Η Γαλλία παρακολουθεί την εξέλιξη των νέων στελεχών του κορονοϊού, που πλήττουν το βόρειο και ανατολικό τμήμα της, έναν χρόνο μετά τον πρώτο θάνατο που καταγράφηκε στη χώρα.
Το στοίχημα της κυβέρνησης να αποφύγει την επιβολή μιας καθολικής καραντίνας στη χώρα μοιάζει να κερδίζεται έως τώρα. Ο αριθμός των νέων νοσηλειών και εισαγωγών σε ΜΕΘ ασθενών με Covid-19 συνεχίζει να καταγράφει πτώση το τελευταίο 24ωρο, ακόμα κι αν η κυκλοφορία του ιού δεν έχει επιβραδυνθεί, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές.
Ο αριθμός των ασθενών σε μονάδες εντατικής θεραπείας, που μειώθηκε την Παρασκευή, για πρώτη φορά το τελευταίο πενθήμερο, κάτω από το όριο των 3.300, παρέμεινε σταθερός χθες (3.299). Στα προηγούμενα κύματα, ο αριθμός αυτός είχε φθάσει τους 7.000 την άνοιξη, 4.900 το φθινόπωρο.
«Ο αριθμός των κρουσμάτων είναι σχετικά σταθερός, ήτοι σε πολύ μικρή πτώση», όμως τα νέα στελέχη μας αναγκάζουν σε μια «συνεχή επαγρύπνηση», δήλωσε σήμερα ο Ντιντιέ Πιτέ, λοιμωξιολόγος στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Γενεύης και πρόεδρος της ανεξάρτητης Αποστολής εκτίμησης της διαχείρισης της πανδημίας Covid-19 στη Γαλλία.
Για τον ειδικό, η κατάσταση στη χώρα φαίνεται πως «παρατείνεται λόγω της παρουσίας αυτών των παραλλαγών» και δεν πρέπει να αποκλείσουμε τα «τοπικά μέτρα που μπορούν να είναι η καραντίνα, ανά συνοικία, ανά πόλη, ανά περιφέρεια».
Την ίδια ώρα, σε ό,τι αφορά το εθνικό σχέδιο των εμβολιασμών, 2,9 εκατομμύρια άνθρωποι είχαν εμβολιαστεί έως χθες, εκ των οποίων σχεδόν 650.000 έχουν λάβει δύο δόσεις εμβολίων.
Ο επικεφαλής του κυβερνητικού προγράμματος εμβολιασμών Αλάν Φισέρ υπενθύμισε σήμερα ότι «προτεραιότητα αποτελεί ο εμβολιασμός όσων διατρέχουν κίνδυνο», ένας αριθμός που «αντιστοιχεί σε 17-20 εκατομμύρια ανθρώπους πριν από το καλοκαίρι». Κατόπιν, εάν οι παραδόσεις των εμβολίων κυλήσουν όπως προβλέπεται, θα είναι δυνατό «να εμβολιαστεί μαζικά το υπόλοιπο του πληθυσμού αυτό το καλοκαίρι».
Ο απολογισμός μετά την εμφάνιση της επιδημίας στη Γαλλία είναι πολύ βαρύς: 81.814 νεκροί από τον πρώτο θάνατο που καταγράφηκε στις 15 Φεβρουαρίου του 2020. Ένας Κινέζος τουρίστας ηλικίας 80 ετών, που πέθανε στο παριζιάνικο νοσοκομείο Bichat και προερχόταν από την επαρχία Χουμπέι, όπου είχαν καταγραφεί τα πρώτα κρούσματα του νέου κορονοϊού λίγες εβδομάδες νωρίτερα.
ΑΠΕ-ΜΠΕ