Σχεδόν 7.000 φάκελοι έχουν υποβληθεί προς ένταξη στα «Σχέδια Βελτίωσης», σχεδόν δέκα ημέρες πριν από τη λήξη της προθεσμίας της Δράσης, η οποία έχει οριστεί για την 16η Μαΐου.
Όπως ανέφεραν στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων στελέχη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μέχρι και τα μέσα της περασμένης εβδομάδας από τις 7.000 αιτήσεις, έχουν αξιολογηθεί πλήρως ελάχιστοι φάκελοι, από τους οποίους προκύπτει ότι το υπολογιζόμενο ποσό στήριξης ανά φάκελο, ανέρχεται από 60.000 ευρώ έως και 65.000 ευρώ.
Ο συνολικό προϋπολογισμός της Δράσης 4.1.5 του Υπομέτρου 4.1 «Επενδύσεις σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις (Σχέδια Βελτίωσης)» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2022 ανέρχεται σε 180 εκατ. ευρώ τα οποία με υπερδέσμευση μπορούν να φτάσουν έως και 230 εκατ. ευρώ.
Για την ταχύτερη αξιολόγηση των προτάσεων αλλά και την άμεση εξέταση τυχόν ενστάσεων το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εξέδωσε ΚΥΑ μέσω της οποίας ορίζεται το ύψος αποζημίωσης για την αξιολόγηση των προτάσεων συμμετοχής στα «Σχεδία Βελτίωσης».
Συγκεκριμένα, με την απόφαση αυξάνεται τόσο η αμοιβή που λαμβάνει ο κάθε γεωτεχνικός ανά φάκελο που ολοκληρώνει την αξιολόγησή του, όσο και το ετήσιο όριο αποζημίωσης των αξιολογητών.
Στόχος αποτελεί η επίσπευση της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης των «Σχεδίων Βελτίωσης», μέσω της απασχόλησης και εκτός ωραρίου εργασίας των γεωτεχνικών αξιολογητών, προκειμένου να εκδοθούν το συντομότερο δυνατό τα αποτελέσματα και να ξεκινήσει η εκταμίευση των ενισχύσεων προς τους παραγωγούς εντός του αρχικού χρονικού πλαισίου που είχε οριστεί.
«Με την αύξηση της αμοιβής ανά φάκελο αλλά και του ετήσιου ορίου της αποζημίωσης, προσφέρουμε στους αξιολογητές ένα ουσιαστικό κίνητρο ώστε να εργαστούν και εκτός ωραρίου» δήλωσε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Στύλιος, προσθέτοντας: «Στόχος μας να ολοκληρωθεί ταχύτερα η εξέταση των φακέλων των «Σχεδίων Βελτίωσης» και να έχουμε το συντομότερο δυνατόν τα τελικά αποτελέσματα».
Τι προβλέπει η ΚΥΑ
Την Κοινή Υπουργική Απόφαση υπέγραψαν ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Στύλιος, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο υφυπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Τάσος Τσακίρης και ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης.
Μέσω αυτής, αυξήθηκε κατά 50% το ετήσιο όριο αποζημίωσης των αξιολογητών από τα 2.400 ευρώ στα 3.500 ευρώ.
Παράλληλα, ορίστηκε στα 60 ευρώ η αμοιβή ανά αξιολόγηση αίτησης στήριξης και στα 80 ευρώ ανά συνεδρίαση το όριο αμοιβής των μελών των Επιτροπών Ενδικοφανών Προσφυγών. Αξίζει να σημειωθεί ότι κάθε συνεδρίαση θεωρείται ολοκληρωμένη μετά από την εξέταση τουλάχιστον 12 ενστάσεων.
Τέλος, για το 2023 η συνολική δαπάνη για τις αποζημιώσεις των αξιολογητών ανέρχεται μέχρι και 800.000 ευρώ και για το 2024 μέχρι του ποσού των 130.000 ευρώ. Το εν λόγω ποσό καλύπτεται από τις πιστώσεις της Τεχνικής Βοήθειας του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ).
Παράταση δυο εβδομάδων
Να παραταθεί κατά δυο εβδομάδες η προθεσμία υποβολής φακέλων για ένταξη στα «Σχέδια Βελτίωσης» ζήτησε το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΓΕΩΤΕΕ).
Με επιστολή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργο Γεωργαντά το ΓΕΩΤΕΕ αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι κύριοι λόγοι του αιτήματος αυτού είναι ότι το μεγάλο ενδιαφέρον από πλευράς παραγωγών για ένταξη στην εν λόγω δράση αλλά και ο χρόνος προετοιμασίας ολοκληρωμένων και άρτιων φακέλων από πλευράς μελετητών.
Κάτι που, όπως τονίζουν, καθιστά την ημερομηνία της 16ης Μαΐου – όπου και εκπνέει η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων για ένταξη στη δράση – επιβεβλημένη προκειμένου να «αποφευχθούν και τυχόν προβλήματα και δυσλειτουργίες που μπορεί να προκύψουν λόγω των επικείμενων εθνικών εκλογών».
Θ. Παπακώστας / ΑΠΕ-ΜΠΕ