχιση του κλεισίματος των σχολείων ήταν μια από τις πιο δύσκολες αποφάσεις στις αρχές του έτους, αλλά ήταν απολύτως απαραίτητο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ / Deutschandfunk, Spiegel, Redaktionsnetzwerk Deutschland (RND)

Προηγούμενο άρθροΆδ. Γεωργιάδης: «όταν οι υγειονομικές συνθήκες το επιτρέψουν» η ασφαλής και βιώσιμη επανεκκίνηση του κλάδου εστίασης
Επόμενο άρθροΑνησυχία ΙΕΛΚΑ για δημιουργία μεγάλων ουρών σε ώρες αιχμής έξω από τα καταστήματα, εξαιτίας των περιορισμών