« Κύριε Πρόεδρε, ζήτησα το λόγο για να αναφερθώ σε μία τροπολογία, που αφορά στους Έλληνες αγρότες, στη διευκόλυνση να γίνουν επιτέλους νόμιμοι στη δραστηριότητα που ασκούν, σε σχέση με τους εργάτες γης που απασχολούν.
Όμως, παρακολουθώντας σήμερα τη συζήτηση, άκουσα διάφορα και οφείλω να πάρω ξεκάθαρη θέση.
Το ζήτημα της παιδείας, αφορά στην ιερή υποχρέωση της πολιτείας να προσφέρει δωρεάν την απαραίτητη γνώση, ώστε οι νέοι Έλληνες να έχουν αυτό το εφόδιο για το υπόλοιπο της ζωής τους.
Αφορά στην καλλιέργεια της προσωπικότητας των ανθρώπων, ώστε να ζήσουν σε μία κοινωνία δικαιότερη, μία κοινωνία ευνομούμενη, από ανθρώπους που μπορούν να λειτουργήσουν με τρόπο που να μην είναι εμπόδιο στην ανάπτυξη των ιδεών και των δραστηριοτήτων. Στο πλαίσιο της λειτουργίας αυτής της κοινωνίας, όλοι ευελπιστούμε και όλοι στοχεύουμε.
Υπάρχουν πολλά ζητήματα στα οποία θα μπορούσε κανείς να αναφερθεί. Θα εστιάσω μόνο στο ζήτημα που αφορά, στην προαγωγή εκείνων των ανθρώπων – μέσα από την εκπαίδευση – με στόχο να λειτουργήσουν δημοκρατικά κι ελεύθερα.
Μπορεί όμως, να υπάρξει δημοκρατία χωρίς να υπάρχει ελευθερία;
Οφείλουμε να την διασφαλίσουμε εκεί που μπορούμε. Έτσι, υπάρχει η έννοια του ασύλου, που αφορά, στη διασφάλιση της ελεύθερης έκφρασης των ανθρώπων μέσα στην ακαδημαϊκή κοινότητα. Όσο πιο ελεύθερα τόσο καλύτερα. Είναι γνωστή άλλωστε, η ρήση του μεγάλου εθνομάρτυρα Ρήγα Φεραίου: «όποιος ελεύθερα συλλογάται, συλλογάται καλά». Τίποτα παραπάνω, τίποτα λιγότερο από αυτό.
Κύριε Υπουργέ, βρέθηκα προχθές στην Κρήτη στο ετήσιο μνημόσυνο των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους σε τροχαία. Με μεγάλη ικανοποίηση ανταποκρίθηκαν οι γονείς που έχασαν παιδιά, αλλά και παιδιά που έχασαν γονείς, στο άκουσμα, ότι από το νέο έτος θα υπάρξει μάθημα της κυκλοφοριακής αγωγής. Κι εγώ αισθάνθηκα όμορφα – παρ’ ότι βρισκόμουν σε μνημόσυνο – σας τονίζω με την ευκαιρία αυτή, ότι θα πρέπει στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό να ξεκινήσουμε από τη νέα σαιζόν.
Έρχομαι τώρα στην τροπολογία, η τροπολογία αφορά σε ένα δίκαιο αίτημα των Ελλήνων αγροτών. Να μπορέσουν να νομιμοποιήσουν τη σχέση μεταξύ των μετακλητών εργατών γης, που έρχονται από άλλα κράτη, ώστε να πιστοποιήσουν τις πραγματικές δαπάνες τους. Ιδιαίτερα για τους δενδροκαλλιεργητές, πάνω από το 60% της δαπάνης, αφορά σε εργατικά χέρια.
Από το 2012 και μετά, με το αυξημένο κόστος μετάκλησης, είχαμε το φαινόμενο να έρχονται στην πατρίδα μας – κυρίως Αλβανοί εργάτες – με τουριστική βίζα, οι οποίοι ουσιαστικά έκαναν τη δουλειά, αλλά δεν είχαν τη δυνατότητα οι αγρότες να δηλώσουν αυτήν τη δαπάνη. Κατά συνέπεια, ιδιαίτερα τώρα, μετά την εφαρμογή του ΕΦΚΑ, που έχουμε σαν ποσοστό πάνω στο καθαρό φορολογητέο εισόδημα τις ασφαλιστικές εισφορές. Αγωνισθήκαμε και προσπαθήσαμε πάρα πολλοί άνθρωποι να περάσει αυτή η τροπολογία και θα παρακαλούσα – αυτή ειδικά η τροπολογία – να γίνει δεκτή από το Σώμα χωρίς καμία εξαίρεση.
Κλείνοντας θα ήθελα να πω, ότι προκλήθηκα πολλές φορές από τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, σε σχέση με το γεγονός ότι ψηφίζουμε και στηρίζουμε μία Κυβέρνηση, υπονοώντας, ότι το κάνουμε για την καρέκλα. Δείχνοντας τον καλό μου χαρακτήρα – για ακόμη μια φορά – θα πω απλά, ότι μόνο ως ανέκδοτο μπορώ να το δεχθώ, υπό την έννοια, ότι άνθρωποι που γεννήθηκαν – αυτοί και ολόκληρο το σόι τους – πάνω σε μία καρέκλα και συντηρούνται για πάνω από μισόν αιώνα, δεν μπορούν να απευθύνονται σε μας, που μόλις πριν από δυόμισι χρόνια κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε μία πρωτόγνωρη κατάσταση για την πατρίδα μας, που αφορά στη μιζέρια και στη δυστυχία που βρήκαμε και διαχειριζόμαστε.»
- Την τροπολογία (191/132 Αρθ. 109) για τους Εργάτες Γης,
Υπέρ ψήφισαν: ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ – ΚΚΕ
Παρών ψήφισαν: ΔΗΣΥ – Ε.Κ. – ΠΟΤΑΜΙ
(* Το ΠΟΤΑΜΙ εξέφρασε την πρόθεση να υπερψηφίσει τη συγκεκριμένη διάταξη, αλλά διαφωνούσε με άλλες διατάξεις της τροπολογίας )
Κατά ψήφισαν : Ν.Δ. και Χ.Α.
- Ο Υπουργός παιδείας, επιβεβαίωσε τη δέσμευση του, ότι από το νέο έτος θα υπάρξει μάθημα της κυκλοφοριακής αγωγής στα σχολειά μας.
Αθήνα 2.8.2017
Ουρσουζίδης Ν. Γιώργος
Βουλευτής Ημαθίας του ΣΥΡΙΖΑ