Σημεία συνέντευξης του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ» και τον δημοσιογράφο Γιώργο Αυτιά
Για την τουρκική προκλητικότητα
Αυτό που έκανε ο Πρωθυπουργός χθες και αυτό που κάνουμε σταθερά, όλο το τελευταίο διάστημα, είναι να παρακολουθούμε με ψυχραιμία, με νηφαλιότητα, αλλά και με αποφασιστικότητα την ένταση των προκλήσεων από την πλευρά της Τουρκίας. Δεν εφησυχάζουμε και δεν θα μπορούσαμε να εφησυχάζουμε. Καταγράφουμε την αυξανόμενη ένταση, στην οποία επιδίδεται η τουρκική πλευρά. Από την άλλη, όμως, η χώρα μας έχει μια σταθερή και καθαρή στρατηγική.
Σε ό,τι αφορά στην εξωτερική πολιτική, έχουμε μια πολυσχιδή διπλωματία με τις γειτονικές μας χώρες, με τους εταίρους, με τους συμμάχους μας, με τις μεγάλες δυνάμεις της περιοχής και του κόσμου, που έχει ως αποτέλεσμα τη διεύρυνση της απήχησης των θέσεών μας. Από τις αρχές της εβδομάδας όλες οι χώρες έχουν στη διάθεσή τους, τους χάρτες που εξέδωσε το Υπουργείο Εξωτερικών, που αποδομούν με στοιχεία, το έωλο και το ανιστόρητο των τουρκικών ισχυρισμών. Και από την άλλη, στο κομμάτι της αποτρεπτικής μας πολιτικής, η χώρα έχει ενισχύσει τις Ένοπλες Δυνάμεις σταθερά το προηγούμενο διάστημα και συνεχίζει στην κατεύθυνση αυτή. Έχει Συμφωνίες αμοιβαίας υποστήριξης με σημαντικές και σπουδαίες δυνάμεις. Έχει παρουσία σημαντικών δυνάμεων εδώ.
Έχουμε μια αποφασιστική εξωτερική πολιτική, μια αμυντική πολιτική με αυτοπεποίθηση, που μας επιτρέπει να μην εγκλωβιζόμαστε σε εκβιαστικά διλήμματα της τελευταίας στιγμής και να εκπέμπουμε τα δικά μας μηνύματα. Η χώρα δεν πανικοβάλλεται, δεν ετεροπροσδιορίζεται, τίποτα και κανείς δεν μπορεί να πλήξει την κυριαρχία μας και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Είμαστε εδώ ως παράγοντας ειρήνης και σταθερότητας στο Αιγαίο και στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.
Δεν εφησυχάζουμε. Οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι για όλα. Οφείλουμε να παρατηρούμε αυτά που γίνονται και την κλιμάκωση από την απέναντι πλευρά. Αλλά, από εκεί και πέρα, το δικό μας ισχυρό, δυνατό προνόμιο είναι όσα έχουμε χτίσει με συνέπεια το προηγούμενο διάστημα στις σχέσεις μας με τους συμμάχους και τους εταίρους μας, στην ενίσχυση της αποτρεπτικής μας δύναμης, στη δημιουργία του αραγούς μετώπου στο εσωτερικό. Ζήτησε ο Πρωθυπουργός εθνική ομοψυχία απέναντι στις προκλήσεις. Η Ελλάδα έχει ενισχύσει πολύ το κύρος, το γεωπολιτικό και γεωστρατηγικό της «αποτύπωμα».
