Η παγκοσμιοποίηση και κυρίως η παν-ψηφιοποίηση της οικονομίας, ο καλπασμός της τεχνολογίας, τα κοινωνικά δίκτυα και βεβαίως η πανδημία που λειτούργησε ως επιταχυντής, δεν μπορούσε να τους αφήσει άλλο να περιμένουν.
Εκατοντάδες δισ. ευρώ χαμένοι πόροι για τα κράτη, από εκατοντάδες δισ. από χαμένους φόρους. Η Amazon για παράδειγμα, έστηνε τη θυγατρική της στο Λουξεμβούργο ή στην Ιρλανδία, παράγοντας θηριώδεις τζίρους και μετέφερε τα κέρδη με διάφορες λογιστικές μεθόδους σε υπεράκτιες εταιρείες στους φορολογικούς παραδείσους.
Οι μετοχές των μεγάλων αδελφών FAANG κάλπαζαν δημιουργώντας πλουσίους με περιουσίες μεγαλύτερες από το ΑΕΠ μεγάλων χωρών και το γαϊτανάκι κρατούσε χρόνια…
Οι G7 δεν μπορούσαν άλλο να περιμένουν. Τα ελλείμματα και τα χρέη λόγω πανδημίας εκτινάχθηκαν, τα τυπογραφεία των Κεντρικών Τραπεζών, δούλευαν νυχθημερόν.
Αποφάσισαν λοιπόν παγκόσμιο εταιρικό φόρο 15% ανά χώρα.
“Δεσμευόμαστε να φτάσουμε σε μια ισότιμη λύση ως προς την κατανομή των δικαιωμάτων φορολόγησης με τις χώρες να αποκτούν δικαιώματα φορολόγησης τουλάχιστον 20% επί του κέρδους που θα ξεπερνάει ένα περιθώριο 10% για τις μεγαλύτερες και πιο κερδοφόρες πολυεθνικές εταιρείες”, αναφέρει μια ανακοίνωση των υπουργών που είδε το Reuters.
“Θα φροντίσουμε για τον απαραίτητο συντονισμό μεταξύ της εφαρμογής των νέων διεθνών φορολογικών κανονισμών και της κατάργησης όλων των φόρων ψηφιακών υπηρεσιών”, τονίζεται σε ανακοίνωση.
Πώς αντέδρασαν οι …θιγόμενοι
Σε μια πρώτη αντίδρασή τους, οι εκπρόσωποι τριών αμερικανικών τεχνολογικών κολοσσών ανέφεραν πως οι εταιρείες τους στηρίζουν την αναβάθμιση των διεθνών φορολογικών κανόνων.
«Πιστεύουμε πως μια διαδικασία της οποίας θα ηγείται ο ΟΟΣΑ και η οποία δημιουργεί μια πολυμερή λύση θα βοηθήσει ώστε να φέρει σταθερότητα στο διεθνές φορολογικό σύστημα» ανέφερε εκπρόσωπος της Amazon, συμπληρώνοντας πως «η συμφωνία των G7 σηματοδοτεί ένα καλοδεχούμενο βήμα προόδου στην προσπάθεια για επίτευξη του στόχου αυτού». «Ελπίζουμε να δούμε τις συζητήσεις να συνεχίσουν να προοδεύουν και στην ευρύτερη συμμαχία των G20».
Από την πλευρά του, εκπρόσωπος της Google είπε πως η εταιρεία του στηρίζει σθεναρά το έργο που γίνεται για την αναβάθμιση των διεθνών φορολογικών κανόνων και πως ελπίζει ότι οι χώρες μπορούν να οριστικοποιήσουν σύντομα μια «ισορροπημένη και διαρκή συμφωνία».
Εκπρόσωπος της Facebook είπε πως η εταιρεία καιρό τώρα ζητά μεταρρύθμιση των παγκόσμιων φορολογικών κανόνων και πως χαιρετίζει την σημαντική πρόοδο που σημειώθηκε στους G7. Η σημερινή συμφωνία είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα προς την βεβαιότητα για τις επιχειρήσεις και προς την ενίσχυση της δημόσιας εμπιστοσύνης στο παγκόσμιο φορολογικό σύστημα, ανέφερε.
Συμπλήρωσε πως θέλουμε η διαδικασία της διεθνούς φορολογικής μεταρρύθμισης να επιτύχει και αναγνωρίζουμε πως αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι η Facebook θα πληρώσει περισσότερους φόρους και σε διαφορετικά μέρη.