Φορολογικό: Ο Μητσοτάκης μιλά για δικαιοσύνη, ο λαϊκισμός για αδικία! – Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Το φορολογικό και το πλαίσιο φορολόγησης ελεύθερων επαγγελματιών, εκτός άλλων, κατέδειξε και κάτι ακόμη:  Ότι μπορεί η αντιπολίτευση να είναι ανύπαρκτη και να στερείται «στέρεων» προτάσεων κι επιχειρημάτων, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ξέχασε τα κλασσικά τερτίπια και τη  λογική  του  «όχι σε όλα και ναι στο τίποτα»!

Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Στο συγκεκριμένο ζήτημα είναι καταγεγραμμένο ένα γεγονός: Ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες δηλώνουν σε ποσοστό 70% λιγότερα εισοδήματα από έναν εργαζόμενο που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό.  Κι ότι οι μισθωτοί πληρώνουν  περισσότερους φόρους από το 85% των ελεύθερων επαγγελματιών!

Έχει λογική αυτό;

Κατά την αντιπολίτευση, ναι έχει.

Πώς ονομάζεται αυτό; Είναι ή όχι ανοησία; Χαϊδεύουν ώτα ή όχι; Λαϊκίζουν ασυστόλως ή όχι;

Κι αν αυτά τα ερωτήματα έχουν εύκολες κι αυτονόητες απαντήσεις, καταδεικνύεται κάτι ακόμη: Ότι ο Μητσοτάκης –συμφωνούν μαζί του κι όλες οι έρευνες της κοινής γνώμης-  μιλά για ισορροπημένη κατανομή των φορολογικών βαρών, άρα φορολογική δικαιοσύνη. Η  αντιπολίτευση μιλά για… χαράτσια και αδικία. Δεν πείθεται ούτε καν για τα στοιχεία και τους αριθμούς των μέχρι σήμερα δεδομένων που είναι καταλυτικά και αποτελούν πρόκληση.

Προσέξτε: Τα στοιχεία αναφέρουν ότι οι μικρές επιχειρήσεις εστίασης καταγράφουν κέρδη … 129 ευρώ το μήνα! Τα κομμωτήρια 162 ευρώ, τα μπαρ 188 ευρώ, οι φούρνοι 280 ευρώ, τα καταστήματα λιανικής πώλησης ενδυμάτων 294 ευρώ, τα ταξί 307 ευρώ, ενώ το εισόδημα ενός υδραυλικού δεν ξεπερνά τα 500 ευρώ και του ηλεκτρολόγου τα 574 ευρώ τον μήνα.

Αυτά τα στοιχεία, αναμφισβήτητα και άκρως προκλητικά, τα παραβλέπει συνειδητά  ο ΣΥΡΙΖΑ κι ο Φάμελλος μίλησε για… για «μπανανία»! Το δε ΠαΣοΚ με τον Ανδρουλάκη  «μιλά» για  «τσαπατσουλιές»!

Όμως, όπως και να το κάνουμε είναι απολύτως αναγκαία και  δίκαιη η κατανομή φορολογικών βαρών, ακόμη κι αν η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι αυτή αποτελεί στοίχημα, αφού το φορολογικό εισόδημα των ελεύθερων επαγγελματιών θα πρέπει να  αυξηθεί -λόγω της θέσπισης του ελάχιστου εισοδήματος- κατά 5,5 δισ. ευρώ, ενώ ο φόρος εισοδήματος θα πρέπει να αυξηθεί κατά περισσότερα από 714 εκατ. ευρώ. Θα φανεί αυτό.

Η ουσία είναι, ότι τη στιγμή που οι πάντες παραδέχονται την έκταση της φοροδιαφυγής, ακόμη και σε αγοραπωλησίες ακινήτων, η αντιπολίτευση τα αρνείται και θεωρεί… αδικία τις φορολογικές παρεμβάσεις ισότητας. Τουτέστιν …συνεπής λαϊκισμός!

Κι αυτό κρίνεται.

Προηγούμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων της Παρασκευής 8 Δεκεμβρίου 2023
Επόμενο άρθροΣυμφωνίες, Μνημόνια και Κοινές Δηλώσεις – Διακηρύξεις που υπογράφηκαν στο πλαίσιο του 5ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας
*Ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας («Hellas Special Άφιλτρο», «Ο Γέρος του Βοριά» που αποτελεί τη λαϊκή βιογραφία του Κωνσταντίνου Καραμανλή, «Οι Μύθοι και το Παραμύθι»). Θεωρείται εκ των πρωτεργατών της «ελεύθερης ραδιοφωνίας» και επί χρόνια ασχολήθηκε με την πολιτική αρθρογραφία και ανάλυση σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνα και τηλεοπτικούς σταθμούς. Για πολλά χρόνια συνδύασε την εργασία με τα χόμπι του (αθλητισμός) , με την ιδιότητά του ως Γενικός Διευθυντής της εφημερίδας «Sportime» και της «Αθλητικής Ηχούς», ενώ έχει γράψει στίχους σε τραγούδια σημαντικών Ελλήνων δημιουργών και τραγουδιστών.