Ομιλία της Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά στη Βουλή για τη συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας
Κυρίες και κύριοι βουλευτές,
Παρακολουθώντας όλη αυτή την ώρα τη συζήτηση το συμπέρασμα είναι ένα. Πόσο μεγάλη ζημιά μας έχει κάνει το γεγονός ότι δεν έχουμε χαράξει μία ενιαία εθνική στρατηγική και αυτό με τεράστια προσωπική ευθύνη του κ. Μητσοτάκη, που αρνήθηκε το διάλογο όλο το τελευταίο διάστημα. Αυτό αφήνει περιθώρια να ερχόμαστε εδώ για τόσο σοβαρά ζητήματα και να ακούγονται αυτού του επιπέδου οι αντεγκλήσεις. Προκλήσεις από την πλευρά της κυβέρνησης, λαϊκισμός από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Μόνο όποιος δεν έχει σοβαρά επιχειρήματα για να στηρίξει την τοποθέτησή του, τις πράξεις του και τις αποφάσεις του καταφεύγει είτε στις προκλήσεις, είτε στο λαϊκισμό. Όποιος είναι καβάλα στο άλογο και αισθάνεται σιγουριά για τη μεγάλη του νίκη ή για το μεγάλο του όχι δεν έχει κανένα λόγο να δημιουργεί αυτές τις συνθήκες και μάλιστα να επιχειρείται ένας νέος διαχωρισμός για το ποιοι είναι πατριώτες και ποιοι δεν είναι.
Αυτά τα έχουμε τελειώσει εδώ και πάρα πολλά χρόνια, τα έχει κλείσει το ΠΑΣΟΚ με την εθνική συμφιλίωση και ας τα αφήσουμε όλα οριστικά στο παρελθόν.
Θα ήθελα ξεκινώντας να θίξω κάποια θέματα της επικαιρότητας που κατά την άποψη της παράταξης μας είναι πολύ σοβαρά.
Πρώτον, η πανδημία.
Η πανδημία δεν τελείωσε κ. Μητσοτάκη και έχετε πολύ μεγάλη ευθύνη γι’ αυτό. Ούτως ή άλλως παραδεχτήκατε την αποτυχία σας αλλάζοντας όλο το στελεχιακό δυναμικό που χειρίστηκε την πανδημία μέχρι σήμερα.
Το ΕΣΥ και πάλι βρίσκεται στο κόκκινο, οι εμβολιασμοί δεν προχωρούν, κάθε μέρα θρηνούμε δεκάδες θανάτους. Τα κίνητρα για τους εμβολιασμένους, αν δεν συνδυασθούν με αποτελεσματικούς ελέγχους εφαρμογής των μέτρων, εμπεριέχουν μεγάλο ρίσκο.
Προωθήστε ξανά τον εμβολιασμό στον πληθυσμό, ενισχύστε την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών σε ειδικές επαγγελματικές κατηγορίες.
Τίποτα δεν έχει τελειώσει, η κατάσταση είναι κρίσιμη, όχι άλλα λάθη, κύριε Μητσοτάκη. Στοιχίζουν σε ανθρώπινες ζωές
Δεύτερον, η ακρίβεια.
Έρχεται βαρύς χειμώνας, η ακρίβεια θα πλήξει τα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Το πρόβλημα είναι διεθνές, αλλά όχι μόνο. Οι ολιγοπωλιακές συμπεριφορές και φαινόμενα αισχροκέρδειας στην αγορά δυσχεραίνουν την κατάσταση. Και μέσα σε όλα αυτά με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, αφαιρείτε ένα σημαντικό εργαλείο για την ομαλοποίηση της αγοράς.
Αφήστε ελεύθερη την παραγωγή ΑΠΕ από καταναλωτές, αγρότες, ενεργειακές κοινότητες. Δώστε τέλος στην εξάρτηση από το φυσικό αέριο.
Τα μέτρα προστασίας που λαμβάνετε δεν φτάνουν, είναι μικρής διαρκείας, και δεν αντιμετωπίζουν τα προβλήματα.
Μειώστε το ΦΠΑ στα τρόφιμα, τους ειδικούς φόρους στα καύσιμα, προστατέψτε τους ασθενέστερους με ειδικό επίδομα και αύξηση του κατώτατου μισθού. Να γίνουν ουσιαστικοί έλεγχοι από την ΡΑΕ και την Επιτροπή Ανταγωνισμού για την διαμόρφωση των τιμών.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να παρέμβει στις εξελίξεις που οδηγούν στις συνεχείς αυξήσεις πιέσει και διαπραγματευθεί ως σύνολο, αλλά και να συγκροτήσει ένα ειδικό ταμείο για την υποστήριξη και προστασία των ασθενέστερων τάξεων που θίγονται πρώτες.
Τρίτον, η απειλή της ακροδεξιάς.
Ένα χρόνο μετά την καταδίκη της Χρυσής Αυγής, η ακροδεξιά σηκώνει κεφάλι με γεγονότα όπως αυτά στη Σταυρούπολη. Οι ακροδεξιές αντιλήψεις παραμένουν ζωντανές μέσα στο κόμμα σας. Μπογδάνος διεγράφη και σωστά. Πείτε μας εδώ από το βήμα της Βουλής κ. Μητσοτάκη: Θεωρείτε τις απόψεις του κ. Μπογδάνου απαράδεκτες για το κόμμα σας ναι η όχι; Σας εκφράζουν; Δεν μπορεί κ Μητσοτάκη να παίζετε σε δυο ταμπλό. Τα φλερτ με τις ακροδεξιές αντιλήψεις τις δυναμώνουν, τις καθιστούν ανεξέλεγκτες. Καταλάβετε το.
