Γαλλία: Η ατελείωτη ιστορία αγάπης και μίσους με την Εθνική Γαλλίας που αγωνίζεται για το δεύτερο “αστέρι” στο Μουντιάλ

Αγωνία, πάθος, ενθουσιασμός, μια πραγματική έκρηξη αισθημάτων βιώνει τις ώρες αυτές ο γαλλικός λαός, λίγο πριν από τον τελικό του Μουντιάλ.

Οι νεαροί παίκτες της γαλλικής ομάδας των « Μπλε» πέτυχαν το ακατόρθωτο: όχι μόνο να φθάσουν στον τελικό εκπλήσσοντας τους πάντες, αλλά και να ξανακερδίσουν τις καρδιές των Γάλλων.

Είχε πέσει πολύ χαμηλά η δημοτικότητα της Εθνικής ομάδας κατά τα τελευταία χρόνια. Μετά την αποτυχία στο Μουντιάλ στη Νότια Αφρική (2010), που κατέληξε σε απεργία των παικτών, το 82% των Γάλλων δήλωναν ότι είχαν «κακή γνώμη» για την ομάδα.

Ακολούθησε το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 2016 με την Γαλλία στον τελικό κατά της Πορτογαλίας, και τους «Μπλε» να κάνουν αλαζονικές δηλώσεις, θεωρώντας ότι το Κύπελλο ήταν δικό τους…για να τους το πάρουν…από τα πόδια οι Πορτογάλοι, χωρίς καν να το καταλάβουν.

Οι Γάλλοι δεν ξέχασαν αυτήν τους την απογοήτευσή, η οποία διατηρήθηκε μέχρι πριν την έναρξη του Μουντιάλ 2018. Δημοσκόπηση της 7ης Ιουνίου από την Opinion Way για την εφημερίδα «Le Parisien», έδειξε ότι το 53% των Γάλλων συνέχιζαν να έχουν μια «κακή εικόνα» για την Εθνική ομάδα, την οποίαν και «δεν αγαπούν».

Το μεγάλο ερωτηματικό ήταν τι θα μπορούσε να καταφέρει η ομάδα που διαμόρφωσε ο προπονητής Ντιντιέ Ντεσάν, που έχει ένα χαμηλό μέσο όρο ηλικίας και πολλούς νεαρούς παίκτες που συμμετέχουν για πρώτη φορά σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

Το πέρασμα της ομάδας στα ημιτελικά, οι εντυπωσιακές επιδόσεις ορισμένων νεαρών παικτών όπως του 19χρονου, Κιλιάν Μπαπέ, αναπτέρωσε τις ελπίδες των Γάλλων να ξαναζήσουν την απέραντη ευτυχία του Μουντιάλ 1998,  που τους χάρισε ο Ζινεντίν Ζιντάν και η παρέα του.

Γάλλοι φίλαθλοι πανηγυρίζουν για τη νίκη της εθνικής Γαλλίας EPA CHRISTOPHE PETIT TESSON
Γάλλοι φίλαθλοι πανηγυρίζουν για τη νίκη της εθνικής Γαλλίας στον ημιτελικό αγώνα με την εθνική Βελγίου στο Παγκόσμιο Κύπελλο της FIFA 2018 – EPA / CHRISTOPHE PETIT TESSON

Ηταν χάρις στα 2 αναπάντεχα γκoλ του πρώην αμυντικού Λιλιάν Τουράμ κατά της Κροατίας στον ημιτελικό, που επέτρεψαν στους τότε «τρικολόρ» του Ζιζού, να περάσουν στον τελικό και να κερδίσουν τη Βραζιλία.

«Κολλήσαμε τα σπασμένα κομμάτια με το κοινό»

Είκοσι χρόνια μετά τον αποκλεισμό της Κροατίας στους ημιτελικούς, η Γαλλία θα αντιμετωπίσει εκ νέου τους Κροάτες στη Μόσχα. Ο Τουράμ, χωρίς να κάνει προγνώσεις για τον νικητή, ομολόγησε ότι «έχει μείνει κατάπληκτος από το ταλέντο» των νεαρών ποδοσφαιριστών του Ντιντιέ Ντεσάν.

Πέρα από το ταλέντο, οι  «Μπλε » του Ντεσάν μοιάζει να έχουν κρατήσει υψηλά το ηθικό τους, και την πεποίθηση ότι θα μπορέσουν να κερδίσουν το δεύτερο αστέρι, που να κοσμήσει την φανέλα με το εθνόσημο.

