Ομιλία Φώφης Γεννηματά, Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, στην ψηφιακή περιοδεία στο Βόρειο Αιγαίο
Κυρίες και κύριοι,
Φίλες και Φίλοι,
Θέλω ιδιαίτερα να σας ευχαριστήσω για την συμμετοχή σας στη σημερινή συζήτηση.
Είναι η 8η στην σειρά Περιφερειακή διάσκεψη που πραγματοποιούμε για την αξιοποίηση των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.
Είμαστε σε ανοιχτή γραμμή με τους ανθρώπους της παραγωγής, της αυτοδιοίκησης, των κινημάτων, της επιστήμης, συνδιαμορφώνουμε τις θέσεις, τις προτάσεις, τις πρωτοβουλίες μας και ιεραρχούμε μαζί σας τις ανάγκες της κάθε περιφέρειας.
Φίλες και Φίλοι,
Η Κυβέρνηση, με το μεγαλύτερο σε διάρκεια lockdown στην Ευρώπη, που δεν είχε και τα αντίστοιχα αποτελέσματα, εξάντλησε την υπομονή της ελληνικής κοινωνίας και την αντοχή της ελληνικής οικονομίας. Γι’ αυτό άνοιξαν τις οικονομικές δραστηριότητες, με χειρότερα επιδημιολογικά δεδομένα από όταν τις έκλεισαν.
Η πανδημία είναι εδώ και παρά την εικόνα που δημιουργεί η Κυβέρνηση τα προβλήματα παραμένουν.
Αναγκάστηκε σήμερα να το πει και ο Πρωθυπουργός, αφού καλλιέργησε τον εφησυχασμό. κ. Μητσοτάκη πράγματι «ελευθερία δε σημαίνει ανευθυνότητα» αλλά αυτό πρέπει να ισχύει πρώτα για την Κυβέρνησή σας και όχι μόνο για τους άλλους.
Για να φθάσουμε στην «ελευθερία», χρειάζεται προσοχή, συστηματική επιτήρηση-έλεγχοι παντού με ευθύνη του κράτους για την εφαρμογή των μέτρων.
Βάρος στον εμβολιασμό του πληθυσμού, στους ηλικιωμένους, στους υγειονομικούς και ιδιαίτερα στις τουριστικές περιοχές.
Να μην επαναληφθούν τα λάθη της προηγούμενης χρονιάς που οδήγησαν στην έξαρση της πανδημίας.
Έχουμε ήδη προτείνει ως αναγκαία βήματα:
- Επιτάχυνση των διαδικασιών για το «Πράσινο Πιστοποιητικό», με την Ε.Ε.
- Συμφωνίες με τρίτες χώρες για την έλευση και αναχώρηση τουριστών.
- Άμεση λήψη απόφασης για το «τεστ αναχώρησης» (με rapid tests) που απαιτείται από ορισμένες χώρες, με επιδότηση από το κράτος και όχι επιβάρυνση των επιχειρήσεων.
- Εμβολιασμός των εργαζόμενων στο σύνολο των Τουριστικών επιχειρήσεων.
Εκτός όμως από τα υγειονομικά μέτρα που απαιτούνται, οι επιχειρήσεις χρειάζονται ουσιαστική στήριξη για να λειτουργήσουν με προοπτική και να μην έχουμε ντόμινο λουκέτων και ανεργίας.
Καταθέτουμε συγκεκριμένες προτάσεις.
- Ενίσχυση των επιχειρήσεων εστίασης-λιανεμπορίου-τουρισμού, με επιδότηση του 100% των ασφαλιστικών εισφορών για 4-6 μήνες και με ρήτρα διαφύλαξης της απασχόλησης.
- Ρύθμιση 120 δόσεων για ασφαλιστικές-φορολογικές υποχρεώσεις για όλες τις επιχειρήσεις που έπληξε η κρίση και κούρεμα 30% για τους συνεπείς.
- · Υποχρεωτικό άπλωμα των δόσεων για χρέη σε τράπεζες στον εξωδικαστικό συμβιβασμό και πάγωμα πλειστηριασμών Α’ κατοικίας για τους αδύναμους.
