Την Παρασκευή 8 Μαΐου η βουλευτής Φρόσω Καρασαρλίδου, πραγματοποίησε τηλεδιάσκεψη με τον δήμαρχο και αντιδήμαρχο Βέροιας, αγρότες, κτηνοτρόφους και εμπόρους- εξαγωγείς της Π.Ε. Ημαθίας για τα οξύτατα προβλήματα του αγροτικού τομέα.
Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχε και ο πρώην υπουργός Αγρ. Ανάπτυξης, τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρος Αραχωβίτης, καθώς και ο συντονιστής της ΝΕ Ημαθίας του ΣΥΡΙΖΑ Αναστάσιος Κωστόπουλος.
Ειδικότερα εκ μέρους των φορέων συμμετείχαν, ο δήμαρχος Βέροιας Κων/νος Βοργιαζίδης και ο αντιδήμαρχος Ηλίας Τσιφλίδης, ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας και μέλος του ΔΣ του ΕΛΓΑ Χρήστος Γιαννακάκης, ο πρόεδρος του Α.Σ. Νάουσας Κων/νος Ταμπακιάρης, ο πρόεδρος του Α.Σ. Επισκοπής Δημ. Λογγιζίδης, εκ μέρους του ΑΕΣ Απ. Παύλου η Ασπασία Πρόγκα, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Βέροιας Αναστάσιος Χαλκίδης, ο πρόεδρος του Ενιαίου Συλλόγου Αγροτών Νάουσας Μάκης Αντωνιάδης, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ημαθίας Χρήστος Βοργιάδης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Βέροιας και της Πανελλαδικής ομοσπονδίας Στέργιος Κύρτσιος, ο νομικός σύμβουλος του Βοοτροφικού Συλλόγου Βέροιας Φώτης Κόβας, ο έμπορος- εξαγωγέας της Tasty Fruit Στέφανος Αποστολίδης και ο εξαγωγέας Μάκης Ζάχαρης.
Έγινε διεξοδική και εποικοδομητική συζήτηση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες/κτηνοτρόφοι εξαιτίας των συνεπειών της πανδημίας αλλά και διαχρονικά. Χαρακτήρισαν τους εαυτούς τους “αόρατους” για την κυβέρνηση και θεωρούν λάθος την εκτίμησή της ότι δεν εθίγησαν από την κρίση της πανδημίας, τη στιγμή μάλιστα που ο ΟΗΕ, ο ΠΟΥ και ο FAO κρούουν συντονισμένα τον κώδωνα του κινδύνου για επικείμενες επισιτιστικές κρίσεις.
Όπως σημείωσε η κα Καρασαρλίδου: «Ο χρόνος για τα όποια εμπροσθοβαρή μέτρα, όπως αυτά που πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ στο πρόγραμμα “Μένουμε Όρθιοι» και τα οποία θα είχαν αναχαιτίσει κάποιες τουλάχιστον επιπτώσεις στην πρωτογενή παραγωγή, εκπνέει και ο κίνδυνος για έναν ξαφνικό “θάνατο” της πρωτογενούς παραγωγής μεγαλώνει, συμπαρασύροντας και τη διατροφική ασφάλεια του πληθυσμού της χώρας».
Ο κ. Αραχωβίτης τόνισε ότι τώρα είναι η ευκαιρία να τεθούν όλα τα θέματα και να διεκδικήσουμε ως χώρα, πρώτα από την ΕΕ, χρηματοδοτικά εργαλεία για τη στήριξη των αγροτών, κτηνοτρόφων και αλιέων. Η κ. Καρασαρλίδου πρότεινε και συμφώνησε με τα αιτήματα των φορέων στα παρακάτω:
- Άμεση ενίσχυση της ρευστότητας με πάνω από 0,5 δις ευρώ για τους αγρότες (466 εκατ επιστράφηκαν αυτές τις μέρες από παρακρατούμενα της Ε.Ε.).
- Άμεση εφαρμογή της ευρωπαϊκής Οδηγίας 2019/633 για προστασία των μικρών εκμεταλλεύσεων. Ήδη η Ισπανία την εφαρμόζει με απαγόρευση πώλησης αγοράς κάτω του κόστους παραγωγής, άμεση πληρωμή σε 30 ημέρες κ.λπ.
- Περιορισμό της “μαύρης αγοράς” διότι πέρα των γνωστών αρνητικών επιπτώσεων αποτελεί και υγειονομική βόμβα οι “έμποροι” από τη Βουλγαρία να τριγυρνάν από χωράφι σε χωράφι ανεξέλεκτοι, χωρίς μέτρα προστασίας.
- Άμεση λύση του προβλήματος με τους εργάτες γης με Έλληνες ανέργους, Αλβανούς, μετανάστες, όλοι με εργόσημο πληρωμής μέσω Τραπέζης και επιχορήγηση της διαμονής τους σε χώρους που πληρούν τις υγειονομικές προδιαγραφές (ξενοδοχεία).
- Πλήρες ηλεκτρονικό μητρώο κτηνοτρόφων και σύνδεση ηλεκτρονικά όλης της διαδικασίας από την παραγωγή μέχρι την πώληση στον καταναλωτή.
- Δωρεάν διανομή σε ευπαθείς ομάδες, σε δήμους και πρόσφυγες, νοσοκομεία, στρατό για απορρόφηση αδιάθετων νωπών προϊόντων
- Στρατηγική ανάπτυξης από τους συνεταιρισμούς σε νέα προϊόντα όπως βερίκοκο και κεράσι και όχι μόνο διαχείριση με ροδάκινο, ακτινίδιο και μήλα (αναδιάρθρωση καλλιεργειών).
- Κατάργηση των “ιστορικών δικαιωμάτων” και σύνδεση των άμεσων επιδοτήσεων με την παραγωγή και το περιβάλλον
- Πίεση στην Ε.Ε. για να αρθεί το ρωσικό εμπάργκο.
- Άμεση στελέχωση του τοπικού ΕΛΓΑ με γεωπόνους μόνιμους και έκτακτους, αλλαγή κανονισμού και οργανογράμματος.
- Ενίσχυση συνεταιρισμών με εργαλεία ρευστότητας μέσω αναπτυξιακής τράπεζας κ.α. όπως το ΛΑΕΚ.
- Επιδότηση των μεταφορών λόγω, αυξημένα κόμιστρα μη επιστροφής από το εξωτερικό (δηλαδή τα φορτηγά θα επιστρέφουν άδεια και το κόστος όλο θα επιβαρύνει τον εξαγωγέα).
«Δεσμευτήκαμε στην κουβέντα με τους ανθρώπους της πρωτογενούς παραγωγής του νομού μας να είμαστε σε συνεχή επαφή και αλληλοενημέρωση, όπως άλλωστε κάναμε όλα τα προηγούμενα χρόνια», δήλωσε μετά την τηλεδιάσκεψη η κα Καρασαρλίδου.
Φρόσω Καρασαρλίδου
Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Ημαθίας