Σημεία ομιλίας Φώφης Γεννηματά, Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, στην παρουσίαση του προγράμματος για τον «Βιώσιμο Μετασχηματισμό της Περιοχής» του Δήμου Κερατσινίου – Δραπετσώνας
Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΗ ΕΔΩ
Η πανδημία είναι εδώ και παρά την εικόνα που δημιουργεί η Κυβέρνηση τα προβλήματα παραμένουν.
Η Κυβέρνηση, με το μεγαλύτερο σε διάρκεια lockdown στην Ευρώπη, που δεν είχε και τα αντίστοιχα αποτελέσματα, εξάντλησε την υπομονή της ελληνικής κοινωνίας και την αντοχή της ελληνικής οικονομίας. Γι’ αυτό άνοιξαν τις οικονομικές δραστηριότητες, με χειρότερα επιδημιολογικά δεδομένα από όταν τις έκλεισαν.
Ο εφησυχασμός δεν βοηθά. Είναι ακόμα χαμηλό το ποσοστό των εμβολιασμένων στην Ελλάδα και είμαστε από τον Φεβρουάριο σταθερά στις 20 χώρες με τους περισσότερους θανάτους ανά εκατομμύριο κάτοικο.
Για να φθάσουμε στην «ελευθερία» χρειάζεται προσοχή, συστηματική επιτήρηση, βάρος στον εμβολιασμό του πληθυσμού, στους ηλικιωμένους, στους υγειονομικούς και ιδιαίτερα στις περιοχές με τουρισμό.
Να μην επαναληφθούν τα λάθη της προηγούμενης χρονιάς που οδήγησαν στην έξαρση της πανδημίας.
ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΓΙΑ ΛΟΥΚΕΤΑ ΚΑΙ ΜΑΖΙΚΗ ΑΝΕΡΓΙΑ
Η Κυβέρνηση στη σκιά της πανδημίας προωθεί τις συντηρητικές της πολιτικές.
Δεν στήριξε το ΕΣΥ και τους ανθρώπους του που δίνουν τη μάχη στην πρώτη γραμμή.
Δεν φρόντισε να κρατήσει ανοιχτά τα σχολεία χωρίς συνωστισμό, με αποτέλεσμα να μεγαλώσουν οι εκπαιδευτικές ανισότητες.
Στήριξε μόνο τους ισχυρούς επιχειρηματίες, εγκατέλειψε την μικρή και μεσαία ελληνική επιχείρηση και τώρα ισοπεδώνει τα των εργασιακά δικαιώματα.
Σήμερα η κατάσταση στην πραγματική οικονομία, στην αγορά, επιβεβαιώνει τους φόβους που είχαμε εκφράσει.
Τους κινδύνους για φτωχούς εργαζόμενους, λουκέτα και μαζική ανεργία.
Οι επιπτώσεις της δίδυμης κρίσης, υγειονομικής και οικονομικής σε συνδυασμό με τις συντηρητικές πολιτικές της Κυβέρνησης οδηγούν σε κοινωνική κρίση και νέα αδιέξοδα.
ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ ΠΑΣΟΚ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ
Η σχέση του ΠΑΣΟΚ με την περιοχή είναι μια σχέση δεκαετιών. Είναι η περιοχή της Μελίνας. Το Κερατσίνι και η Δραπετσώνα έχουν τη σφραγίδα των παρεμβάσεων όλων των υπουργών του ΠΑΣΟΚ και βέβαια του Κώστα Λαλιώτη που ήταν και βουλευτής της περιοχής.
Ενδεικτικά αναφέρω:
- Το ολοκληρωμένο Πρόγραμμα του ΥΠΕΧΩΔΕ, για τους 7 Δήμους του Πειραιά, που άλλαξε την όψη του Κερατσινίου. Βελτίωσε τα δίκτυα υποδομών, έκανε πιο ανθρώπινες τις συνθήκες ζωής των πολιτών.
