«Ο προϋπολογισμός για το 2020 θα μπορούσε και ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ να είναι ένας προϋπολογισμός που θα σηματοδοτούσε την έξοδο της χώρας από τα Μνημόνια, όπως ήταν αυτός του 2019.
Αντίθετα, χαρακτηρίζεται από την επιστροφή σε λογικές και πρακτικές μνημονιακές, αποδεικνύοντας για άλλη μία φορά, ότι πολλά από τα αντιλαϊκά και μνημονιακά μέτρα, δεν ήταν απαίτηση των δανειστών αλλά ήταν επιθυμία του ΣΕΒ και άλλων ντόπιων συμφερόντων.
Όπως είναι, η ακύρωση της αύξησης του κατώτατου μισθού κατά 11% και η κατάργηση του Εθνικών και Κλαδικών Συμβάσεων Εργασίας, που θα οδηγήσει εκ νέου τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα (μεταξύ εκείνων που εργάζονται) σε φτώχεια και εργασιακή ανασφάλεια».
Αυτό τόνισε η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ του νομού μας Φρόσω Καρασαρλίδου στην τοποθέτησή της στη Βουλή κατά τη συζήτηση του νέου Προϋπολογισμού του Κράτους για το 2020, αναφέροντας μια σειρά στοιχείων που καταδείχνουν ότι με τα μέτρα της κυβέρνησης πλήττονται οι αγρότες, οι εργαζόμενοι, η μεσαία τάξη και οι ευπαθείς κοινωνικά και οικονομικά ομάδες.
Για τη μεσαία τάξη και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η κα Καρασαρλίδου είπε: Όσο για τη μεσαία τάξη και ειδικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που ο μεγάλος όγκος του τζίρου τους πραγματοποιείται στην εγχώρια αγορά και καταναλωτές του είναι τα μεσαία και λαϊκά στρώματα, αφαιρώντας πια και τα ελάχιστα διαθέσιμα αυτών των καταναλωτών αφαιρείτε τις ανάσες, το οξυγόνο από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Τις αφαιρείτε:
1) με την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 20% για το 80% των ελεύθερων επαγγελματιών
2) με την αύξηση του ηλεκτρικού ρεύματος κατά 15%
3) με την αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων
4) με την αφαίρεση 400 εκατομμυρίων από τις κοινωνικές δαπάνες
5) με την κατάργηση της 13ης σύνταξης
6) με την μείωση των δημοσίων επενδύσεων
7) με κατά 22% κρυφή φορολογία, για όσους δεν μπορέσουν να καλύψουν το 30% που απαιτείται με ηλεκτρονικές αποδείξεις
8) με τη μείωση κατά 20% (83 εκ ευρώ) από τα προγράμματα απασχόλησης του ΟΑΕΔ για τους ανέργους.
Ενώ, την ίδια ώρα ακυρώνετε τη μείωση της προκαταβολής φόρου στο 50%, ακυρώνετε την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα έως 20.000 ευρώ, ακυρώνετε την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, ενώ όλα αυτά, τα είχε δρομολογήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Δηλαδή, από το άθροισμα των μέτρων σας προκύπτει ότι: Δίνετε μεν, από 17 ευρώ ετησίως στη μεσαία τάξη και αφαιρείτε όλα τα παραπάνω, δηλαδή αφαιρείτε από την αγορά πάνω από 600 εκατομμύρια. Επιπλέον δε, αυξάνετε κατά 563 εκατομμύρια ευρώ τα έσοδα από τον ΦΠΑ και τον ειδικό φόρο κατανάλωσης και αυξάνετε την αναλογία έμμεσων προς άμεσους φόρους την οποία πληρώνει η μεσαία τάξη και τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα, παρά τις υποσχέσεις σας για ΜΗ επιβολή νέων φόρων.
«Στην ίδια μνημονιακή λογική είναι και η πολιτική σας για τους αγρότες, οι οποίοι στην Ημαθία είναι και η μεγαλύτερη παραγωγική τάξη», πρόσθεσε η κα Καρασαρλίδου. Και εξήγησε ότι:
Η μείωση του φορολογικού συντελεστή στο 9% για τους αγρότες και στο 10% για τους συνεταιρισμούς έχει ελάχιστη ή και μηδενική σημασία, έτσι και αλλιώς οι αγρότες έχουν αφορολόγητο εισόδημα έως 8.000 ευρώ και έως 12.000 ευρώ για τις επιδοτήσεις. Και ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ είχε προγραμματίσει τη μείωση του φορολογικού συντελεστή στο 10% για τους συνεταιρισμένους αγρότες ΚΑΙ για να χτυπηθεί η Μαύρη Αγορά, εσείς δεν τον μειώνετε, όπως επίσης δεν μειώνετε την προκαταβολή φόρου στο 50% όπως το είχαμε προγραμματίσει. Αντίθετα, αυξάνετε τις ασφαλιστικές εισφορές από τα 114 ευρώ σε 220 ευρώ σταδιακά μέχρι το 2022, τους αφαιρείτε την 13η σύνταξη και βέβαια ισχύει και για τους αγρότες η αύξηση της ΔΕΗ, δεν μειώνεται επίσης και ο ειδικός φόρος στο πετρέλαιο.