Προφανώς και θα πρέπει να έχουμε το νου μας και να καταγράφουμε αυτήν την κλιμάκωση, ενόψει, μάλιστα, και της προεκλογικής τροχιάς στην οποία έχει μπει η Τουρκία και της εργαλειοποίησης των σχέσεων με την Ελλάδα στο εσωτερικό της. Αυτό που χρειάζεται είναι νηφαλιότητα, αποφασιστικότητα, ψυχραιμία. Εδώ είμαστε. Όλοι ξέρουν ότι η χώρα έχει δίκιο. Δεν έχουμε μόνο το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος μας. Έχουμε τους συμμάχους στο πλευρό μας, και αυτό έχει πάρα πολλές φορές εκφραστεί συμβολικά, σημειολογικά, ουσιαστικά με δηλώσεις.
Πρόσφατα το State Department, ο Γερμανός Καγκελάριος μετά τη συνάντησή του με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, στο πλαίσιο της έκτακτης Ευρωπαϊκής Συνόδου, ο Γάλλος Πρόεδρος. Θυμόμαστε όλοι την αποδοχή των απόψεων του Έλληνα Πρωθυπουργού στο Κογκρέσο, στη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Biden. Υπάρχει μία ομόθυμη καταδίκη της Διεθνούς Κοινότητας απέναντι και στον δεσποτισμό και στον αναθεωρητισμό.
Υπάρχουν πολλές ερμηνείες για τη στάση του κ. Erdoğan. Πρώτα απ’ όλα, διαχρονικά η Τουρκία διακατέχεται από τέτοιου είδους αντιλήψεις, σε ό,τι αφορά στο Διεθνές Δίκαιο και τον αναθεωρητισμό. Δεύτερον, είναι η άθλια οικονομική κατάσταση που επικρατεί στο εσωτερικό της Τουρκίας. Άρα, ο κ. Erdoğan έχει όφελος να μετατοπίζει τη συζήτηση και το προσκήνιο του ενδιαφέροντος από τα οικονομικά στη χώρα του, σε ζητήματα άλλου τύπου. Τρίτον, είναι ενόψει μιας προεκλογικής περιόδου, που καταγράφεται ότι για πρώτη φορά απειλείται σοβαρά να μην επανεκλεγεί.
Τέταρτον, η Τουρκία αυτήν την ώρα βιώνει μια σειρά από απορρίψεις, σε ό,τι αφορά τη διεθνή της εκπροσώπηση. Είδαμε την ανακοίνωση του Ευρωκοινοβουλίου ότι δεν πρόκειται να ξεπαγώσουν οι ενταξιακές της διαπραγματεύσεις. Επιδιώκει συναντήσεις στις Η.Π.Α., όχι ανάλογες, αλλά κάπως να πλησιάσουν το επίπεδο της παρουσίας του Πρωθυπουργού εκεί. Σε ό,τι αφορά στο ξεπάγωμα της ενίσχυσης στο εξοπλιστικό της, μόνο λόγια ακούμε.
Η χώρα είναι σε θέση να υπερασπιστεί απόλυτα κάθε πρόκληση έναντι της εθνικής της κυριαρχίας και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων. Το έχουμε δείξει στο παρελθόν, το ξέρουν όλοι. Το ξέρουν και αυτοί που φωνάζουν. Από την άλλη, εμείς έχουμε κάθε όφελος και κάθε συμφέρον να μην παρασυρθούμε σε αυτήν την κλιμακούμενη ένταση. Όχι να αδιαφορήσουμε, όχι να μην την καταγράψουμε, όχι να μην είμαστε σε εγρήγορση με τα αντανακλαστικά μας ενεργοποιημένα.
