Γαλλία: Οι Γάλλοι μαθητές παραμένουν στις τελευταίες θέσεις της κατάταξης στα μαθηματικά και στις φυσικές επιστήμες στην ΕΕ

Παρά τις μεταρρυθμίσεις που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια, οι Γάλλοι μαθητές εξακολουθούν να βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις της κατάταξης στα μαθηματικά και στις φυσικές επιστήμες στην ΕΕ με το χάσμα ανάμεσα στα κορίτσια και τα αγόρια στην τελευταία τάξη του Δημοτικού σχολείου να έχει διευρυνθεί, προκύπτει από διεθνή έρευνα.

Στα μαθηματικά, στην τάξη CM1 (προτελευταίο έτος του Δημοτικού σχολείου), η Γαλλία παραμένει στην τελευταία θέση της κατάταξης της ΕΕ, σύμφωνα με την έρευνα TIMSS (Trends in International Mathematics and Science Study), μια διεθνή έρευνα για τα μαθηματικά και τις φυσικές επιστήμες, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από τη Διεθνή Ενωση για την Αξιολόγηση της Εκπαιδευτικής Επίδοσης (IEA) (σ.τ.σ: μια  διεθνής σύμπραξη εθνικών οργανισμών έρευνας, κυβερνητικών ερευνητικών υπηρεσιών, μελετητών και αναλυτών που εργάζονται προκειμένου να ερευνήσουν, να κατανοήσουν και να βελτιώσουν την εκπαίδευση παγκοσμίως).

Στην τάξη CM1 οι Γάλλοι μαθητές έχουν βαθμολογία 484 βαθμών στα μαθηματικά και 488 στις φυσικές επιστήμες, κάτω από τον μέσο όρο για τις χώρες της ΕΕ (524 στα μαθηματικά, 518 στις φυσικές επιστήμες).

Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε τον Μάιο του 2023 αξιολόγησε δεκάδες χιλιάδες παιδιά στις τάξεις CM1 και 4e (αυτή η τελευταία είναι η δεύτερη τάξη του Γυμνασίου) σε 22 χώρες της ΕΕ και σε άλλες χώρες του ΟΟΣΑ, συμπεριλαμβανομένων περίπου 4.500 για κάθε επίπεδο στη Γαλλία.

Μόνο η Χιλή έχει χειρότερες επιδόσεις από τη Γαλλία εάν επεκταθούμε στις χώρες του ΟΟΣΑ, συμπέρασμα συγκρίσιμο με ανάλογο αποτέλεσμα του 2019.

Το γαλλικό υπουργείο Παιδείας επισημαίνει τη σταθερότητα των αποτελεσμάτων ενώ «οι μαθητές έχουν επηρεαστεί από την κρίση του Covid» και «άλλες χώρες της ΕΕ έχουν σημαντικές μειώσεις».

Η μελέτη υπογραμμίζει επίσης ότι η Γαλλία είναι μια από τις  χώρες της ΕΕ και του ΟΟΣΑ με τις μεγαλύτερες κοινωνικές ανισότητες στα μαθηματικά στο CM1, με μεγάλο χάσμα μεταξύ πολύ προνομιούχων και πολύ μειονεκτούντων μαθητών.

Ένα άλλο αξιοσημείωτο γεγονός: οι ανισότητες έχουν διευρυνθεί σημαντικά μεταξύ αγοριών και κοριτσιών στα μαθηματικά, με το μεγαλύτερο χάσμα στις χώρες της ΕΕ.

Στα μαθηματικά, στο CM1, αυτή η διαφορά αυξάνεται από 13 βαθμούς το 2019 σε 23 βαθμούς το 2023 υπέρ των αγοριών.

Στις φυσικές επιστήμες, όπου η διαφορά ήταν ασήμαντη το 2019, σήμερα είναι οκτώ βαθμοί.

«Πρέπει να εργαστούμε με τον τρόπο που φαντάζονται τα κορίτσια τα μαθηματικά», παραδέχεται το υπουργείο.

Μια μελέτη του Ινστιτούτου Δημόσιας Πολιτικής παρατήρησε στην αρχή του χρόνου ότι τα κορίτσια είχαν χειρότερα αποτελέσματα στα μαθηματικά από την πρώτη τάξη του Δημοτικού (CP) θέτοντας το ερώτημα της “πίεσης που ασκούν τα έμφυλα στερεότυπα στους μαθητές”.

Στη δεύτερη τάξη του Γυμνασίου, η Γαλλία παραμένει επίσης κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ και του ΟΟΣΑ στα μαθηματικά.

Βρίσκεται στην τελευταία θέση της βαθμολογικής κατάταξης μπροστά από την Χιλή, ενώ στις φυσικές επιστήμες βρίσκεται επίσης κάτω από τον διεθνή μέσο όρο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Προηγούμενο άρθροΣωκράτης Φάμελλος στην ΚΟ : “Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι εδώ, είναι όρθιος και είναι δυνατός”
Επόμενο άρθροΜην απορείτε γιατί συνεχώς ακριβαίνει το ρεύμα – Γράφει ο Δρ. Χρήστος Ι. Κολοβός