- Μείωση του ΦΠΑ στο 6% για τουρισμό και εστίαση ως το τέλος του 2021. Αναστολή του αυξημένου ΦΠΑ για τα νησιά του Αιγαίου.
- Γενναίο πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού για τη στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.
Την ίδια στιγμή η Κυβέρνηση κλιμακώνει την επίθεση της στους εργαζομένους.
Ξεκίνησε με την Υπονόμευση των κλαδικών συμβάσεων, ευνοώντας τους ασύδοτους εργοδότες.
Συνέχισε με το δόγμα μισός μισθός-μισή δουλειά με το Πρόγραμμα Συνεργασία. Και όταν αυτό απέτυχε άφησε 600.000 εργαζόμενους να ζουν για πολλούς μήνες, με το επίδομα των 534 ευρώ.
Και τώρα: προχωρά σε πλήρη απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων με το απαράδεκτο Εργασιακό Νομοσχέδιο.
Αφαιρεί την υποχρέωση συλλογικής σύμβασης για να γίνει διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Για να μη πληρώνουν υπερωρίες οι ασύδοτοι επιχειρηματίες. Αφήνει απροστάτευτο τον εργαζόμενο απέναντι στον εργοδότη του. Στην πράξη καταργεί το οκτάωρο.
Η ψηφιακή κάρτα, δεν θα εφαρμοσθεί για το επόμενο χρονικό διάστημα, παρά μόνο «πειραματικά».
Διευκολύνει την απελευθέρωση των απολύσεων, περιορίζοντας δραστικά τους λόγους της επαναπρόσληψης εργαζομένων που κέρδισαν δικαστικές αποφάσεις.
Διαλύει ουσιαστικά το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, απομακρύνοντας το από τον έλεγχο και την ευθύνη του Υπουργείου Εργασίας.
Περιορίζει δραστικά το δικαίωμα της απεργίας, αλλά και την προστασία των συνδικαλιστικών στελεχών από την απόλυση.
Φίλες και Φίλοι,
Το νέο δεν κτίζεται πάνω σε ερείπια. Με μια κατεστραμμένη οικονομία και την ανεργία να παίρνει επικίνδυνες διαστάσεις η πορεία της ανάκαμψης θα κοστίσει και θα διαρκέσει περισσότερο.
Η «μείωση της ανάπτυξης και η διεύρυνση των ανισοτήτων» που προκαλεί η πανδημία σε συνδυασμό με τις συντηρητικές πολιτικές της Κυβέρνησης Μητσοτάκη μπορεί να οδηγήσουν σε κοινωνική κρίση και νέα αδιέξοδα.
Αυτό μπορεί να αποτραπεί μόνο με μια άλλη προοδευτική πολιτική.
Ακόμη και στις Ηνωμένες Πολιτείες δίδεται πλέον βάρος στις δημόσιες επενδύσεις, γιατί είναι ο μοχλός για την ανάκαμψη. Φορολόγηση του μεγάλου πλούτου και των πολυεθνικών. Μια πολιτική, η οποία στηρίζεται στην κρατική παρέμβαση με στόχο την αναβάθμιση των υποδομών, την τόνωση της ανάπτυξης και τη δημιουργία θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης.
Η ατζέντα της Σοσιαλδημοκρατίας έρχεται ξανά στο προσκήνιο διεθνώς και αναδεικνύεται ως το μεγάλο όπλο για να ξεφύγουμε από την διπλή κρίση, οικονομική και υγειονομική.
Φίλες και Φίλοι,
Έρχομαι στο θέμα του Ταμείου Ανάκαμψης.
Υπάρχει ζήτημα δημοκρατίας, δεδομένου ότι η Κυβέρνηση αποφεύγει συστηματικά το διάλογο.
Έχει παρουσιάσει το δικό της σχέδιο, που ικανοποιεί δήθεν τους γενικούς όρους της Ε.Ε, αλλά δεν αποτελεί ολοκληρωμένη πρόταση ανάκαμψης της Ελληνικής οικονομίας.
- Είναι ένα σχέδιο που παραθέτει επενδύσεις-έργα χωρίς ιεράρχηση, χωρίς να αναλύεται τι εξυπηρετεί το καθένα ποιος είναι ο στόχος του.