- Τις προσπάθειες που έγιναν με συνδυασμένα μέτρα το 1999 για την κάλυψη των εργαζομένων στα Λιπάσματα Δραπετσώνας, αλλά και την ανασυγκρότηση της περιοχής με βάση την υποδομή του Εργοστασίου Λιπασμάτων.
- Το Αναπτυξιακό Συνέδριο για τον Πειραιά, που έγινε στον γειτονικό Κορυδαλλό, όπου παρουσιάσαμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για να αναδείξουμε τον Πειραιά και την ευρύτερη περιοχή, σε Μητροπολιτικό Κέντρο.
- Το κορυφαίο έργο για το Περιβάλλον, της Μονάδας Βιολογικού Καθαρισμού της Ψυτάλλειας, ένα έργο πνοής για ολόκληρο το Λεκανοπέδιο.
ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΒΙΩΣΙΜΟ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ
Παγκόσμια ημέρα Περιβάλλοντος σήμερα και επιλέξαμε να έρθουμε εδώ στον Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας, σε αυτή την περιοχή που υποφέρει και δοκιμάζεται για να ολοκληρώσουμε τις δράσεις μας για την «Πράσινη Εβδομάδα».
Στηρίζουμε τους πολίτες του Κερατσινιού και της Δραπετσώνας, στηρίζουμε την ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου να απομακρυνθούν οι ρυπογόνες βιομηχανίες της περιοχής. Θυμίζω ότι η παράταση του χρόνου λειτουργείας τους έγινε από τον ΣΥΡΙΖΑ, που διεύρυνε μάλιστα το αντικείμενο .
Καλούμε την Κυβέρνηση να αναλάβει τις αντίστοιχες πρωτοβουλίες, ώστε να μετεγκατασταθεί η επιχείρηση αλλού, μακριά από τον αστικό ιστό της πόλης.
Επιπλέον, είναι αδιανόητο να συζητιούνται νέες σχεδιαζόμενες περιβαλλοντικές επιβαρύνσεις.
Για παράδειγμα, ακούγεται πως θέλουν να μετατρέψουν τον σημερινό σταθμό μεταφόρτωσης σε εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων και βιοαποβλήτων (κερκόπορτα που άνοιξε ο ΣΥΡΙΖΑ).
Υπάρχει εκτός από την OIL ONE, η COSCO, το κέντρο επεξεργασίας λυμάτων στην Ψυττάλεια, η Ρεβυθούσα κλπ. Η περιοχή δεν μπορεί να αντέξει άλλη περιβαλλοντική επιβάρυνση.
Είναι ώρα να αλλάξει το παραγωγικό της μοντέλο, με έμφαση στο περιβάλλον και στον άνθρωπο.
Είναι απαραίτητη η εύρεση των σχετικών κονδυλίων από όλες τις πιθανές πηγές, με έμφαση στο Ταμείο Ανάκαμψης (που έχουν ήδη μπει αστικές Αναπλάσεις σε πολλές περιοχές και καμία για την περιοχή σας), τα διαρθρωτικά ταμεία (το νέο ΕΣΠΑ και ο αναπτυξιακός), να διερευνηθούν δράσεις σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και να διεκδικηθούν απ’ ευθείας χρηματοδοτήσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Είχαμε δεσμευτεί ότι θα επεξεργαστούμε ολοκληρωμένο σχέδιο για την αναβάθμιση της περιοχής και σήμερα είμαστε εδώ για να μιλήσουμε μαζί σας για την πρόταση μας.
Στόχος μας είναι να γίνει εδώ η μεγαλύτερη ανάπλαση της Μεσογείου, που θα αλλάξει το αναπτυξιακό μοντέλο της περιοχής, καθιστώντας την πρωτοπόρα στην μετάβαση σε μία οικονομία χαμηλού άνθρακα.
