Γ. Οικονόμου: Οι νέες ταυτότητες είναι κομβική μεταρρύθμιση ενίσχυσης της ασφάλειας των πολιτών καιτης χώρας

Για τις νέες ταυτότητες ,που από σήμερα οι πολίτες μπορούν μέσω της πλατφόρμας id.gov.gr να κλείνουν ραντεβού στα Αστυνομικά Τμήματα της περιοχής τους για την έκδοση τους, μίλησε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου στον τηλεοπτικό σταθμό «ΑΝΤ1».

«Η νέα ταυτότητα είναι μία υποχρέωση για να μπορεί η χώρα να συμβαδίζει με τις υποχρεώσεις και τις συνθήκες ασφαλείας, που -και στην Ευρώπη- με κανονισμούς και με οδηγίες έχουν ψηφιστεί και διεθνώς είναι απαραίτητες για να μπορούμε να κινούμαστε με ασφάλεια και να μην μας κοιτάζουν με «μισό μάτι» όταν βγαίνουμε στο εξωτερικό. » τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Οικονόμου ενώ επανέλαβε ότι από το 2026 και μετά όλες οι παλαιού τύπου ταυτότητες θα πάψουν να ισχύουν.
Επιπρόσθετα ο κ. Οικονόμου υπογράμμισε ότι είναι και μια μεταρρύθμιση για την ελληνική Πολιτεία, σημειώνοντας ότι οι νέες ταυτότητες είναι ένα έγγραφο που δεν παραχαράσσεται, δεν χακάρεται, δεν θα μπορούν να υποκλαπούν προσωπικά δεδομένα. Επίσης για ακόμα μια φορά ξεκαθάρισε πως τα νέα δελτία δεν έχουν ούτε γεωντοπισμό ούτε γεωχωρικά «…δεν έχουν τίποτα από όλα αυτά τα περίεργα και τα μυστήρια που λένε κάποιοι».
Παράλληλα απευθυνόμενος σε όσους ανησυχούν για θέματα του σεβασμού της ιδιωτικότητας, των προσωπικών δικαιωμάτων κ.λπ.,τόνισε ότι οι καινούριες ταυτότητες εκδίδονται με βάση τις οδηγίες, τις προδιαγραφές και το νομικό πλαίσιο της Ε.Ε.. «Αν η Ε.Ε. για ένα πράγμα φημίζεται, είναι για τον σεβασμό της ιδιωτικότητας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των πολιτών» σημείωσε σχετικά.
Στην συνέχεια ο κ. Οικονόμου μίλησε για το φαινόμενο της παραβατικότητας των ανηλίκων υποστηρίζοντας ότι δεν είναι θέμα μόνο αστυνόμευσης, είναι θέμα συνολικότερης κοινωνικής λειτουργίας, το οποίο πρέπει να ληφθεί υπόψη πολύ σοβαρά. Σχετικά με τη χθεσινή συμπλοκή ανηλίκων στη Κηφισιά ο κ. Οικόνομου είπε ότι ο βασικός ύποπτος είναι ένας 15χρονος ο οποίος και συνελήφθη ενώ ταυτοποιήθηκαν και άλλοι μαθητές, σημειώνοντας ότι« αυτό δείχνει ότι πέρα από την αστυνόμευση, εμείς πρέπει να γίνουμε καλύτεροι, να διαχειριστούμε μια συνολική κοινωνική αστοχία. Στην οικογένεια, στην κοινωνία, στην εκπαίδευση.»
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη αναφέρθηκε και στο ζήτημα της ενίσχυσης του έμψυχου δυναμικού της ΕΛΑΣ όπου με εντολή του πρωθυπουργού αποδεσμεύονται αστυνομικοί από άλλες δουλειές, από άλλους στόχους και επιστρέφουν στο πεδίο.« Έχει ξεκινήσει αυτό, τα πρώτα φύλλα πορείας για τους πρώτους 100 έχουν γίνει και μέσα σε ένα μήνα, ένα και κάτι, 1500 αστυνομικοί θα πάνε σε υπηρεσίες αιχμής και θα συνεχιστεί» είπε σχετικά ο κ. Οικονόμου.
Τέλος ο κ. Οικονόμου αναφερόμενος στην πανεπιστημιακή αστυνομία υπογράμμισε ότι ήταν και θα εξακολουθεί να είναι στα πανεπιστήμια με τον όρο που προδιαγράφεται στο θεσμικό πλαίσιο. Επιπλέον δήλωσε ότι υπάρχει διαρκής επικοινωνία με τους πρυτάνεις για το πώς θα αξιοποιηθεί η πανεπιστημιακή αστυνομία στην καινούρια ακαδημαϊκή χρονιά.
«Πανεπιστημιακή Αστυνομία θα υπάρχει, θέλω όμως να πω το εξής που είναι σημαντικό. Η Αστυνομία το τελευταίο διάστημα έχει αντιμετωπίσει και έχει παραδώσει για χρήση στην πανεπιστημιακή κοινότητα μία σειρά από καταλήψεις. Πολύ πρόσφατα η ΕΛ.ΑΣ. αντιμετώπισε και εκκένωσε την παλαιότερη κατάληψη σε χώρους της Πολυτεχνειούπολης Ζωγράφου. Αντίστοιχες δράσεις θα γίνονται πάντοτε, όπως επιβάλλει η Δικαιοσύνη και οι πρυτανικές Αρχές. Η Αστυνομία δεν απεμπολεί τον ρόλο της, έτσι ώστε το πανεπιστήμιο να διαδραματίζει τον ρόλο που πρέπει να διαδραματίζει και σε συνεργασία με την Πανεπιστημιακή Αστυνομία θα γίνεται αυτό που πρέπει να γίνει» τόνισε καταλήγοντας ο κ. Οικονόμου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Προηγούμενο άρθροΑλ. Τσίπρας στον Στ. Κασσελάκη: « Πρέπει να δώσουμε ελπίδα και προοπτική » – Συνάντηση
Επόμενο άρθροΕκδήλωση για τα έργα και τις υποδομές στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας