ΓΕΕΘΑ: Ολοκληρώθηκε η εθνική διακλαδική άσκηση μεγάλης κλίμακας «Παρμενίων – 23»

Η εθνική διακλαδική άσκηση μεγάλης κλίμακας «Παρμενίων – 23» ολοκληρώθηκε στις 3 Οκτωβρίου.

Όπως ανακοινώθηκε, διεξήχθη σε ολόκληρη την περιοχή ευθύνης του αρχηγού ΓΕΕΘΑ από 27 Σεπτεμβρίου, με την καθολική συμμετοχή μέσων και προσωπικού των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ καθώς και των Σωμάτων Ασφαλείας και φορέων του Πολιτικού Τομέα.
Δόθηκε έμφαση στην εξάσκηση του προσωπικού στην άμεση επέμβαση για ταχεία και αποφασιστική αντιμετώπιση καταστάσεων σε όλες τις διαστάσεις του σύγχρονου πεδίου μάχης, σε ένα περιβάλλον έντονων μεταναστευτικών ροών, εκδήλωσης καταστάσεων υβριδικών απειλών/ασύμμετρων ενεργειών και θερμών σημειακών επεισοδίων μεγάλης έντασης, προστίθεται στην ανακοίνωση.
Κύριοι σκοποί ήταν η προσαρμογή της επιχειρησιακής σχεδίασης στη διαμορφούμενη από τις διεθνείς εξελίξεις κατάσταση στο εγγύς και ευρύτερο περιβάλλον της χώρας μας, λαμβάνοντας υπόψη και τα πρόσφατα διδάγματα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και η εξάσκηση στην σχεδίαση και διεξαγωγή διακλαδικών επιχειρήσεων σύμφωνα με το Δόγμα Διακλαδικών Επιχειρήσεων.
Επίσης, κύριοι σκοποί ήταν η εφαρμογή των διαδικασιών του Συστήματος Χειρισμού Κρίσεων και του Εθνικού Συστήματος Συναγερμού, καθώς και του αντίστοιχου Συστήματος Συναγερμού Παλλαϊκής ‘Αμυνας – Πολιτικής Σχεδίασης Εκτάκτου Ανάγκης του ΓΕΕΘΑ και η προαγωγή της συνεργασίας και του συντονισμού μεταξύ των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, των φορέων του Πολιτικού Τομέα και των Σωμάτων Ασφαλείας κατά την εφαρμογή των Εθνικών Σχεδίων.
Συνεξετάστηκαν, κατά τη διάρκεια της «Παρμενίων – 23», οι παρακάτω ασκήσεις:
● ΤΑΜΣ «Μέγας Κωνσταντίνος- 23»
● ΤΑΜΣ «Δυναμική Αντίδραση – 23»
● ΤΑΜΣ «Νέστος/Χαλύβδινος Θώρακας – 23»
● ΤΑΜΣ «Καταπέλτης – 23»
● ΤΑΜΣ «Πολύφημος – 23»
● ΤΑΜΣ «Γοργώ – 23»
● ΤΑΜΣ «Ανταίος – 23»
● ΤΑΜΣ «Ερμής – 23»
● ΤΑΜΣ «Ασπίδα – 23»
● ΤΑΜΣ «Υδάσπης – 23»
● ΤΑΜΣ «Χίμαιρα»
● ΤΑΜΣ «Φορμίων – 23»
● ΤΑΜΣ «Προστάτης»
● ΤΑΜΣ «Πύθων ΙΙ»
● ΤΑΜΣ «Μετεκπαίδευση Εφέδρων – 23»
● ΤΑΑΣ «Αντίοχος – 23»
● ΤΑΑΣ «Σίκινος – 23»
● ΤΑΑΣ «Νέμεση ‘Ενα – 23»
● ΤΑΑΣ «ΚΕΠΑΚ»
● ΤΑΑΣ «Ήφαιστος- 23»
Η άσκηση «Παρμενίων – 23», μέσω της εξέτασης πλήθους σύνθετων και απαιτητικών σεναρίων συνέβαλε στην εξάσκηση του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, στη σχεδίαση, στο συντονισμό και στη διεξαγωγή Διακλαδικών Επιχειρήσεων, αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Παράλληλα, προήγαγε συγχρόνως την συνέργεια και την διαλειτουργικότητα, τόσο μεταξύ των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων και της ΔΕΠ, όσο και μεταξύ αυτών και των εμπλεκόμενων φορέων των Σωμάτων Ασφαλείας και του Πολιτικού Τομέα, επισημαίνεται στην ανακοίνωση.