Στην ολομέλεια της Βουλής τοποθετήθηκε σήμερα ο υπεύθυνος ΚΤΕ Υγείας κ. Γιώργος Φραγγίδης, ως ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας με τίτλο «Μεταρρυθμίσεις στην Ιατρικώς Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή».
Καταρχήν αναφέρθηκε στην πανδημία, επισημαίνοντας ότι παρά την αύξηση των κρουσμάτων covid και των εισαγωγών στα νοσοκομεία σε απλές κλίνες, η κυβέρνηση δεν έχει διαθέσει επαρκή αριθμό κλινών, δημιουργώντας το αδιαχώρητο στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών. Υπογράμμισε την ανάγκη έγκαιρης οργάνωσης στη στελέχωση και λειτουργία του ΕΣΥ πριν το Σεπτέμβρη, καθώς και την προσοχή που πρέπει να δοθεί στο σύνδρομο longcovid που αποτελεί κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.
Σε σχέση με το νομοσχέδιο, για τον περιγραφόμενο επιμέρους σκοπό του είπε ότι το θέμα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής δεν έχει να κάνει με την αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας. Για το δημογραφικό χρειάζονται κοινωνικές πολιτικές, όπως το πρόγραμμα κοινωνικής κατοικίας για νέα ζευγάρια που προτείνει το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, η ενδυνάμωση του κοινωνικού κράτους, η εξασφάλιση πρόσβασης σε κρατικές κοινωνικές δομές και παροχές για τα παιδιά, κλπ. Εισάγονται ρυθμίσεις θετικές, που έρχονται να παρακολουθήσουν τις αλλαγές που έχουν προκύψει στην τεχνολογία, στην επιστήμη και στην κοινωνία, όπως είναι τα άρθρα που τροποποιούν το καθεστώς κρυοσυντήρησης γεννητικού υλικού, ζυγωτών και γονιμοποιημένων ωαρίων.
Επίσης, καλύπτονται ζητήματα που δεν έχουν αντιμετωπιστεί μέχρι τώρα, όπως είναι τα άρθρα που αφορούν στα ανήλικα ίντερσεξ άτομα (σχετικά με τις ιατρικές πράξεις και θεραπείες που μπορούν να κάνουν για μερική ή ολική αλλαγή χαρακτηριστικών φύλου) και στοχεύουν στην ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους, την εξασφάλιση της σωματικής τους ακεραιότητας, την ομαλή ανάπτυξη του φύλου τους, το δικαίωμά τους στον αυτοκαθορισμό, την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας και την κοινωνική τους αποδοχή. Ομοίως, η πρόβλεψη για τη δημιουργία Μονάδας Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (ΜΙΥΑ) και Τράπεζας Κρυοσυντήρησης στο νοσοκομείο ΑΤΤΙΚΟ για τους οροθετικούς.
Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που γενικά κινείται σε θετική κατεύθυνση. Ωστόσο, υπάρχουν θέματα που χρειάζονται περαιτέρω συζήτηση, σχολίασε ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής. Στάθηκε ιδιαίτερα σε τρεις προβλέψεις, για τις οποίες τόνισε ότι θα έπρεπε να υπάρχει τεκμηρίωση και λήψη γνώμης από τους ειδικούς. Αυτές είναι οι ρυθμίσεις για την αύξηση της ηλικίας φυσικής ικανότητας αναπαραγωγής στην περίπτωση της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής από το 50ό στο 54ο έτος, το μικτό σύστημα στην ανωνυμοποίηση ή γνωστοποίηση πληροφοριών του δότη και η δυνατότητα δωρεάς γενετικού υλικού από συγγενείς σε πλάγια γραμμή. Ειδικότερα, για την αύξηση του ορίου ηλικίας από τα 50 στα 54, είπε ότι σκοπός δεν είναι η τεκνοποίηση με κάθε κόστος και ότι μια κύηση σε τέτοια ηλικία ενέχει αυξημένους κινδύνους για τη γυναίκα, της οποίας η ζωή και η υγεία πρέπει να προστατεύονται.
Επίσης, χρειάζεται να λαμβάνεται υπόψη τι είναι επωφελές για το παιδί, καθώς το να μεγαλώνει με πολύ μεγάλους ηλικιακά γονείς, δεν αποτελεί ιδανική κατάσταση από πολλές απόψεις. Η συγκεκριμένη ρύθμιση αφορά ελάχιστες γυναίκες, ενώ εξυπηρετεί περισσότερο τις Μονάδες Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (ΜΙΥΑ) και την προσέλκυση ξένων πολιτών, που θα επωφεληθούν από την ευνοϊκή νομοθεσία της χώρας μας.
Σε σχέση με την επωνυμία ή ανωνυμία του δότη γεννητικού υλικού, είπε ότι παρά το δικαίωμα του παιδιού για πρόσβαση στην γενετική του ταυτότητα και προέλευση, αυτή η ρύθμιση ενέχει κινδύνους διατάραξης της ψυχικής ισορροπίας του παιδιού καθώς και των οικογενειακών σχέσεων, σε περίπτωση άρσης της ανωνυμίας του δότη από τον ίδιο, χωρίς την θέληση των γονιών. Στο άρθρο για την παρένθετη μητέρα, ο κ. Φραγγίδης επεσήμανε ότι η ασάφεια της διάταξης δεν διασφαλίζει την αποτροπή της εμπορευματοποίησης της διαδικασίας ανεύρεσης παρένθετης μητέρας.
Για την Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, υπογράμμισε την ανάγκη επαρκούς στελέχωσης, καθώς η υπολειτουργία της θα σήμαινε ελλειμματική αδειοδότηση και εποπτεία σε σοβαρές διαδικασίες της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Αναφέρθηκε στη σημασία διατήρησης διαφάνειας μεταξύ δότη, λήπτη και ΜΙΥΑ σε κάθε επίπεδο, ώστε να αποκλείονται ενδεχόμενες ανάρμοστες και παράνομες συναλλαγές.
Επίσης, ανέδειξε την απουσία πρόβλεψης στο νομοσχέδιο για τους κλινικούς εμβρυολόγους, μια βασική ειδικότητα στη διαδικασία της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, για την ασφάλεια του χειρισμού εμβρύων και γαμετών, επισημαίνοντας την ανάγκη θεσμοθέτησης από το Υπουργείο Υγείας του πλαισίου εκπαίδευσης και εργασίας των επιστημόνων των εμβρυολογικών εργαστηρίων.
Τέλος, είπε ότι θα ήταν χρήσιμο να φροντίσει η Πολιτεία να υπάρχει συστηματική και πλήρης ενημέρωση, ιδιαίτερα στους νέους ανθρώπους για θέματα αναπαραγωγής, ώστε να μην υπάρχει παραπληροφόρηση και να γίνεται σωστός οικογενειακός προγραμματισμός.