Φυτική διατροφή: καλύπτει τις ανάγκες σε πρωτεΐνη;

Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότερα άτομα επιλέγουν μία vegan διατροφή και γι’αυτό το λόγο έχει αποκτήσει τεράστια δημοτικότητα.

Είτε πρόκειται για λόγους υγείας, είτε για την προστασία του περιβάλλοντος, ακόμα και για την προστασία και την ευημερία των ζώων. Οι λόγοι πολλοί, μα ταυτόχρονα υπάρχει μία κοινή ανησυχία σχετικά με το αν η vegan διατροφή μπορεί να καλύψει επαρκώς τις ανάγκες σε πρωτεΐνη.

Στο σημερινό άρθρο, θα διερευνήσουμε τη σημαντικότητα της πρωτεΐνης σε μια vegan διατροφή, τις πηγές φυτικής πρωτεΐνης και πώς να διασφαλίσουμε ότι θα λάβεις αρκετή πρωτεΐνη μέσα από τη vegan διατροφή σου.

Ποιος ο ρόλος της Πρωτεΐνης;

Η πρωτεΐνη είναι ένα απαραίτητο μακροθρεπτικό συστατικό, το οποίο αποτελεί ζωτικής σημασίας για τον οργανισμό μας, καθώς συμμετέχει σε διάφορες σωματικές λειτουργίες. Ενδεικτικά, συμμετέχει:

  • στην ανάπτυξη και αποκατάσταση των μυών
  • στη λειτουργίας του ανοσοποιητικού μας συστήματος
  • στη συντήρηση και επιδιόρθωση των κυττάρων και των ιστών
  • στη ρύθμιση του μεταβολισμού

Ποιες είναι οι απαιτήσεις μας σε Πρωτεΐνη;

Ένας ενήλικας που κάνει καθιστική ζωή χρειάζεται να λαμβάνει συνήθως 0,8 γραμμάρια ανά κιλό σωματικού βάρους, σύμφωνα με τις συστάσεις. Ωστόσο, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι ανάγκες μας σε πρωτεΐνη μπορεί να ποικίλλουν, ανάλογα με διάφορους παράγοντες, όπως η ηλικία, το φύλο, το επίπεδο δραστηριότητας, καθώς και τα στάδια της ζωής μας πχ εγκυμοσύνη, έντονο αθλητισμό, νεφροπάθεια.

Για το λόγο αυτό είναι απαραίτητο να συμβουλευτείς έναν επαγγελματία διατροφολόγο για να καθορίσετε μαζί τις συγκεκριμένες ανάγκες σου σε πρωτεΐνη, ειδικά εάν υπάρχουν θέματα υγείας.

Μπορούν να καλυφθούν οι απαιτήσεις σε Πρωτεΐνη στη Φυτική Διατροφή;

Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει μία λανθασμένη αντίληψη ότι οι άνθρωποι που ακολουθούν μία φυτική διατροφή δυσκολεύονται να καλύψουν τις πρωτεϊνικές τους ανάγκες μέσω της τροφής. Η πλειοψηφία των πληθυσμιακών μελετών έχει δείξει επαρκή πρόσληψη πρωτεΐνης στο μεγαλύτερο ποσοστό των vegan ανθρώπων όλων των ηλικιών και των δύο φύλων.
Κι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι, τα τελευταία χρόνια υπάρχει πληθώρα διαθέσιμων πηγών πρωτεΐνης φυτικής προέλευσης στο εμπόριο.

Ποιες πηγές φυτικής πρωτεΐνης μπορείς να αναζητήσεις;

Όσπρια

Τα όσπρια όπως οι φακές, τα ρεβίθια, τα μαύρα φασόλια αποτελούν την κύρια συνήθως πηγή πρωτεΐνης. Περιέχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, καθιστώντας τα μια εξαιρετική επιλογή σε μια vegan διατροφή.

Σόγια

Η σόγια και τα προϊόντα της αποτελεί άλλη μία εξαιρετική επιλογή για την κάλυψη της πρωτεΐνης. Μάλιστα, η πρωτεΐνη σόγιας θεωρείται ισάξια σε διατροφική αξία με αυτή του κρέατος. Επιπλέον, σε αντίθεση με άλλες φυτικές πηγές πρωτεΐνης, η πρωτεΐνη της σόγιας περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα σε επαρκείς ποσότητες για την κάλυψη των αναγκών του οργανισμού μας.

Επιπλέον, η σόγια περιέχει μόνο φυτικά λιπαρά, χωρίς την παρουσία χοληστερόλης, καθώς επίσης περιέχει και πολύτιμα μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όπως κάλιο, μαγνήσιο και ασβέστιο.

Tofu και Tempeh

Αυτά αποτελούν προϊόντα με βάση τη σόγια και θεωρούνται επιπλέον ευέλικτες πηγές πρωτεΐνης. Το tofu μπορεί να μαγειρευτεί ως ομελέτα (χωρίς αυγό) ή να ψηθεί στη σχάρα. Το tempeh μπορεί να κοπεί σε φέτες και να ψηθεί στη σχάρα ή ακόμα και να κοπεί σε μορφή κιμά.

Ξηροί καρποί και σπόροι

Τα αμύγδαλα, τα φιστίκια, οι σπόροι chia, οι σπόροι κάνναβης και οι σπόροι κολοκύθας αποτελούν ακόμα κάποιες πηγές φυτικής πρωτεΐνης. Συνήθως επιλέγονται ως σνακ ή σε σαλάτες ή μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε διάφορες συνταγές.

