Γεώργιος Ουρσουζίδης: Σύσκεψη στον ΕΛΓΑ για τις ζημίες στους νομούς Ημαθίας, Πέλλας, Πιερίας

         Σήμερα Τετάρτη 4.7.2018 στα κεντρικά γραφεία του ΕΛΓΑ πραγματοποιήθηκε σύσκεψη μεταξύ του προέδρου του ΕΛΓΑ  κ. Κουρεμπέ , του αντιπροέδρου κ. Ζαννιά και βουλευτών των νομών Ημαθίας, Πέλλας, Πιερίας και Κοζάνης. Στη σύσκεψη αντηλλάγησαν απόψεις το συμπέρασμα των οποίων, αφορά στα παρακάτω:

        Οι δυσμενέστατες καιρικές συνθήκες – παρατεταμένες βροχοπτώσεις και απότομη μεταβολή της θερμοκρασίας – που έπληξαν τους νομούς Ημαθίας, Πέλλας, Πιερίας και Κοζάνης και τη φετινή χρονιά, είχαν σαν αποτέλεσμα τη καταστροφή συγκεκριμένων ποικιλιών ροδακίνων και νεκταρινιών που βρίσκονταν στο στάδιο της συγκομιδής.

           Ήδη από την αντιμετώπιση του ίδιου φαινομένου της περασμένης χρονιάς υπάρχει η σχετική εμπειρία, ώστε να μην επαναλάβουμε άσκοπες ενέργειες, υπερβολές και  παραλείψεις. (Εντός της ερχόμενης εβδομάδας ολοκληρώνεται η επεξεργασία των στοιχείων που εστάλησαν από τις Ο.Π. στον ΕΛΓΑ και αφορούν στο 2017)

           Ο  ΕΛΓΑ  θα προβεί άμεσα στη παρακάτω ενέργειες:

  1. Άμεση και αντικειμενική εκτίμηση της φετινής ζημιάς
  2. Καταβολή του οφειλομένου υπολείπου (30%) όλων των περσινών αποζημιώσεων μετά την απαραίτητη αναθεώρηση του Προυπολογισμού του (λογω υπέρβασης του ορίου των προϋπολογισθέντων αποζημιώσεων).

  • Ο ΕΛΓΑ θα προβεί σε επίσημη ανακοίνωση την επόμενη Δευτέρα – μετά το πόρισμα της αυτοψίας που διενεργήθηκε σήμερα στις πληγείσες περιοχές – δηλώθηκε δε, ότι θα αντιμετωπίσει το θέμα με ιδιαίτερη ευαισθησία και κατανόηση.
  • Αναμένεται η καταβολή μέχρι τέλη  του  Ιούλη, των περσινών αποζημιώσεων – λόγω των έντονων βροχοπτώσεων της 14ης-15ης-16ης και 17ης  Ιουλίου του 2017 – σύμφωνα με τις πρόσφατες δηλώσεις του ΥΠΑΑΤ κ. Αποστόλου και του γ.γ. ΥΠΑΑΤ κ. Αντώνογλου στη Βέροια.

  • Οι βουλευτές δήλωσαν πως θα παρακολουθούν στενά την πορεία υλοποίησης των παραπάνω ενεργειών, ώστε αυτές να υλοποιηθούν μέσα στο χρονοδιάγραμμα.
  • Οι βουλευτές του Ν. Ημαθίας παρέδωσαν στον πρόεδρο του ΕΛΓΑ έγγραφο του Αγροτικού Συλλόγου  Ροδοχωρίου « Ε  λ  π  ί  δ  α », υποστηρίζοντας τα δίκαια και λογικά αιτήματα του Συλλόγου, στο βαθμό που αυτά μπορούν να ικανοποιηθούν στα πλαίσια του κανονισμού του ΕΛΓΑ.

 

 

Αθήνα  4/7/2018 

Οι  Βουλευτές

 Αντωνίου Χρ.  –  Καρασαρλίδου Ε.  – Ουρσουζίδης Γ.

 Σηφάκης Ι. –  Τζάκρη Θ. – Καστόρης Στ.- Ντζιμάνης Γ.

Προηγούμενο άρθροΚτηνοτροφία: Βιώσιμες Κοινωνίες με συνεργασία
Επόμενο άρθροΠανελλαδικές: Τι «έδειξαν» τα αποτελέσματα των ειδικών μαθημάτων για τις επιδόσεις των υποψηφίων