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη διεξαγωγή των επιχειρήσεων σε όλες τις διαστάσεις του σύγχρονου πεδίου μάχης (ξηρά, θάλασσα, αέρα, διάστημα και κυβερνοχώρο) τόσο μεμονωμένα όσο και συνδυαστικά, ενώ για πρώτη φορά συμμετείχαν σε Εθνική Διακλαδική ‘Ασκηση Μεγάλης Κλίμακας τα Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης (ΤΟΜΑ) Marder 1A3 και Αναγνωρίσεως M – 1117, καθώς και τα μαχητικά αεροσκάφη Rafale και F-16 Viper, τα οποία ως πολλαπλασιαστές ισχύος προσδίδουν εξαιρετικές δυνατότητες και πλεονεκτήματα στις Ένοπλες Δυνάμεις.
Κατά τη διεξαγωγή της άσκησης, εξετάστηκαν επίσης υπό την μορφή ΤΑΜΣ, Ειδικά Σχέδια που προβλέπουν την αντιμετώπιση υβριδικών και ασύμμετρων απειλών, Πυρηνικών –  Βιολογικών – Χημικών περιστατικών, απειλών κυβερνοχώρου, όπως επίσης και επεισόδια Έρευνας και Διάσωσης.
Για πρώτη φορά, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία η μερική ενεργοποίηση ενός Τάγματος Κινητής Εφεδρείας στην περιοχή της Αττικής, για την εξάσκηση στην εφαρμογή των διαδικασιών και ενημέρωσης των επιστράτων στον τομέα της Πολιτικής Άμυνας.
Επιπλέον, κατά την άσκηση εξετάστηκαν αντικείμενα που αφορούσαν στη δοκιμή και βελτίωση των Σχεδίων Επιστράτευσης και των διαδικασιών ένταξης των Επιστράτων, στον έλεγχο των ενεργειών ενεργοποίησης Μονάδων Εθνοφυλακής, στην αξιολόγηση των συστημάτων και διαδικασιών Διοίκησης και Ελέγχου των επιχειρήσεων, καθώς και στην εφαρμογή των διαδικασιών υλοποίησης της Στρατηγικής Επικοινωνίας και διεξαγωγής επιχειρήσεων μαζικής ενημέρωσης και μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
Ο υψηλός επαγγελματισμός και το ηθικό που επέδειξαν οι συμμετέχοντες κάθε επιπέδου σε όλες τις φάσεις της άσκησης, όπως επίσης και η ρεαλιστική αντιμετώπιση των προσχεδιασμένων και έκτακτων επεισοδίων αυτής σύμφωνα με τις ισχύουσες διαδικασίες, οδήγησαν σε επιχειρησιακα διδάγματα και συμπεράσματα που αποτιμώνται ως απολύτως θετικά και επωφελή, τονίζεται στην ανακοίνωση.
Η άσκηση, καταλήγει η ανακοίνωση, ανέδειξε συνολικά την αδιαμφισβήτητη ικανότητα των Ένοπλων Δυνάμεων να διαχειρίζονται πολύπλοκες και δυσχερείς καταστάσεις με σκοπό την αποτροπή, την εγγύηση της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής ανεξαρτησίας της χώρας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Προηγούμενο άρθροΚλιματική αλλαγή: Η μέση παγκόσμια θερμοκρασία για το 2023 κινδυνεύει να φτάσει το όριο του 1,5 βαθμού Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο της προβιομηχανικής εποχής
Επόμενο άρθροΚυρ. Μητσοτάκης: Θα επιμείνω να αυξηθούν οι πόροι της ΕΕ για μεταναστευτικό και κλιματική κρίση