Κινόα, Πλιγούρι κ.α.

Η κινόα, το πλιγούρι, το πλιγούρι farro και η βρώμη είναι ακόμα μερικές πηγές φυτικής πρωτεΐνης. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως βάση για πολλά vegan πιάτα ή ως συνοδευτικά σε διάφορα φυτικά εναλλακτικά κρέατος πχ φυτικά «κεφτεδάκια», φυτικά nuggets.

Λαχανικά

Το ήξερες ότι το μπρόκολο, το σπανάκι και τα λαχανάκια Βρυξελλών παρέχουν επίσης μια μέτρια ποσότητα πρωτεΐνης; Φυσικά, μπορεί να μην είναι πρωταρχικές πηγές πρωτεΐνης σε μία vegan διατροφή, ωστόσο μπορεί να συμβάλλουν στη συνολική πρόσληψη πρωτεΐνης.

Πώς θα διασφαλίσεις ότι θα λάβεις αρκετή Πρωτεΐνη μέσα από τη φυτική διατροφή σου;

Εάν λοιπόν επιθυμείς να υιοθετήσεις ένα φυτικό τρόπο διατροφής, δεν έχεις παρά να ακολουθήσεις τις παρακάτω οδηγίες:

  •  Ενσωμάτωσε μια μεγάλη ποικιλία φυτικών τροφίμων στα γεύματά σου για να διασφαλίσεις ότι θα λαμβάνεις μία ποικιλία από θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται η φυτική διατροφή, συμπεριλαμβανομένων των πρωτεϊνών και των απαραίτητων αμινοξέων. Με αυτό τον τρόπο πέρα από ποικιλία, θα προσθέσεις και ένα έξτρα ενδιαφέρον στα νέα τρόφιμα που θα δοκιμάσεις στη διατροφή σου.
  • Δώσε προσοχή στην κάλυψη των πρωτεϊνών σου. Αν κάποτε η πρωτεΐνη ήταν ένα συστατικό δύσκολο να καλυφθεί, πλέον υπάρχουν πολλές εναλλακτικές για να αναζητήσεις. Ενδεικτικά, πλέον μπορείς να βρεις στο εμπόριο φυτικά «κεφτεδάκια», φυτικά nuggets ή σνίτσελ ή ακόμα και φυτικά burger με πρωτεΐνη σόγιας και συστατικά φυτικής προέλευσης πλούσια σε πρωτεΐνη και φυτικές ίνες.
  • Οργάνωσε και προγραμμάτισε τα γεύματα ισορροπημένα. Προσπάθησε κάθε σου γεύμα να περιλαμβάνει μία πηγή φυτικής πρωτεΐνης. Για παράδειγμα, μπορείς να έχεις φακές με ρύζι και λαχανικά. Ο συνδυασμός αυτών των πηγών πρωτεΐνης με δημητριακά ολικής αλέσεως και λαχανικά εξασφαλίζει ένα ισορροπημένο γεύμα.

Τι να προσέξεις στη Διατροφική Ετικέτα;

Η διατροφική ετικέτα είναι το «κλειδί» σου σε κάθε διατροφική επιλογή, ώστε να μην αποτελέσει παγίδα στη διατροφή σου. Προσπάθησε να διαβάζεις τη διατροφική ετικέτα στα φυτικά εναλλακτικά κρέατος και να διαλέγεις προϊόντα που να:

  • αναγράφουν λεπτομερώς τα συστατικά που περιέχουν
  • είναι πλούσια σε φυτικές ίνες
  • είναι χαμηλότερα σε ολικά & κορεσμένα λιπαρά, σάκχαρα, αλάτι.

Στόχευσε περισσότερο σε φυτικά εναλλακτικά κρέατος που να περιέχουν την πρωτεΐνη σόγιας, λόγω της υψηλής βιολογικής της αξίας.

Κι αν επιλέξεις προϊόντα με ανακυκλώσιμη συσκευασία για όσο το δυνατόν χαμηλότερο οικολογικό αποτύπωμα, τότε ξέρεις ότι η διατροφή σου, φυτική ή όχι, μπορεί να βοηθήσει και στο περιβάλλον.

Συμπερασματικά

Βλέπουμε ότι μια καλά σχεδιασμένη φυτική διατροφή μπορεί να καλύψει τις ανάγκες σε πρωτεΐνη και να παρέχει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα σας. Διαφοροποιώντας τη διατροφή σου, δίνοντας προσοχή σε ισορροπημένα γεύματα και με ποικιλία γεύματα στο κατάλληλο μέγεθος της μερίδας, μπορείς να απολαύσεις μια φυτική διατροφή, κερδίζοντας τα πολυάριθμα οφέλη της για την υγεία και το περιβάλλον.

Αν, λοιπόν, την επόμενη φορά που κάποιος σε ρωτήσει: “Η φυτική διατροφή καλύπτει τις ανάγκες σε πρωτεΐνη;” μπορείς πλέον να πεις με σιγουριά, “Φυσικά, ναι!”

Προέλευση άρθρου: Mednutrition.gr

Photo Source: www.canva.com

Προηγούμενο άρθροΕισαγωγική Τοποθέτηση του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη
Επόμενο άρθροAgronea: 75 χρόνια ακόμα περιμένουν …