Γελάει και το παρδαλό κατσίκι… – Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

FILE PHOTO: Swiss drugmaker Novartis' logo is seen at the company's plant in the northern Swiss town of Stein, Switzerland October 23, 2017. REUTERS/Arnd Wiegmann/File Photo

Πριν συνέλθουμε από την ελαφρότητα των εγκαινίων του Μετρό Θεσσαλονίκης χωρίς γραμμές, τρένα και με τα ζωγραφισμένα σε μουσαμά ταμεία (από μια εταιρεία που έχει στενές σχέσεις με το καθεστώς Μαδούρο και κατηγορείται για τη νόθευση των εκλογών στη Βενεζουέλα), πέσαμε σε μια εξίσου σοβαρή,  αλλά με φαιδρές πτυχές, υπόθεση. Την ιστορία με τον προστατευόμενο μάρτυρα για τη Novartis, που έγινε …φανερός μάρτυρας.  Όσο και να προσπαθούν να μας πείσουν για το αντίθετο, η ουσία είναι μια και μόνο. Ο μάρτυρας είναι πια… απροστάτευτος επειδή δεν είπε όσα ήθελαν να πει. Δεν είπε ότι έδωσε χρήματα σε πολιτικούς. Κι αφού δεν … συνεμορφώθη προς τας υποδείξεις (όπως έλεγε παλιά η Αριστερά), τον έκαναν κατηγορούμενο. Οι άνθρωποι είναι μαέστροι της προπαγάνδας.

Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Προσέξτε: Μας είπαν ότι ο κουκουλοφόρος μάρτυρας (που έμεινε χωρίς κουκούλα) συνελήφθη στο αεροδρόμιο την ώρα που πήγε ν’ αποδράσει.

Πόσο παραμύθι και σανό μπορεί ν’ αντέξει ακόμη ο Έλληνας;

Γιατί ν’ αποδράσει; Ήταν κατηγορούμενος; Όχι! Του είχε απαγορευθεί η έξοδος από την Ελλάδα; Όχι!  Δεν ταξίδευε συστηματικά εκτός Ελλάδας το τελευταίο διάστημα κι επέστρεφε; Ναι! Δεν είχε ενημερώσει τον εισαγγελέα για το ταξίδι του την παραμονή της πρωτοχρονιάς; Ναι!

Άρα; Από πού ν’ αποδράσει;

Το σκεπτικό της κυβέρνησης –και δυστυχώς και μερίδας της Δικαιοσύνης, ελέω στενών συνεργατών του Αλέξη Τσίπρα- είναι απλό. Δεν δίνεις τα ονόματα που θέλουμε  ως προστατευόμενος μάρτυρας; Θα τα δώσεις ως κατηγορούμενος. Διαφορετικά σε περιμένει φυλακή, αφού στους λογαριασμούς σου βρέθηκαν χρήματα που δεν μπορείς να δικαιολογήσεις…

Δεν γνωρίζω αν ο Μανιαδάκης (αυτό είναι το όνομα του μέχρι προσφάτως κουκουλοφόρου μάρτυρα) είναι μπλεγμένος στην ιστορία Novartis. Δεν γνωρίζω καν αν είναι καλός λη κακός άνθρωπος. Μα όσα μας λένε δεν έχουν καμιά λογική και συνοχή. Κι αυτό καταδεικνύει τη γύμνια επιχειρημάτων και ουσιαστικών στοιχείων εκείνων που νόμισαν ότι με την υπόθεση αυτή θα πλήξουν τους πολιτικούς τους αντιπάλους. Εκείνων που κάνουν «εργαλείο» τους τη Δικαιοσύνη. Οι οποίοι πήραν μια υπόθεση παγκοσμίως βρομερή και μέσω αυτής πετάνε λάσπη ακόμη και στον… Παναγιώτη Πικραμένο που ήταν… υπηρεσιακός πρωθυπουργός!

Προσέξτε:

Για να μιλήσει και να πει όσα εκείνοι θέλουν ο πρώην κουκουλοφόρος και νυν Μανιαδάκης, του έδωσαν και συμφώνησαν πριν ένα χρόνο:

  1. Φορολογική αμνηστία. Για τα χρήματα που βρέθηκαν σε λογαριασμούς του και δεν μπορούσε να δικαιολογήσει. Μάλιστα, του επέβαλλαν και πρόστιμο 300 χιλιάδων ευρώ.
  2. Πλήρη ασυλία για όσα εγκλήματα αποκαλύψει και εμπλέκεται κι ο ίδιος.

Ο πρώην κουκουλοφόρος και νυν Μανιαδάκης αρνήθηκε, όπως αποδεικνύεται. Και ακολουθεί πλέον τον δρόμο του χωρίς κουκούλα…

Θα πείτε: Καλά, δεν υπήρχε σκάνδαλο Novartis; Βεβαίως και υπήρχε. Όπως σε όλη τη Δύση. Στη Δύση, όμως, έγιναν εμπεριστατωμένες έρευνες που είχαν ως αποτέλεσμα χιλιάδες ιατρών ή και υπαλλήλων του δημοσίου να πιαστούν στην απόχη του νόμου. Εδώ, όμως, η κυβέρνηση αδιαφόρησε παντελώς για έρευνες και διερεύνηση σε βάθος. Ήθελε μόνο πολιτικά οφέλη. Να βρει ή να κατασκευάσει ενόχους πολιτικούς της αντιπάλους. Και δη εμβληματικούς εχθρούς της, όπως ο Σαμαράς, ο Βενιζέλος, ο Λοβέρδος, ο Άδωνις κι ο Στουρνάρας.

Το δήλωσε ξεκάθαρα κι ο πρώην κουκουλοφόρος μάρτυρας. Ότι δύο φορές την τελευταία εβδομάδα, στις 27 και στις 28 Δεκεμβρίου, εκλήθη από τους εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς οι οποίοι του άσκησαν πιέσεις να ενοχοποιήσει τρία πολιτικά πρόσωπα: Τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τον αντιπρόεδρο της ΝΔ Άδωνι Γεωργιάδη και τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα!

Εν κατακλείδι. Οι προστατευόμενοι μάρτυρες από 3 έγιναν 2. Κι οι καταθέσεις όλων  -όπως τις είδαμε να διαρρέουν στον Τύπο- δεν στοιχειοθετούν το παραμικρό. Όπως άλλωστε φάνηκε και στη συζήτηση της υπόθεσης στην εξεταστική της Βουλής. Νομίζετε ότι αν είχε στοιχειοθετηθεί κάτι θα το άφηνε έτσι η κυβερνητική πλειοψηφία;

Όμως, πώς να στοιχειοθετήσεις κατηγορίες από μαρτυρίες του τύπου «άκουσα», «εκτιμώ», «υποθέτω» ή… «η πιάτσα λέει»; Πώς να στοιχειοθετηθούν κατηγορίες χωρίς χρήματα σε λογαριασμούς; Ή νομίζετε ότι αρκεί να πει κάποιος κουκουλοφόρος ότι … πήγαιναν αυτοκίνητα μέσα στο Μαξίμου κι έδιναν στον Σαμαρά χρήματα … μοβ, πράσινου και κίτρινου χρώματος; Την ώρα που τα χρήματα (και δη  τα βρόμικα χρήματα) διακινούνται ανά τους φορολογικούς παραδείσους μόνο με έναν κωδικό;

Αστεία πράγματα….