Λείπει ο στόχος αλλαγής του οικονομικού μοντέλου και αναβάθμισης των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας.
- Δεν συνοδεύονται τα έργα που προβλέπονται, με δείκτες απόδοσης για το περιβάλλον, για ανάπτυξη και κυρίως για την δημιουργία θέσεων εργασίας.
- Δεν υπάρχει πρόβλεψη για την ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής, για την στήριξη της Ελληνικής βιομηχανίας και βιοτεχνίας. Ακόμη και για την Εθνική Άμυνα σε μια κρίσιμη περίοδο, μένουμε μόνο στις παραγγελίες από τις άλλες χώρες.
- Απουσιάζει κάθε αναφορά για την στήριξη της ελληνικής μικρομεσαίας επιχείρησης, δεν περιλαμβάνονται εμβληματικά έργα για τον Τουρισμό, υπάρχει έλλειμμα για την βιώσιμη στροφή του αγροδιατροφικού τομέα, ενώ είναι πολύ μικρές οι επενδύσεις για την έρευνα, την καινοτομία, την εξωστρέφεια.
Για το ΕΣΥ προβλέπονται μόνο 317 εκατομμύρια για 120 Νοσοκομεία σε βάθος 6ετίας και 273 εκατ. για την ΠΦΥ για το ίδιο χρονικό διάστημα.
Πολύ λίγα, ανεπαρκή για μια ουσιαστική αλλαγή. Καμία σχέση με την προοπτική ενός νέου ΕΣΥ.
Τέλος σε μια εποχή κρίσης στο δημογραφικό, απουσιάζει κάθε πρόβλεψη, κάθε μέτρο, την ώρα που είναι επιβεβλημένο να υπάρξουν όχι μόνο οι αναγκαίες υποδομές, αλλά και οικονομικές παρεμβάσεις για την στήριξη των νέων ζευγαριών.
Στόχος δικός μας είναι μια νέα αντίληψη για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση της χώρας.
Στόχος μας είναι «κανένα ευρώ χωρίς αναπτυξιακή διάσταση, κανένα ευρώ χωρίς κοινωνική ανταποδοτικότητα».
Εμείς μιλάμε για την ανάπτυξη με κοινωνική προστασία.
Εμείς μιλάμε για τις ανισότητες που πρέπει να αντιμετωπίσουμε.
Εμείς μιλάμε για την οικονομία που διασφαλίζει την εργασία.
Δίνουμε έμφαση στη μετάβαση στην ψηφιακή και πράσινη οικονομία αλλά με παραγωγή στον τόπο μας και εξαγωγές και αυτή είναι η διαφορά μας με την κυβέρνηση.
Προτεραιότητα μας, επενδύσεις που δίνουν προστιθέμενη αξία στην Ελληνική παραγωγή.
Το μότο μας είναι «Παράγουμε και εξάγουμε».
Λέμε όχι στο μοντέλο εισαγωγές – κατανάλωση.
Για μας μεγάλα έργα, δεν σημαίνουν μόνο μεγάλες επιχειρήσεις αλλά και ευκαιρίες για τις μικρομεσαίες με συμπράξεις και κοινοπραξίες.
Τα 70 δις που μπορούμε να αξιοποιήσουμε για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας για μας αφορούν τους πολλούς.
Ιεραρχούμε τις κατανομές των διαθέσιμων πόρων ως εξής :
Α) πρόσθετα άμεσα μέτρα, για να μείνει όρθια η κοινωνία και ζωντανή η οικονομία.
Β) μέτρα, κυρίως φορολογικά και θεσμοθέτηση κινήτρων για την επανεκκίνηση της οικονομίας, Με την ελάφρυνση του φορολογικού βάρους των επιχειρήσεων και την παροχή κινήτρων για παραγωγικές επενδύσεις.
Γ) Δημόσιες επενδύσεις για υποδομές και κοινωνική προστασία.
Σε υποδομές που συμβάλλουν στην Ανάπτυξη.
