Γαλλία – Συμβούλιο της Ευρώπης: Ο πρόεδρος Μακρόν προειδοποιεί για τους “μεγάλους φόβους” που “αυξάνονται παντού”

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν απηύθυνε σήμερα έκκληση για την ενδυνάμωση της Ευρώπης και των αξιών της, ώστε να αντισταθμιστεί «η επιστροφή των μεγάλων φόβων» που τροφοδοτεί το αίσθημα «σαγήνης» προς «τα αυταρχικά καθεστώτα».

Σε μια ομιλία ενώπιον της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο, ο Γάλλος ηγέτης περιέγραψε μια δυσοίωνη εικόνα για την κατάσταση του κόσμου με φόντο την «άνευ προηγουμένου αποδυνάμωση του πολυμερούς συστήματος».

«Υπό αμφισβήτηση, οι αρχές και οι αξίες μας…προσκρούουν πάνω στην τρομοκρατική απειλή, τους ψηφιακούς, κλιματικούς και δημογραφικούς μετασχηματισμούς, την κρίση του παγκοσμιοποιημένου καπιταλισμού, που δεν ξέρει πώς να αντιμετωπίσει το ζήτημα των ανισοτήτων. Όλα αυτά τα φαινόμενα έχουν λογικές, δυναμικές, σε ορισμένες περιπτώσεις βαθιά διαφορετικές, όμως συμβαίνουν ταυτόχρονα και σηματοδοτούν την επιστροφή των μεγάλων φόβων που βλέπουμε παντού να αυξάνονται. Και, μαζί με εκείνους, ο παραλογισμός, ο φόβος της υποβάθμισης, ο φόβος του κόσμου, της απώλειας της εμπιστοσύνης…» επισήμανε ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους.

Μπροστά σε αυτό, «επιβεβαιώνονται οι ριζοσπαστικά αντίθετες οδοί», σύμφωνα με τον ίδιο. Εκείνη της «εσωστρέφειας» και της προσφυγής στο ισχυρό Κράτος με μια «ολοένα και μεγαλύτερη σαγήνη των πληθυσμών μας προς τα αυταρχικά καθεστώτα».

«Αυτό θα ήταν ένα ιστορικό σφάλμα, ο κίνδυνος να χαθούμε» προειδοποίησε ο Εμανουέλ Μακρόν.

Η δεύτερη οδός είναι εκείνη της «ψευδαίσθησης», την οποία υποστηρίζουν εκείνοι που «θα ήθελαν ο κόσμος να μην είναι αυτός που είναι».

Ο πρόεδρος της Γαλλίας προέτρεψε να «μην υποκύψουμε σε καμία από αυτές τις οδούς», αλλά να «καταστήσουμε πιο συμπαγείς τις δημοκρατίες μας ανακαλύπτοντας και πάλι τι ακριβώς γίνεται από εμάς τους Ευρωπαίους». Να πούμε «όχι στην αποδυνάμωση και ναι στην προάσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων».

Ο Μακρόν υπογράμμισε ότι βασίζεται για αυτό στο Συμβούλιο της Ευρώπης, που γιορτάζει σήμερα την 70η επέτειό του.

Ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάσταση στην Τουρκία «όπου το Κράτος δικαίου οπισθοχωρεί» και στη Ρωσία «όπου η καταστολή των διαδηλώσεων αυτό το καλοκαίρι προκαλεί πολυάριθμα και έννομα ερωτήματα που η Γαλλία συμμερίζεται».

Η επιστροφή της Ρωσίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης έπειτα από πέντε χρόνια διπλωματικής κρίσης δεν είναι μια «κίνηση ευγένειας» απέναντι στη Μόσχα, υπογράμμισε επίσης.

«Είναι μια απόφαση απαίτησης» προκειμένου η Ρωσία «να σέβεται πλήρως τις υποχρεώσεις της και να εκπληρώνει τα καθήκοντά της προς το Συμβούλιο της Ευρώπης».

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Προηγούμενο άρθροΗ Ακαδημία Αθηνών τίμησε τον Μάριο Ντράγκι για τον ρόλο του στη διάσωση της ΟΝΕ και την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη
Επόμενο άρθροΟ συνολικός άνθρακας της Γης υπολογίστηκε σε 1,85 δισεκατομμύρια γιγατόνους και μόνο το 0,2% είναι πάνω από την επιφάνεια