Γ. Καμίνης: Ουσιαστική στήριξη των Ουκρανών και των οικογενειών που τους φιλοξενούν στην Ελλάδα

 

Για την ανάγκη ουσιαστικής ενίσχυσης των Ουκρανών προσφύγων που καταφτάνουν στην Ελλάδα, αλλά και των οικογενειών που έχουν αρχικά επωμιστεί τη φιλοξενία τους, μίλησε στη Βουλή ο υπεύθυνος κοινοβουλευτικού Τομέα Μετανάστευσης και Ασύλου του Κινήματος Αλλαγής Γιώργος Καμίνης, κατά τη διάρκεια σχετικής ενημέρωσης της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης από τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότη Μηταράκη.

«Οι περισσότεροι Ουκρανοί πρόσφυγες στη χώρα μας φιλοξενούνται από φιλικές οικογένειες κι αυτό ξέρετε έχει ένα κόστος. Οι οικογένειες αυτές φέρουν ένας βάρος. Υπάρχουν χώρες οι οποίες, είτε έχουν θεσπίσει φοροαπαλλαγές για οικογένειες που φιλοξενούν πρόσφυγες, είτε κάποιες άλλες οικονομικές επιδοτήσεις. Βλέπω το παράδειγμα της Λετονίας η οποία παρουσιάζει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαχείρισης των Ουκρανών προσφύγων. Φρόντισαν να ψηφιστεί νόμος στις 10 Μαρτίου, ένα κείμενο με 17 άρθρα, όπου μεταξύ άλλων ρυθμίζονται θέματα συντονισμού, χρηματοδότησης από τον κρατικό μηχανισμό, κατανομής αρμοδιοτήτων στην τοπική αυτοδιοίκηση και άλλα. Θα πρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση θα διαθέσει αυτά τα κονδύλια» τόνισε στην αγόρευσή του ο κ. Καμίνης.

Το Κίνημα Αλλαγής έχει εξαρχής αναφερθεί, με ανακοίνωση στις 2 Μαρτίου, στην ανάγκη να υποδεχτεί η χώρα μας και η Ευρωπαϊκή Ένωση τους πρόσφυγες από την Ουκρανία με αξιοπρέπεια και μακροχρόνιο σχέδιο. Στην ομιλία του, ο Γιώργος Καμίνης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στα θέματα ένταξης των παιδιών-προσφύγων στο εκπαιδευτικό σύστημα, την επίλυση του ζητήματος της στέγασης, της επιμόρφωσης των ενηλίκων και της σύνδεσής τους με την αγορά εργασίας.

Δυστυχώς ούτε οι αυξημένες ανάγκες στέγασης που προκύπτουν φαίνεται να είναι ικανές να αλλάξουν την απόφαση της Κυβέρνησης για κατάργηση του επιτυχημένου προγράμματος στέγασης και ένταξης ESTIA, για το οποίο ο κ. Μηταράκης επανέλαβε ότι εκπνέει στο τέλος του χρόνου.

Σε ερώτηση του κ. Καμίνη σχετικά με το καθεστώς προστασίας κάποιων ειδικών κατηγοριών προσφύγων, όπως των Ουκρανών φοιτητών που βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα, υπηκόων τρίτων χωρών που έρχονται από την Ουκρανία, Ουκρανών παράτυπων μεταναστών ή ναυτικών που βρίσκονται αποκλεισμένοι στη χώρα μας, ο κ. Μηταράκης δεσμεύτηκε πως όλες αυτές οι κατηγορίες θα δικαιούνται επικουρικής προστασίας.

Τέλος, ο κ. Καμίνης επανέλαβε την πάγια θέση του Κινήματος Αλλαγής για ένα συνολικό επαναπροσδιορισμό της προσφυγικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αφορμή την κρίση στην Ουκρανία: «Δυστυχώς, αυτή η κρίση εμφανίζει για τη χώρα μας μια ευκαιρία να προχωρήσει τη διαπραγμάτευση στο θέμα της αλληλεγγύης με τις άλλες χώρες. Οι Πολωνοί έχουν δεχθεί ένα μεγάλο κύμα προσφύγων κι ελπίζω αυτό να τους βοηθήσει να λογικευτούν και να κάνει πιο ισχυρή τη φωνή της χώρας μας. Η αλληλεγγύη, άρα και η κατανομή των προσφύγων στα κράτη μέλη της Ε.Ε. , θα πρέπει να έχει έναν ολοκληρωμένο χαρακτήρα, χωρίς να γίνεται οποιαδήποτε διάκριση με βάση την ιθαγένεια του πρόσφυγα.» επεσήμανε ο βουλευτής Επικρατείας του Κινήματος Αλλαγής.

Προηγούμενο άρθροΔήμος Νάουσας: Δεν θα πραγματοποιηθεί η διενέργεια δωρεάν rapid tests στο ΚΑΠΗ Νάουσας
Επόμενο άρθροO όμιλος TEDRA στην έκθεση «Verde.tec 2022»