- Στην αναγέννηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
- Στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση και ψηφιοποίηση του κράτους
- Στην ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας και δημόσιας ασφάλειας, ιδιαίτερα με τα προβλήματα που δημιουργεί η Κλιματική Αλλαγή.
Δ) Επενδύσεις για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση.
Επενδύσεις με ισχυρά κίνητρα, αλλά και ταυτόχρονα απαίτηση για ελληνική προστιθέμενη αξία.
Με αιχμές την ενίσχυση της Βιομηχανίας, τις νέες μορφές Τουρισμού, τη μεταποίηση ,το μετασχηματισμό και δικτύωση/συνεργασία των Μικρομεσαίων επιχειρήσεων, την επένδυση στην σύγχρονη Πρωτογενή Παραγωγή.
Φίλες και Φίλοι,
Έρχομαι τώρα σε ειδικά ζητήματα για την Περιφέρεια που συζητούμε σήμερα, τα Νησιά του Βορείου Αιγαίου.
Είναι γνωστή η προσπάθεια του Ανδρέα Παπανδρέου και του ΠΑΣΟΚ για την ανάπτυξη των νησιών και την ανάδειξη της νησιωτικότητας ως πλεονέκτημα και όχι εμπόδιο στην ευημερία των κατοίκων τους.
Σχέδιο που ανέλαβε με επιτυχία να προωθήσει το Υπουργείο Αιγαίου με έδρα τη Μυτιλήνη, ενώ σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε και η ίδρυση του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Σχέδιο που προχώρησε και με τις Κυβερνήσεις του Κ. Σημίτη και του Γ. Παπανδρέου.
Δυστυχώς τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ πριν, όσο και η ΝΔ τώρα «φρενάρουν» αυτή την πορεία. Με αποτέλεσμα η Περιφέρεια Β. Αιγαίου να συγκαταλέγεται στις φτωχότερες της Ε.Ε.
Σήμερα οι πόροι του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης προσφέρουν μια μεγάλη ευκαιρία. Υπάρχουν μελέτες, υπάρχουν σχέδια που δίνουν την δυνατότητα για την άμεση ένταξη έργων.
Ενδεικτικά αναφέρω:
- Ø Την ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών του Β. Αιγαίου.
Να έρθει στην πρώτη 5ετία 2020-25 το πρόγραμμα του ΑΔΜΗΕ που σήμερα φθάνει ως το 2030.
Ώστε να υπάρξει δυνατότητα δημιουργίας μονάδων παραγωγής από ΑΠΕ, σε μικρομεσαίους παραγωγούς με την αξιοποίηση άγονων περιοχών των νησιών.
- Ø Μετάβαση σε ένα πράσινο βιώσιμο σύστημα μεταφορών στις ακτοπλοϊκές γραμμές «δημοσίου συμφέροντος».
Διάθεση πόρων, ώστε μέσω ΣΔΙΤ να ανανεωθεί ο γερασμένος και ρυπαίνων στόλος των άγονων γραμμών.
- Ø Ενίσχυση των πολιτικών αντισεισμικής θωράκισης και προστασίας των κτιρίων και υποδομών των νησιών.
- Ø Να ενταχθεί το Φράγμα Τσικνιά στο Ταμείο Ανάκαμψης, ως έργο ύδρευσης οικισμών και άρδευσης του κάμπου Καλλονής (με διασφάλιση των υδροβιότοπων)
- Ø Στήριξη και αναδιάρθρωση της Πρωτογενούς Παραγωγής (κτηνοτροφία, ελαιοκομία) με βάρος στα παραδοσιακά προϊόντα. Κάτι που απαιτεί και την κατασκευή αγροτικής οδοποιίας.
- Ø Ένα Νησιωτικό ΕΣΥ. Με πλήρη στελέχωση των νοσοκομείων και μονάδων υγείας και ανάπτυξη νέων κλινικών. Με ΜΕΘ, μονάδα εμφραγμάτων και ακτινοθεραπείας ώστε να μην οδηγούνται όλοι οι νησιώτες στην Αθήνα.
Με οικονομικά κίνητρα για να υπηρετήσουν γιατροί σε μικρά νησιά.
