Γερμανία: Η γερμανική οικονομία χρειάζεται περισσότερους ξένους εργαζόμενους για να συνεχιστεί η ανάπτυξη και η ευημερία (μελέτη IW)

Η Γερμανία θα χρειαστεί περισσότερους ξένους εργαζόμενους προκειμένου να συνεχίσει να απολαύει ανάπτυξη και ευημερία, τονίζεται σε μελέτη ινστιτούτου που δημοσιοποιήθηκε την Τετάρτη.

Η ανοδική τάση στη γερμανική αγορά εργασίας τα τελευταία χρόνια πιθανότατα δεν θα καταγραφόταν δίχως τη μετανάστευση, τονίζεται στη μελέτη του γερμανικού Οικονομικού Ινστιτούτου (IW).

Ο αριθμός των ξένων που εργάζονται στη Γερμανία αυξήθηκε κατά 1,3 εκατ. από τον Ιούνιο του 2012 ως τον Ιούνιο του 2017, ενώ ο αριθμός των γερμανών εργαζομένων αυξήθηκε κατά 1,6 εκατ. το ίδιο διάστημα, κατά τα στοιχεία που παρουσιάζονται στη μελέτη (1). Στη συντριπτική τους πλειονότητα, οι ξένοι που εργάζονται στη Γερμανία είναι πολίτες χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ οι 386.000 είναι υπήκοοι κρατών εκτός ΕΕ.

Το ινστιτούτο προειδοποιεί εξάλλου ότι το ποσοστό της ανεργίας μεταξύ των Γερμανών ενδέχεται να αυξηθεί τα επόμενα χρόνια.

«Μπορεί να προβλεφθεί ότι η συμμετοχή γερμανών πολιτών στο εργατικό δυναμικό θα μειωθεί απότομα την επόμενη δεκαετία», σημειώνεται στη μελέτη του ινστιτούτου.

Ακόμη, το IW εκτιμά πως η Γερμανία σταδιακά θα εξαρτάται περισσότερο από εργαζόμενους προερχόμενους από κράτη εκτός ΕΕ στο μέλλον, καθώς οι μετανάστες από τα ευρωπαϊκά κράτη θα γίνονται όλο και λιγότεροι διότι θα είναι απολύτως απαραίτητοι στις δικές τους χώρες, οι οποίες αντιμετωπίζουν προβλήματα στην αγορά εργασίας λόγω κυρίως της γήρανσης του πληθυσμού.

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

1 Geis, Wido, Zuwanderung: Fachkräfte aus Drittstaaten, IW-Kurzbericht 20/2018, Institut Der Deutschen Wirtschaft, 11η Απριλίου 2018, https://www.iwkoeln.de/fileadmin/publikationen/2018/382465/IW_Kurzbericht_2018-20_Zuwanderung.pdf.

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Προηγούμενο άρθροHandelsblatt :Με την ολοκλήρωση του προγράμματος προσαρμογής σε τέσσερις μήνες η Ελλάδα αποκτά και πάλι ένα «κομμάτι» της κυριαρχίας της
Επόμενο άρθροΗΠΑ- ΔΝΤ: Η τεχνολογία βοηθά στον πόλεμο κατά της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα