Φωτεινή Αραμπατζή: «Το περιβάλλον ανοίγει νέες προοπτικές για τα ελληνικά τρόφιμα, ιδίως σε χώρες με υψηλό κατά κεφαλήν εισόδημα»
Σε ημερίδα του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων χαρακτήρισε «ευοίωνες» τις προοπτικές της και επισήμανε ότι «όσο περισσότερο μειώνεται η φορολογία και βελτιώνεται το επιχειρηματικό περιβάλλον, τόσο μεγαλύτερες οι προσδοκίες από τη μεταποίηση για περισσότερες θέσεις εργασίας και καλύτερες τιμές στους αγρότες και κτηνοτρόφους»
«H ανάγκη για προστασία του περιβάλλοντος και αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής μπορεί να αποτελέσει ένα ακόμη συγκριτικό πλεονέκτημα για τον ελληνικό αγροδιατροφικό τομέα, λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του», επισήμανε η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Φωτεινή Αραμπατζή, μιλώντας σήμερα σε ημερίδα με θέμα «Έρευνα & Καινοτομία: Πυλώνες Ανάπτυξης της Ελληνικής Βιομηχανίας Τροφίμων» του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων στην Αθήνα.
Αναφερόμενη στις συζητήσεις που γίνονται αυτόν τον καιρό στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πλαίσιο της Νέας Πράσινης Συμφωνίας (New Green Deal), προκειμένου να αναγράφεται σε κάθε συσκευασία τροφίμου το οικολογικό αποτύπωμά του, η κ. Αραμπατζή ανέδειξε τις προοπτικές, που διανοίγονται για τα ελληνικά τρόφιμα «ειδικά στις χώρες, όπου οι κοινωνίες έχουν αυξημένη περιβαλλοντική συνείδηση, που κατά τεκμήριο είναι οι οικονομικά ανεπτυγμένες χώρες της Δύσης με υψηλό κατά κεφαλήν εισόδημα».
«Το ελληνικό μοντέλο απέχει πολύ από την βιομηχανοποιημένη, εντατική γεωργία και κτηνοτροφία άλλων χωρών. Ειδικά η εκτατική αιγοπροβατοτροφία που κυριαρχεί στη χώρα μας, συγκαταλέγεται στους πλέον φιλικούς προς το περιβάλλον κλάδους κτηνοτροφίας και μπορεί – μέσω φυσικά και της βιομηχανίας τροφίμων – να αποτελέσει την ατμομηχανή της αγροτικής οικονομίας», σημείωσε.
Ευοίωνες οι προοπτικές για την ελληνική βιομηχανία τροφίμων
Η κ. Αραμπατζή επαναβεβαίωσε ότι «η στήριξη της βιομηχανίας τροφίμων αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, στο πλαίσιο της γενικότερης, φιλικής προς το επιχειρείν και τις επενδύσεις, πολιτικής της» και υπογράμμισε:
«Στα τρόφιμα όλες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν ότι επίκεινται τεκτονικές αλλαγές την επόμενη 10ετία. Οι προοπτικές είναι ευοίωνες για την ελληνική βιομηχανία τροφίμων, ενός ισχυρού, δυναμικού, ανταγωνιστικού και εξωστρεφούς κλάδου της ελληνικής μεταποίησης καθώς αντιπροσωπεύει το 25,5% του συνόλου των επιχειρήσεων της ελληνικής μεταποίησης στη χώρα μας έναντι 12,8% του ευρωπαϊκού μέσου όρου, δίνει δουλειά, άμεσα και έμμεσα, σε 360 χιλιάδες εργαζόμενους και έχει ετήσιο κύκλο εργασιών 14,2 δις ευρώ.
Χρειάζεται βεβαίως να αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της πατρίδας μας, όπως είναι ο μοναδικός θησαυρός της βιοποικιλότητας με 6700 είδη, εκ των οποίων το 22% υπάρχει μόνο στη χώρα μας, και να έχουμε ανοιχτά τα μάτια και κυρίως το μυαλό μας ώστε να προσαρμοζόμαστε στις διαμορφούμενες νέες συνθήκες διεθνώς», προέτρεψε.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ άφησε αναξιοποίητα 292 εκατ. ευρώ για συνεργασίες και καινοτομία στον αγροδιατροφικό τομέα
Εξίσου αναγκαία έκρινε η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων την αποτελεσματικότερη σύνδεση της έρευνας και καινοτομίας με την παραγωγή τροφίμων, που, όπως ανέφερε, «συγκαταλέγεται στις υψηλές προτεραιότητας της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη όπως αποτυπώνεται και στη μεταφορά της αρμοδιότητας της έρευνας και τεχνολογίας στο Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων».
Παράλληλα, άσκησε κριτική στην απελθούσα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία, όπως είπε, «ενώ η κυβέρνηση της Ν.Δ. το 2014 είχε δεσμεύσει 292 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης για προγράμματα συνεργασίας και καινοτομίας, αυτά παρέμειναν αναξιοποίητα τα προηγούμενα 4,5 χρόνια».
Η κ. Αραμπατζή χαρακτήρισε, πάντως εξαιρετικά ελπιδοφόρο ότι η Ελλάδα διαθέτει:
-«βιομηχανίες τροφίμων, που επενδύουν σημαντικά στην έρευνα και παρουσιάζουν υψηλής ποιότητας νέα προϊόντα
-ότι έχουμε και πολύ υψηλού επιπέδου επιστημονικό δυναμικό.
Και μάλιστα νέους επιστήμονες που εμφανίζονται αποφασισμένοι να αναλάβουν το επιχειρηματικό ρίσκο για μια καινοτόμο ιδέα τους, όπως άλλωστε προκύπτει και από τα αποτελέσματα των διαγωνισμών καινοτομίας, που ευτυχώς ολοένα και πυκνώνουν στη χώρα μας».
Περισσότερες θέσεις εργασίας, καλύτερες τιμές και στήριξη των παραγωγών μέσω της συμβολαιακής γεωργίας
Η κ. Αραμπατζή έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στη συνεργασία όλων των κρίκων της αλυσίδας παραγωγής, η οποία, όπως είπε, «πρέπει να είναι γόνιμη και δημιουργική» και αναφέρθηκε στις επισημάνσεις του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη ότι «όσο περισσότερο βελτιώνεται το επιχειρηματικό περιβάλλον και μειώνεται η φορολογία, άλλο τόσο αυξάνει ο πήχυς των προσδοκιών για το αναπτυξιακό και κοινωνικό αποτύπωμα των επιχειρήσεων:
-Περισσότερες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας, ειδικά για επιστήμονες υψηλών προσόντων που μπορούν να προσδώσουν τη ζητούμενη προστιθέμενη αξία στην παραγωγή με την δουλειά τους,
-καλύτερες τιμές στους Έλληνες παραγωγούς και στήριξή τους μέσω της συμβολαιακής γεωργίας, την οποία η Κυβέρνησή μας φυσικά στηρίζει απολύτως,
-πιο ενεργές πρωτοβουλίες για τη στήριξη των ελληνικών παραδοσιακών προϊόντων,
-τήρηση της νομοθεσίας, όπως για παράδειγμα στην αναγραφή της χώρας προέλευσης
-και φυσικά μακριά από πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού, οι οποίες πριονίζουν το κλαδί στο οποίο όλοι βρισκόμαστε.
Η κυβέρνηση, το γνωρίζετε, έχει ξεκαθαρίσει ότι πρόκειται να είναι εξαιρετικά αυστηρή, θα έλεγα αμείλικτη, στην αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων με αιχμή φυσικά τις ελληνοποιήσεις», ξεκαθάρισε.