Γαλλία: Ο πρόεδρος Μακρόν “θα κάνει τα μέγιστα” για να αποφύγει μια στρατιωτική κλιμάκωση μεταξύ ΗΠΑ – Ιράν

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δεσμεύθηκε σήμερα από το Τόκιο ότι θα κάνει «τα μέγιστα» τις επόμενες ημέρες ώστε «να αποφευχθεί μια στρατιωτική κλιμάκωση» μεταξύ του Ιράν και των ΗΠΑ.

«Θα κάνουμε τα μέγιστα» ώστε «κανείς να μην πράξει κάτι το ανεπανόρθωτο», δήλωσε ο Μακρόν στους δημοσιογράφους κατά τη δεύτερη ημέρα της επίσκεψής του στην Ιαπωνία. «Είναι ζωτικής σημασίας σήμερα όλες οι πλευρές να αμβλύνουν την ένταση», πρόσθεσε.

Ο Γάλλος πρόεδρος διευκρίνισε ότι αύριο Παρασκευή στο πλαίσιο της συνόδου της Ομάδας των 20 (G20) θα συζητήσει με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ώστε «να κάνουμε τα πάντα προκειμένου να αποφευχθεί μια κλιμάκωση στρατιωτικού τύπου».

Ο Τραμπ από την πλευρά του έκανε λόγο χθες Τετάρτη για το ενδεχόμενο ενός πολέμου με το Ιράν «ο οποίος δεν θα διαρκέσει πάρα πολύ», δηλώσεις που ακούστηκαν σαν προειδοποίηση προς την Τεχεράνη.

Για τον Μακρόν πρέπει επίσης «να διατηρηθεί η πίεση» στο Ιράν, κυρίως από τις ευρωπαϊκές χώρες που έχουν υπογράψει τη διεθνή συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα το 2015.

«Συνομίλησα με τον πρόεδρο (του Ιράν Χασάν Ροχανί στο τηλέφωνο την Τρίτη) και του είπα ότι οποιαδήποτε αποχώρηση από την πυρηνική συμφωνία θα ήταν λάθος, όπως και κάθε ένδειξη προς αυτή την κατεύθυνση», εξήγησε.

Ο Μακρόν διευκρίνισε ότι, σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαθέτουν οι γαλλικές αρχές, το αμερικανικό μη επανδρωμένο, τηλεκατευθυνόμενο αεροσκάφος που καταρρίφθηκε από το Ιράν στις 20 Ιουνίου «ήταν στον διεθνή χώρο» και όχι στον ιρανικό εναέριο χώρο, όπως ισχυρίζεται η Τεχεράνη,

Αντίθετα ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, ο Νικολάι Πατρούσεφ, δήλωσε χθες Τρίτη ότι το drone κατερρίφθη στον ιρανικό εναέριο χώρο.

«Διαθέτω πληροφορίες του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, σύμφωνα με τις οποίες το drone βρισκόταν στον ιρανικό εναέριο χώρο», τόνισε ο Πατρούσεφ. «Δεν έχουμε δει αποδείξεις για το αντίθετο», πρόσθεσε.

Ο Γάλλος πρόεδρος επανέλαβε ότι το Παρίσι μοιράζεται με την Ουάσινγκτον «τον ίδιο στρατηγικό στόχο», δηλαδή να διασφαλίσουν ότι «το Ιράν δεν θα μπορέσει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα».

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Προηγούμενο άρθροΟ Ερντογάν, ο Μπαλάφας & το «erxetai_pizza»… – Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος
Επόμενο άρθροΟ Γιάννης Καφάτος σχολιάζει την επικαιρότητα