Σταθερή πρόταση μας είναι η ΡΗΤΡΑ ΝΗΣΙΩΤΙΚΟΤΗΤΑΣ.
Που πρέπει να συμπεριληφθεί στην πολιτική συνοχής, μέσω νέων δεικτών μέτρησης της κοινωνικής και οικονομικής κατάστασης στα νησιά.
Τέλος μια αναφορά στους ΔΑΣΙΚΟΥΣ ΧΑΡΤΕΣ.
Με την ανάρτηση αυτών των χαρτών καταγράφηκε μια εικονική πραγματικότητα που χαρακτηρίζει αυθαίρετα σε δάση και δασικές εκτάσεις χορτολιβαδικές εκτάσεις και δασωμένους αγρούς.
Το πρόβλημα των λανθασμένων Δασικών Χαρτών που έχει άμεση σχέση με την Οικονομική Ανάκαμψη των νησιών του Βορείου Αιγαίου παραμένει κρίσιμο και γι αυτό επιβάλλεται η Κυβέρνηση να λάβει άμεσα νομοθετικές πρωτοβουλίες για την αποκατάσταση των αδικιών.
Φίλες και Φίλοι,
Έρχομαι τώρα στο Μεταναστευτικό, που απασχολεί ιδιαίτερα την Λέσβο, αλλά και τα άλλα μεγάλα νησιά (Χίο και Σάμο).
Έχουμε πολλές φορές αναφερθεί στις ευθύνες της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, που μετέτρεψε τα νησιά μας σε αποθήκες ψυχών, την κοινή δηλωση Ε.Ε.-Τουρκίας που έδωσε τα κλειδιά του προσφυγικού στον κ. Ερντογάν
Τα πράγματα δεν έχουν αλλάξει ριζικά.
Η Ε.Ε. δεν έχει ακόμη αναλάβει τις ευθύνες της για την αναθεώρηση των διατάξεων (Δουβλίνο) που υποχρεώνουν τους αιτούντες άσυλο να παραμείνουν στις χώρες υποδοχής, ούτε για την κατανομή του βάρους μεταξύ όλων των χωρών μελών.
Η σημερινή Κυβέρνηση στέλνει μηνύματα συγκεχυμένα και ανακριβή για κλειστές δομές, που μετά έγιναν ελεγχόμενες και κλειστά κέντρα που μετά έγιναν πολυλειτουργικά. Και πότε συγκρούεται, πότε διαπραγματεύεται με τους κατοίκους, ως ενδιάμεσος μιας πολιτικής που δεν αποφασίζεται στην Ελλάδα.
Τα νησιά έζησαν την εξαπάτηση, τον εμπαιγμό, τον κυνισμό, τον αυταρχισμό, ακόμη και την βία, και δεν εισέπραξαν ούτε μια συγγνώμη.
Σήμερα απαιτούν καθαρές λύσεις.
Η θέση μας είναι σαφής:
1ον) Φύλαξη των συνόρων. Η δράση της Frontex πρέπει να επεκταθεί στα Τουρκικά χωρικά ύδατα.
Να συμβάλλει ακόμα και στην εξάρθρωση των κυκλωμάτων των διακινητών, πριν μπουν οι άνθρωποι στη βάρκα.
2ον) Τα Νησιά να πάψουν να είναι αποθήκες ψυχών.
Απαιτείται άμεση αποσυμφόρηση, κατάργηση του «γεωγραφικού περιορισμού» στην κοινή δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας, και κάθε μέτρου που εγκλωβίζει τους αιτούντες άσυλο στα νησιά.
Δεν μπορεί πια η διαδικασία απονομής ασύλου να ολοκληρώνεται στα νησιά μας.
Γι’ αυτό και δεν κατανοούμε τις κυβερνητικές εξαγγελίες για φαραωνικά έργα, με τεράστιο λειτουργικό κόστος, που εξυπηρετούν άλλου τύπου πολιτικές.
Επισημαίνουμε ότι η προσωρινή δομή στο Καρά Τεπέ αντιμετωπίζει ήδη προβλήματα και δεν μπορεί να εξελιχθεί σε νέα Μόρια.
Φίλες και Φίλοι,
|