Η Ελλάδα είναι μια χώρα που ούτε πανικοβάλλεται, ούτε ετεροπροσδιορίζεται. Έχουμε φροντίσει και στη διπλωματία και στην ενίσχυση της αποτρεπτικής μας στρατηγικής, να είμαστε πολύ πιο αναβαθμισμένοι σε σχέση με το παρελθόν, έτσι ώστε να μπορούμε να υπερασπιστούμε όχι μόνο τα εθνικά μας δίκαια, αλλά και ευρύτερα τη σταθερότητα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
Χρειάζεται μεγαλύτερη σοβαρότητα και υπευθυνότητα από τον οποιοδήποτε έχει δημόσιο λόγο, σε ό,τι αφορά ζητήματα που άπτονται των διεθνών σχέσεων. Η χώρα δεν θα παρασυρθεί στην παιδικού τύπου κουβέντα, σε ό,τι αφορά στα διεθνή ζητήματα και τις διμερείς σχέσεις. Και δεύτερον, τίποτα και κανένας δεν μπορεί να πλήξει την εθνική μας κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Αυτό είναι γνωστό στους πάντες. Επαναλαμβάνω, κυρίως σε εκείνους που φωνάζουν πολύ το τελευταίο διάστημα.
Οι κρίσεις αναδεικνύουν την ανάγκη σοβαρής και σταθερής διακυβέρνησης
Τι αναδεικνύεται μέσα και από αυτή την ένταση με την Τουρκία τώρα; Αναδεικνύεται η ανάγκη μιας σοβαρής και σταθερής διακυβέρνησης. Μιας διακυβέρνησης, ενός Πρωθυπουργού που θα αναβαθμίζει τη διεθνή εκπροσώπηση της χώρας, όπως το είδαμε με την ιστορική επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, με τη συνάντησή του με τον Αμερικανό Πρόεδρο, με την ομιλία του στο Κογκρέσο, όπου όρθιοι οι γερουσιαστές χειροκροτούσαν, όχι τον Μητσοτάκη, χειροκροτούσαν τις εθνικές θέσεις.
Είναι δυνατόν πριν πάει κάποιος στην κάλπη να ψηφίσει, σε οκτώ-δέκα μήνες από τώρα, το 2023, να μη λάβει υπόψη του ποιος πρέπει να είναι στο τιμόνι μέσα σε περιόδους που οι καταιγίδες έρχονται η μία μετά την άλλη; Είναι δυνατόν να μη λάβει υπόψη του τι διεθνή εκπροσώπηση θέλει να έχει στο εξωτερικό;
Η απλή αναλογική ήταν η ναρκοθέτηση της διακυβέρνησης, που επιχειρήθηκε από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ. Οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα, αξιολογώντας και τη δουλειά μας, αλλά και τις συνθήκες μέσα στις οποίες πρέπει να προχωρήσει η Ελλάδα, σε έναν κόσμο που έχει αλλάξει, σε έναν κόσμο αστάθειας, να διαμορφώσουν με την ψήφο τους ένα σταθερό τοπίο διακυβέρνησης.
Επιδιώκουμε και ζητάμε από τους πολίτες να μας εμπιστευτούν, για να έχουμε μια αυτοδύναμη Ελλάδα. Για να έχουμε ταχύτητα αποφάσεων. Φαντάζεστε να πρέπει να γίνει διαβούλευση για το πώς θα αντιμετωπιστεί μία αντίστοιχη κρίση στον Έβρο, σαν κι αυτή που αναχαιτίσαμε; Τι πρέπει να γίνει; Να γίνουν συνέδρια; Να γίνουν διαδικασίες ανοιχτές σε κάποια κόμματα, για να αποφασίσουν αν θα αντιδράσουν έτσι ή αλλιώς; Απαιτούνται αντανακλαστικά γρήγορα, αποφάσεις ουσιαστικές.
Απαιτείται αυτός που θα έχει το τιμόνι, να έχει την απόλυτη ευθύνη, για να μας οδηγεί με σταθερότητα σε έναν κόσμο που οι απειλές και οι προκλήσεις, δυστυχώς, πολλαπλασιάζονται και πολλές από αυτές εμφανίζονται με καινούργια διάσταση. Η αυτοδυναμία δεν έχει να κάνει με στοιχεία ναρκισσιστικής διάστασης. Έχει αποδείξει ο Πρωθυπουργός ότι αξιοποιεί φωνές, ιδέες, αντιλήψεις, που ανήκουν και πέρα του χώρου της Νέας Δημοκρατίας, διευρύνοντας με αυτό τον τρόπο και μεγαλώνοντας και την Παράταξή μας.