Η κα Καρασαρλίδου έκανε ειδική αναφορά και στο θέμα της στρεμματικής ενίσχυσης των ροδακινοπαραγωγών μέσω του προγράμματος de minimis. Όπως είπε: Στην Ημαθία όπως και στην Πέλλα, οι ροδακινοπαραγωγοί ακόμη περιμένουν τις αποφάσεις της κυβέρνησης για τις αποζημιώσεις υπό μορφή de minimis για την πολύ μεγάλη απώλεια εισοδήματος που υπέστησαν. Για το 2018, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε 13,2 εκατομμύρια και εσείς τα χαρακτηρίζατε “ψίχουλα”. Σήμερα λοιπόν, που η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει καλύτερη δημοσιονομική δυνατότητα και υπάρχουν επανειλημμένες και μεγαλύτερες απώλειες εισοδήματος πόσα θα δώσει; Αυτό το ερώτημα κυριαρχεί στο νομό μου και όχι μόνο.
Και βέβαια αντίθετα, με όλα όσα υποσχεθήκατε και ανέμενε ο αγροτικός κόσμος από την κυβέρνηση δρομολογείτε:
- την ιδιωτική ασφάλιση στην αγροτική παραγωγή
- για την αναγνώριση των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων μειώνετε τη συμμετοχή των εμπλεκομένων από το 30% στο 15%, εξυπηρετώντας την απαίτηση των υφιστάμενων διοικήσεων
- φαίνεται δε, ότι δρομολογείτε, τέλη κυκλοφορίας για τρακτέρ.
ΔΙΑΨΕΥΣΤΕ ΜΕ.
- και επίσης, αντί να δώσετε κίνητρα για την εγγραφή των αγροτών στους συνεταιρισμούς, κάνετε “δώρο” τους συνεταιρισμούς στους ιδιώτες εμπόρους με τη συμμετοχή τους κατά 15% στις διοικήσεις.
Αναφερόμενη στον τομέα του Κοινωνικού Κράτους, η κα Καρασαρλίδου είπε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2015 παρέλαβε τον προϋπολογισμό της Πρόνοιας στα 789 εκατομμύρια (0,4 του ΑΕΠ) με ευρωπαϊκό μέσο όρο 4% και τον έφτασε στα 3,5 δις ποσοστό 2% του ΑΕΠ. Στον προϋπολογισμό του 2020 μειώνεται αυτό το ποσοστό της Πρόνοιας κατά 400 εκατομμύρια, για πρώτη φορά, μετά από 4,5 χρόνια συνεχούς αύξησης. Οι μειώσεις είναι στα επιδόματα που καλύπτουν βέβαια και μεσαία στρώματα, αφού αφορούν τα αναπηρικά επιδόματα που μειώνονται κατά 173 εκ, μειώνεται το επίδομα παιδιού κατα 139 εκ, του ενοικίου κατά 53 εκ και τα σχολικά γεύματα κατά 30 εκ. Οι δαπάνες για την Πρόνοια όμως, είναι και αναπτυξιακές, ενισχύουν την αγορά και παράγουν νέες θέσεις εργασίας. Είναι η παρέμβαση που μπορεί να κάνει το Κράτος κατά των ανισοτήτων.
Τέλος, για την Υγεία, η κα Καρασαρλίδου ανέφερε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2015 παρέλαβε το ΕΣΥ υπό κατάρρευση, και στο διάστημα 2015-2019, προκήρυξε συνολικά 3.300 θέσεις μόνιμων γιατρών και προσλήφθηκαν 3.300 επικουρικοί, ενώ το 2015 υπηρετούσαν μόνο 500 επικουρικοί.
Προσελήφθησαν, επιπλέον 5.026 νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό σε μόνιμες θέσεις, ενώ άλλα 2.300 άτομα προσελήφθησαν ως επικουρικό προσωπικό και άλλες 1000 θέσεις καλύφθηκαν με πρόγραμμα του ΟΑΕΔ (για την ανάσχεση του brain drain). Επίσης καθιερώθηκε ένα νέο μοντέλο στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, οι ΤΟΜΥ για τις οποίες διασφαλίστηκε η χρηματοδότησή τους και η βιωσιμότητά τους με ευρωπαϊκούς πόρους.
«Η κυβέρνηση της ΝΔ, ξεκινώντας από τους διοικητές των νοσοκομείων, κάνει αναξιοκρατική επιλογή ανθρώπων με βασικό στοιχείο την κομματική ταύτιση και εξάρτηση με τη ΝΔ, με μόνη της έννοια να εξυπηρετήσει το πελατειακό της σύστημα.
Εμείς ξαναστήσαμε το ΕΣΥ, ενισχύσαμε την Δημόσια Υγεία, εξασφαλίσαμε την πρόσβαση και την κάλυψη για 2,5 εκατομμύρια ανασφάλιστους μέσα σε πολύ στενά δημοσιονομικά πλαίσια, γιατί για μας αυτό ήταν μια εξαιρετική προτεραιότητα, προτεραιότητα που διασφάλιζε την ισονομία, ισοτιμία και την κοινωνική δικαιοσύνη.
Εσείς αντίθετα, συζητάτε την εκχώρηση των φιλέτων της Δημόσιας Περίθαλψης σε επιχειρηματίες της Υγείας και την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων των γιατρών που θα οδηγήσει σε πλήρη αποδόμηση του ΕΣΥ.
Μας πηγαίνετε πίσω, πολύ πίσω στην δεκαετία του 1980 που οικοδομήθηκε το ΕΣΥ διευρύνοντας έτσι τις ανισότητες και στην Υγεία. Στην Υγεία που είναι το υπέρτατο κοινωνικό αγαθό», κατέληξε η βουλευτής του νομού μας.