Γεώργιος Ουρσουζίδης: Εθνική Αντίσταση των Ελλήνων 1941-1944

     Η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοπόταμου στις 25 Νοεμβρίου του 1942, αποτελεί το σύμβολο της ενότητας του Ελληνικού Λαού και της αντίστασης ενάντια σε κάθε επίδοξο κατακτητή.

     Οι άνδρες του Άρη Βελουχιώτη και του Ναπολέοντα Ζέρβα σε συνεργασία με τον αρχηγό του Αγγλικού κλιμακίου συνταγματάρχη Μάγιερς ανατινάζουν τη γέφυρα του Γοργοπόταμου, διακόπτοντας τον ανεφοδιασμό των Γερμανών στο μέτωπο της Αφρικής για αρκετό χρονικό διάστημα – κρίσιμο – όπως αποδείχτηκε από την τελική έκβαση του πολέμου. Έτυχε της αναγνώρισης σε ολόκληρη την Ευρώπη, ως κορυφαία πράξη αντίστασης του Ελληνικού λαού.

     Εκατοντάδες χωριά κάηκαν, χιλιάδες αθώοι εκτελέστηκαν από τους Ναζί και τους Φασίστες, σε αντίποινα της δράσης των αντιστασιακών οργανώσεων σε όλη τη χώρα.

     Ο ορεινός όγκος του Βερμίου – εδώ στα μέρη μας – τα χωριά Κατράνιτσα, Μεσόβουνο, Κουτσούφλιανη, Γραμματικό, Άνω Σέλι, πλήρωσε βαρύ φόρο αίματος της αλαζονείας και της παράνοιας των Ναζί –   υπάρχουν ακόμη ζωντανοί μάρτυρες της θηριωδίας αυτής  που καταμαρτυρούν τα τραγικά γεγονότα.

     Η απόδοση της οφειλόμενης τιμής στα θύματα του Ναζισμού, στους χιλιάδες ανθρώπους που αντιστάθηκαν υπερασπιζόμενοι την αξιοπρέπεια και την μακραίωνη ιστορία της πατρίδας μας, δεν μπορεί παρά να είναι διαρκής και αναλλοίωτη στη συλλογική μας μνήμη!

 

 

 Ουρσουζίδης Ν. Γιώργος

Βουλευτής Ημαθίας του ΣΥΡΙΖΑ

Προηγούμενο άρθροΜήνυμα του βουλευτή Ημαθίας,Χρήστου Αντωνίου για την επέτειο της Εθνικής Αντίστασης
Επόμενο άρθροΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ – Μανώλης Όθωνας: Θα τους ταράξουμε στη διαφάνεια