Στο πλαίσιο αυτό προτείνομαι πιο συγκεκριμένα:
Ø Για την βιομηχανική ζώνη, προτείνουμε τη δημιουργία ενός κλιματικά ουδέτερου (μηδενικών ρύπων) εκθεσιακού κέντρου (του πρώτου στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου) στην συνολική έκταση των «λιπασμάτων». Που θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας, θα αποτελεί το «παράθυρο» της πόλης στον Αργοσαρωνικό. Με βιοκλιματικές εγκαταστάσεις μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης. Τα Λιπάσματα θα αποτελούν πρότυπο κλιματικής ουδετερότητας.
Στις εγκαταστάσεις τους θα περιλαμβάνονται ξενοδοχειακοί χώροι , κέντρα νεοφυούς επιχειρηματικότητας για όσες επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στην περιβαλλοντική καινοτομία.
Χώροι πρασίνου, γήπεδα και ανοιχτοί χώροι άθλησης για να δώσουν πραγματική ανάσα στην πόλη.
Η πρόταση περιέχει την αξιοποίηση των διατηρητέων κτισμάτων με αρχιτεκτονική και ιστορική αξία, καθώς και ανάδειξη των αρχαιολογικών ευρημάτων της ιστορικής και πολιτισμικής κληρονομιάς της περιοχής, όπως αυτής εδώ που βρισκόμαστε σήμερα, με την ανάδειξη του ταφικού Μνημείου του Θεμιστοκλή.
Ø Περιβαλλοντική αναβάθμιση του Όρους Αιγάλεω, με δενδροφυτεύσεις και χώρους πρασίνου, για τη βελτίωση της ποιότητας της ατμόσφαιρας και του περιβάλλοντος της περιοχής.
Η ανάπλαση αυτή μπορεί να αξιοποιήσει και το νερό από την μονάδα επεξεργασίας της Ψυττάλειας για την άρδευση των χώρων πρασίνου. Να μελετηθεί η πιθανότητα απομάκρυνσης ραδιενεργών στοιχείων και μετάλλων από το υπέδαφος του.
Ø Επιπλέον, ο παλιός χώρος της ΔΕΗ, 40 στρεμμάτων, δίπλα από τις εγκαταστάσεις της Cosco προτείνουμε να αποδοθεί στον Δήμο και στους κατοίκους τους και να αποτελέσει, στο πλαίσιο της ανάπλασης που προτείνουμε, έναν αμιγή χώρο πολιτισμού, με μουσείο ιστορίας εθνικής αντίστασης.
Ø Τέλος, προτείνεται ο Δήμος να συστήσει μία ενεργειακή κοινότητα, η οποία θα αναλάβει να προχωρήσει στην παραγωγή καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας με φωτοβολταικά. Μέρος αυτής θα καλύπτει τις ανάγκες των δημοτικών καταναλώσεων, συνεισφέροντας στο όραμα της κλιματικής ουδετερότητας. Το μεγαλύτερο όμως μέρος της καθαρής ενέργειας που θα παράγεται, θα διαμοιράζεται δωρεάν στους ενεργειακά φτωχούς πολίτες της, που το έχουν περισσότερο ανάγκη.
Είμαστε εδώ με στελέχη μας και ειδικούς για να ωριμάσουμε ακόμα περισσότερο τις προτάσεις μας μαζί σας.
Το εγχείρημα δεν είναι εύκολο. Αξίζει όμως να το προσπαθήσουμε.
Φίλες και Φίλοι,
Η Πράσινη ανάπτυξη είναι μια πρόκληση που δίνει σημαντικές ευκαιρίες.
Μπροστά μας όμως ανοίγονται δυο δρόμοι.
Είτε το περίφημο «Green Deal» θα δώσει τη θέση του σε άλλο ένα, απαρχαιωμένο οικονομικό deal, πελατειασμού και συντήρησης. Είτε θα σφυρηλατήσουμε όλοι μαζί ένα νέο πράσινο, κοινωνικό συμβόλαιο, μια προοδευτική αναπτυξιακή πρόταση πολιτικής και κοινωνικής αλλαγής. Αυτό είναι το δικό μας αφήγημα.
Το αύριο μετά την πανδημία, πρέπει να είναι βιώσιμο, αλλά και δίκαιο για όλους.