Για τη στήριξη της κοινωνίας
Σε λίγες μέρες συμπληρώνουμε τρία χρόνια από την εκλογή της Νέας Δημοκρατίας στη διακυβέρνηση. Είναι απολύτως φυσικό όταν συμπληρώνεται αυτή η επέτειος να μπαίνουμε έτσι κι αλλιώς σε μια χρονιά που είναι προεκλογική, δεδομένου ότι το 2023 θα έχουμε εκλογές. Από εκεί και πέρα, ο κ. Τσίπρας δεν είναι η πρώτη φορά που τα ερμηνευτικά του εργαλεία πάσχουν και οι προβλέψεις του πέφτουν έξω. Οι κρίσεις και οι δυσκολίες για την Κυβέρνηση δεν είναι αφορμές για εκλογικούς τακτικισμούς.
Αποδείξαμε από την πρώτη στιγμή κρίσεις ότι οι κρίσεις είναι για εμάς η πρόκληση αλλά και η υποχρέωση, με τις πολιτικές μας να μετριάζουμε το αποτύπωμά τους στη ζωή των ανθρώπων. Αυτό κάναμε, αυτό κάνουμε και για το γενικό πληθυσμό, αλλά και για ένα πολύ βασικό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, του αγρότες μας. Γι’ αυτό είναι οι κυβερνήσεις, για να δίνουν λύσεις στα προβλήματα των ανθρώπων.
Αποδείξαμε όλο το προηγούμενο διάστημα πως δεν αφήνουμε κανένα μόνο του απέναντι στα προβλήματα. Η χώρα έχει πάρει τα περισσότερα μέτρα στήριξης για την ενέργεια σε όλη την Ευρώπη, όπως δείχνει έρευνα του Ινστιτούτου Μπρούγκελ. Αναστέλλεται η ρήτρα αναπροσαρμογής από 1η Ιουλίου. Τέλος Ιουνίου λήγει το πρώτο πακέτο μέτρων που έχουμε πάρει για τα καύσιμα. Το πρόβλημα συνεχίζεται και πιο έντονο. Αντίστοιχη θα είναι και η απάντηση και η στήριξη της Κυβέρνησης, πάντοτε, μέσα στα όρια των δημοσιονομικών αντοχών, για να μην τινάξουμε στον αέρα την οικονομία.
Με δεδομένο ότι τέλος Ιουνίου τελειώνουν τα μέτρα, νομίζω ότι δεν απέχουμε πάρα πολύ από τις ανακοινώσεις. Δεν αφήνουμε ποτέ κανέναν μόνο του και δεν αγνοούμε τις ανάγκες και τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες. Στα καύσιμα αντιμετωπίζουμε αυξημένη πίεση, αυτή είναι η πραγματικότητα. Κάναμε και θα εξακολουθούμε να κάνουμε πράγματα. Το γεγονός ότι η χώρα είναι πρωταθλήτρια στη στήριξη στην κοινωνία και τους πολίτες ανάμεσα στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες και σε πιο δυνατές οικονομίες, δείχνει δύο πράγματα.
Πρώτον, την απόλυτη ενσυναίσθηση που έχει αυτή η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πολίτες, μετά μάλιστα από μια παρατεταμένη οικονομική κρίση δεκαετίας. Και δεύτερον, αξιοποιούμε τις δυνατότητες που δημιουργεί η οικονομία μας για να δίνουμε τα επιτεύγματά της ως κοινωνικό μέρισμα πίσω στην καθεμιά και στον καθένα. Αυτό είναι πολύ σημαντικό σε μια περίοδο που τα πράγματα γενικώς έχουν δυσκολέψει και ο κόσμος έχει αλλάξει προς το δυσμενέστερο παντού.