Οι νεαροί, Κιλιάν Μπαπέ (19 ετών), Πολ Πογκμπά (25), Ουσμάν Ντεμπελέ (21), Αντουάν Γκριεζμάν (27) και οι 32χρονοι Ολιβιέ Ζιρού και Ουγκό Λορίς, δείχνουν έτοιμοι για να ζήσουν μια μεγάλη περιπέτεια και να κερδίσουν εκ νέου την καρδιά του γαλλικού λαού.

Με προπονητή και καθοδηγητή τον ολιγόλογο Ντιντιέ Ντεσάν (που συμμετείχε στη νίκη του 1998) οι «Μπλε» έμαθαν να είναι προσεκτικοί στις δηλώσεις τους χωρίς φανφαρονισμούς και μάλιστα με στοιχεία πατριωτισμού:

«Το Παγκόσμιο Κύπελλο διαφέρει απ’  όλα τ’ άλλα, γιατί έχει να κάνει με τη χώρα και δεν υπάρχει τίποτα ισχυρότερο από την χώρα» δήλωσε στη «Λε Μοντ» ο Κιλιάν Μπαπέ. «Είναι φανταστικό το να σκέπτεσαι ότι έχεις στα χέρια σου την ευτυχία ενός ολόκληρου λαού (…) Θέλω να τα δώσω όλα για τη Γαλλία» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον νεαρό παίκτη, η περίοδος δυσπιστίας με την Εθνική μοιάζει να ανήκει στο παρελθόν: «Νομίζω ότι κολλήσαμε τα σπασμένα κομμάτια με το κοινό. Νιώθουμε ότι αυτήν την στιγμή, προσπαθεί να ανέβει μαζί μας, έχουμε την εντύπωση ότι είμαστε ένα με το κοινό» τόνισε.

Ρατσισμός και κοινωνικός αντίκτυπος

Οι παίκτες της Εθνικής Γαλλίας έχουν συχνά υποστεί υβριστικά και ρατσιστικά σχόλια, λόγω του σημαντικού αριθμού έγχρωμων παικτών από τις πρώην αφρικανικές αποικίες. Ο Λιλιάν Τουράμ (κατάγεται από την Γουαδελούπη), που έζησε συχνά τέτοιες καταστάσεις, είναι σήμερα επικεφαλής ενός ιδρύματος για την καταπολέμηση του ρατσισμού.

Με δηλώσεις του στα μέσα ενημέρωσης, εξέφρασε επανειλημμένα τις απόψεις του για τον κοινωνικό ρόλο και τον αντίκτυπο του ποδοσφαίρου στην κοινωνία. Εκτιμά ότι «όπως το ΄98, έτσι και σήμερα υπάρχουν πολλοί νέοι που ζουν στη γαλλική κοινωνία η οποία δεν τους αναγνωρίζει ως Γάλλους, αλλά όπου και οι ίδιοι δεν αναγνωρίζουν εαυτούς ως Γάλλους (…)

Μέσα από τις νίκες όμως της Εθνικής Γαλλίας, καταλήγουν στο να νιώσουν Γάλλοι και αυτό είναι ένα θαυμάσιο δώρο. Η Εθνική ομάδα επιτρέπει τη συνοχή. Μας δίνει τη δυνατότητα να κάνουμε πράγματα μαζί και να μοιραζόμαστε συναισθήματα. Είναι αυτό που λείπει από τις κοινωνίες μας» τόνισε.

Σύμφωνα με τον πρώην πρωταθλητή, είναι σημαντικό «το να εκπαιδεύονται οι νέοι παίκτες και οι νέοι αθλητές που φέρουν τα χρώματα της Γαλλίας, στο να κατανοούν τον ρόλο τους. Το ποδόσφαιρο είναι ένα εξαιρετικό άθλημα, επειδή είναι ένα άθλημα που δημιουργεί συναισθηματικούς δεσμούς» υπογράμμισε ο Λιλιάν Τουράμ.

 

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Προηγούμενο άρθροΑριστερός: Το καλύτερο επάγγελμα! – Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος
Επόμενο άρθροΒασίλης Κικίλιας – ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: : «Η άρνηση της ψήφου στους νέους Έλληνες του εξωτερικού είναι η μεγαλύτερη προσβολή στη νέα γενιά»