Φρεσκοτριμμένο πιπέρι, μυρωδάτο και καυτερό κάνει καλό στην υγεία – Γράφει η Μαρία Αλιμπέρτη – Κατσάνη

Όταν είμασταν μικροί και λέγαμε κάποια «κακή κουβέντα» μας έλεγαν οι γονείς μας πως θα μας βάλουν, «πιπέρι στο στόμα» και το εννοούσαν, λίγο πιπεράκι ήταν αρκετό να μην ξανά επαναλάβουμε τα ανεπίτρεπτα λόγια. 

μαρια αλιμπερτι1
Γράφει η συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Μαρία Αλιμπέρτη – Κατσάνη

Εκτός από τους καυτερούς ενδοοικογενειακούς πόλεμους με μόνιμα θύματα τις καμένες γλώσσες μας, έγιναν πόλεμοι στο παρελθόν για το ίδιο το πιπέρι, ήταν και αυτό ένα «χρυσό» υλικό όπως το αλάτι και αποτελούσε το δεύτερο ανταλλακτικό υλικό που αντικαθιστούσε τα ίδια τα νομίσματα όπως το θαλασσινό και ορυκτό αλάτι.

Ήρθε στην Ευρώπη από τις Ινδίες όπως και πολλά άλλα μπαχαρικά όπου και έμελλε οι μάγειρες όλης της γης να το παντρέψουν με το αλάτι και να επιτύχουν τον πιο νόστιμο γάμο και το πιο αχώριστο ζευγάρι στον κόσμο διαχρονικά. Το αλάτι και το πιπέρι είναι τα πιο βασικά συστατικά μαγειρικής σε όλο τον κόσμο φυσικά και χρησιμοποιούνται για να γίνει νόστιμο το φαγητό.

Το φυτό Πέπερι το μέλαν, είναι ένα ανθοφόρο αναρριχώμενο φυτό της τάξης των πιπερωδών, το οποίο καλλιεργείται για τους καρπούς του, οι οποίοι συνήθως ξηραίνονται και χρησιμοποιούνται με βασικό πρώτο στάδιο μη επεξεργασίας το μαύρο πιπέρι ή κοινώς το μαυροπίπερο, ενώ υπάρχουν και άλλα είδη πιπεριού όπως το ροζ και το κόκκινο.

Το μαύρο και το άσπρο πιπέρι δεν είναι διαφορετικοί σπόροι και τα δύο βγαίνουν από το ίδιο φυτό, το ινδικό pippali, προκύπτουν από διαφορετική επεξεργασία, στο μαύρο πιπέρι ο σπόρος αλέθεται με τη φλούδα αφού ξεραθεί στον ήλιο, στο λευκό, αποφλοιώνεται ο ίδιος καρπός.

Οι αρχαίοι Έλληνες γνώριζαν το πιπέρι και τις ιδιότητές του, το χρησιμοποιούσαν και στην μαγειρική, ενώ ο Ιπποκράτης το αντιμετώπιζε σαν φάρμακο, οι Ινδοί το έβραζαν μαζί μαύρο τσάι, για να τους θεραπεύει από το κρύωμα.

Το φρεσκοτριμμένο πιπέρι απορροφάται πιο εύκολα και έτσι βοηθά στην πέψη των γαλακτοκομικών, και γενικά των λιπαρών τροφών.

Η χρήση πιπεριού, προλαμβάνει τον καρκίνο του μαστού, είναι αντιοξειδωτικό, ανακουφίζει τα κρυολογήματα, είναι όμως και δύσπεπτο γι αυτό χρειάζεται προσοχή στην χρήση του.

Ανακατεμένο με μέλι και κανέλα, γλυκάνισο, γαρύφαλλο ή μοσχοκάρυδο απλωμένο πάνω στο ψωμί σαν κρέμα είναι ένα ευωδιαστό σνακ για πλήρες πρωινό που μας προστατεύει από τις ιώσεις και ζεσταίνει τον οργανισμό μας τον χειμώνα.

Το περίεργο με το πιπέρι είναι πως παρόλο που είναι καυτερό ταιριάζει πολύ με τη σοκολάτα, ιδιαίτερα το ροζ και το πράσινο όπως είναι ολόκληρο σε σπόρους.

Το μαύρο πιπέρι, βοηθά στην αποτοξίνωση του σώματος και είναι διουρητικό, ενώ δημιουργεί εφίδρωση που βοηθά στην αποβολή των τοξικών ουσιών από τον οργανισμό και συγχρόνως βοηθά τον μεταβολισμό, επιταχύνοντας την διαδικασία αδυνατίσματος.

Το πιπέρι αποτελεί ένα από τα καλύτερα φάρμακα για το κρύωμα, αν προσθέσουμε λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι  και λίγο μέλι στο τσάι.

Το μαύρο πιπέρι είναι πλούσιο σε βιταμίνη C.

Περιέχει πολλά αντιοξειδωτικά, που ενισχύουν το αμυντικό σύστημα της επιδερμίδας και καθυστερεί την γήρανση.

Το μαύρο πιπέρι περιέχει μια ένωση που ονομάζεται πιπερίνη και έχει αντικαρκινικές ιδιότητες και εμποδίζει την ανάπτυξη των όγκων του καρκίνου του μαστού.

Η πιπερίνη που περιέχει, έχει την ιδιότητα να τονώνει το νευρικό σύστημα και να βοηθά στην ομαλότερη λειτουργία του.

Διατροφικά στοιχεία

Ποσότητα ανά 100 g

Θερμίδες (kcal) 251

Λιπίδιο 3,3 g

Χοληστερόλη 0 mg

Νάτριο 20 mg

Κάλιο 1.329 mg

Υδατάνθρακες 64 g

Φυτικές ίνες 25 g

Ζάχαρη 0,6 g

Πρωτεΐνη 10 g

Βιταμίνη A          547 IU  Βιταμίνη C        0 mg

Ασβέστιο             443 mg Σίδηρος           9,7 mg

Βιταμίνη D          0 IU       Βιταμίνη B6      0,3 mg

Βιταμίνη B12      0 µg       Μαγνήσιο         171 mg

Προηγούμενο άρθροΔιεθνής Ημέρα Αστεροειδών σήμερα και ένας Έλληνας επιστήμονας αποκαλύπτει τα μυστικά ενός ιστορικού μετεωρίτη
Επόμενο άρθροΣυνταγή: Κορμός σοκολάτας με καφέ και καρύδια – Από τον chef Βαγγέλη Δρίσκα – βίντεο