Την έντονη αντίθεση του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής στο σύστημα Επιτροπείας ασυνόδευτων ανηλίκων που επιχειρεί να θεσμοθετήσει η κυβέρνηση εξέφρασε σήμερα από το βήμα της Ολομέλειας ο ειδικός εισηγητής του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής Γιώργος Καμίνης.
Στην ομιλία του ο Γιώργος Καμίνης καυτηρίασε την ουσιαστική αδιαφορία τόσο της σημερινής κυβέρνησης όσο και εκείνης του ΣΥΡΙΖΑ: αμφότερες προέβησαν σε νομοθετικές ρυθμίσεις για τα ασυνόδευτα ανήλικα μόλις στον τρίτο χρόνο της θητείας τους. Το σημερινό νομοσχέδιο ουσιαστικά νομιμοποιεί το κατακερματισμένο σύστημα Επιτροπείας που καθιερώθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ, αποτυγχάνοντας να δημιουργήσει ένα Ενιαίο Δημόσιο Σύστημα προστασίας των ασυνόδευτων ανηλίκων και δημιουργώντας ένα σύστημα που θα τελεί υπό αίρεση: ένα σύστημα που επαφίεται για την επιτυχία του στην τεχνογνωσία των ΜΚΟ και των ευρωπαϊκών οργανισμών, με αβέβαιη χρηματοδότηση.
Παράλληλα, με τροπολογία της τελευταίας στιγμής νομιμοποιεί, με τρόπο εξαιρετικά αδιαφανή, δαπάνες του Υπουργείου της περιόδου 2014-2016, ενώ με «κουτοπόνηρο» τρόπο προσπαθεί να απαντήσει στις κλιμακούμενες διεθνείς αντιδράσεις και καταγγελίες για παράνομες επαναπροωθήσεις στα σύνορα.
«Νομιμοποείτε το κατακερματισμένο σύστημα Επιτροπείας που καθιερώθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ»
Τα βασικά σημεία διαφωνίας στο σχέδιο της κυβέρνησης, όπως διατυπώθηκαν από τον Γιώργο Καμίνη:
– Η ανάθεση των σχετικών υπηρεσιών σε τρίτους φορείς, χωρίς ουσιαστικό συντονισμό και εποπτεία, θα έχει ως αποτέλεσμα ένα κατακερματισμένο και αποσπασματικό σύστημα Επιτροπείας.
– Το νομοσχέδιο δεν διασφαλίζει την επαρκή και χωρίς διακοπές χρηματοδότηση του συστήματος ενώ για τεχνική βοήθεια επαφίεται αποκλειστικά στις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δημιουργείται δηλαδή ένα σύστημα το οποίο διαρκώς θα τελεί υπό αίρεση.
– Αντί η κυβέρνηση να ενσωματώσει σε ένα Ενιαίο Δημόσιο Σύστημα την πολύτιμη πολυετή εμπειρία και τεχνογνωσία των ΜΚΟ που ασχολούνταν μέχρι σήμερα με το θέμα της Επιτροπείας, γίνεται ακριβώς το αντίθετο: έρχεται σήμερα και νομιμοποιεί το ισχύον κατακερματισμένο σύστημα. Χωρίς μάλιστα να απαιτεί επαρκείς ελέγχους, χωρίς να καθορίζει κριτήρια επιλογής των επιτρόπων, προϋποθέσεις που να πιστοποιούν την προηγούμενη εμπειρία των επιτρόπων, των εντεταλμένων επιτρόπων και των συντονιστών.
– Με λίγα λόγια, το νομοσχέδιο αποτυγχάνει να δημιουργήσει ένα αποτελεσματικό σύστημα ελέγχου και εποπτείας με καθημερινή παρουσία στη ζωή των παιδιών και συγκεκριμένες διαδικασίες αποτελεσματικής αξιολόγησης των οργάνων της Επιτροπείας και κυρώσεις.
– Βλέπουμε μια κυβέρνηση, η οποία ενώ κατηγορούσε τις ΜΚΟ από το πρωί μέχρι το βράδυ, τελικά τις χρησιμοποιεί για να υποκαταστήσουν την ίδια και μάλιστα χρηματοδοτεί ΜΚΟ οι οποίες δημιουργήθηκαν από τη μια μέρα στην άλλη προκειμένου να εισπράξουν τα χρήματα τα οποία αφειδώς μοιράζει το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.
– Δεν υπάρχει η παραμικρή σύνδεση με τον θεσμό της αναδοχής.
– Δεν προβλέπεται επίσης ο διορισμός Επιτρόπου κατά τη διαδικασία της άφιξης του ανηλίκου στα σύνορα, όταν ταυτοποιείται και καταγράφεται. Εκεί συμβαίνουν τα μεγάλα λάθη και οι μεγάλες παραλείψεις οι οποίες μετά κυνηγούν τον ανήλικο όλο το χρονικό διάστημα της παραμονής του στη χώρα.
Εμπαιγμός του Κοινοβουλίου οι διατάξεις για εκ των υστέρων νομιμοποίηση δαπανών του Υπουργείου και δημιουργία θεσμού ελέγχου θεμελιωδών δικαιωμάτων στα σύνορα.
Την ίδια στιγμή, το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου βρίσκει την ευκαιρία να «τακτοποιήσει», με μια τροπολογία της τελευταίας στιγμής, δύο ξεχωριστά θέματα υψίστης σημασίας. Αφενός προβαίνει σε μια νομιμοποίηση δαπανών του Υπουργείου από το 2014 και το 2016, με πλήρη αδιαφάνεια. «Αν δει κανείς τον κατάλογο όπου κατά παρέκκλιση κάθε διάταξης νομιμοποιείτε δαπάνες σχεδόν ντρέπεται που είναι βουλευτής» υποστήριξε ο κ. Καμίνης.
Αφετέρου, προσπαθεί με άτσαλο και «κουτοπόνηρο» τρόπο να απαντήσει στις κλιμακούμενες καταγγελίες, από διεθνείς και υπερεθνικούς οργανισμούς και έγκυρα διεθνή ΜΜΕ, για παράνομες επαναπροωθήσεις στα ελληνικά σύνορα.
Αντί η κυβέρνηση να δημιουργήσει έναν Ανεξάρτητο Μηχανισμό Διερεύνησης των περιστατικών ούτως ώστε και να μην επιβάλλονται κυρώσεις και να προλαμβάνονται στο μέλλον επαναπροωθήσεις, έρχεται να ρίξει στάχτη στα μάτια -χωρίς αυτό φυσικά να πείθει κανέναν- και διορίζει ως υπεύθυνο του υπουργείου για τα θέματα προστασίας των σχετικών δικαιωμάτων υπάλληλο του υπουργείου που θα μπορεί να είναι ακόμα και μετακλητός. Δημιουργεί επίσης μια Επιτροπή, η πλειοψηφία των μελών της οποίας είναι διορισμένη από την κυβέρνηση.
«Αν αυτό δεν είναι εμπαιγμός της έννοιας ανεξάρτητο όργανο το οποίο θα επιβλέπει την τήρηση της νομιμότητας, αν δεν είναι εμπαιγμός της Βουλής και της διεθνούς κοινής γνώμης, τι είναι τότε;» κατέληξε ο κ. Καμίνης.