Κύριε Μητσοτάκη μιλώ για τη διαγραφή του κ. Μπογδάνου και δεν με ακούτε. Μετά θα λέτε άλλα από αυτά που σας είπα. Μιλάτε με τους βουλευτές σας. Είπα ότι η διαγραφή δεν αρκεί και το ερώτημα που σας θέτω είναι πόσο δεξιά είναι η στροφή που έχετε κάνει.
Περιμένω να καταδικάσετε αυτές τις απόψεις, αλλά και τις προαναγγελίες των Υπουργών σας ότι θα επιστρέψει. Μην κάνετε ότι δεν ακούσατε τι είπα για άλλη μία φορά, γιατί δεν θα είναι η πρώτη φορά.
Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,
Το Κίνημα Αλλαγής, ως μια γνήσια πατριωτική πολιτική δύναμη, πορεύεται πάντα με τις διαχρονικές αρχές του ΠΑΣΟΚ για την υπεράσπιση της Εθνικής μας Ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.
Πάντα στηρίζαμε και στηρίζουμε κάθε ενέργεια που ενδυναμώνει την ισχύ, την αποτρεπτική δύναμη και την διεθνή θέση της χώρας.
Μέσω των διεθνών σχέσεων και συμμαχιών, αλλά και με την ενίσχυση της μαχητικής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων.
Ψηφίζουμε την συμφωνία «στρατηγικής εταιρικής σχέσης» Ελλάδας–Γαλλίας, γιατί σε γενικές γραμμές θέτει τις βάσεις για μια ενισχυμένη συνεργασία στον τομέα της Άμυνας και της Ασφάλειας.
Στηρίζουμε τον εκσυγχρονισμό του στόλου με την αγορά των Γαλλικών φρεγατών, σύμφωνα με τα αιτήματα των επιτελείων των Ενόπλων Δυνάμεων.
Μας ενδιαφέρει και συμφωνούμε να έχουμε όσο γίνεται πιο στενές σχέσεις με τη Γαλλία. Είναι παραδοσιακός σύμμαχος της χώρα μας και έχει ιδιαίτερη αξία, σε μια εποχή που η Τουρκία κλιμακώνει και πάλι τις προκλήσεις της.
Όμως στη συμφωνία, υπάρχουν προβλήματα που χρήζουν περαιτέρω διευκρίνησης και επεξήγησης, που δεν κρύβονται και χρειάζεται να αναδειχθούν εδώ στη Βουλή.
Πέραν των προβλέψεων της συμφωνίας που χρήζουν περαιτέρω επεξήγησης και διευκρίνισης, υπάρχουν αρκετές διατάξεις από τις οποίες προκύπτει η δυνατότητα ή υποχρέωση λήψης κατάλληλων περαιτέρω ενεργειών από τις δύο χώρες. Επομένως, σε ότι τουλάχιστον αφορά την χώρα μας, η ελληνική κυβέρνηση καλείται να σχεδιάσει, μέσω της ευρύτερης δυνατής διαβούλευσης και τεκμηρίωσης και με απόλυτη διαφάνεια, τα επόμενα βήματα για την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των ευκαιριών που παρέχονται από τη συμφωνία προς όφελος της Ελλάδας, με μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα.
Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,
Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να παραδίδουμε μαθήματα πιστού και σταθερού συμμάχου και να εκλιπαρούμε προστασία απέναντι σε ενδοσυμμαχικές απειλές.
Ούτε βέβαια να παρασυρθούμε και σε μια κούρσα εξοπλισμών με την Τουρκία, που θα υπονομεύει την ήδη πληγωμένη οικονομία και θα έχει δυσμενείς συνέπειες στο βιοτικό επίπεδο των πολιτών.
Η ενδυνάμωση της αποτρεπτικής ικανότητας της χώρας, οφείλει να συνοδεύεται από μια ΝΕΑ ΕΘΝΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ που θα αντιμετωπίζει την αναθεωρητική στρατηγική της Τουρκίας. Δεν θα κουραστούμε να το επαναλαμβάνουμε κ. Μητσοτάκη. Επιτέλους ας κάτσουμε γύρω από ένα τραπέζι να συζητήσουμε τα θέματα.
Αυτή ως σήμερα δεν υπάρχει.
Με ευθύνη της Κυβέρνησης σας κ. Μητσοτάκη.
Αυτό είναι ένα μεγάλο έλλειμμα για την χώρα.
Δεν το θέλατε, δεν επιδιώξατε την Εθνική Συνεννόηση, λειτουργείτε αμυντικά και παθητικά απέναντι στις απειλές της Τουρκίας, δεν έχετε δώσει τις μάχες που έπρεπε στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Με αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα μπορούμε να αξιοποιήσουμε τις δυνάμεις μας και τις συμμαχίες μας ώστε να δοθούν οριστικές λύσεις στο θέμα της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών και να εδραιώσουμε την ειρήνη και την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή.
Έτσι μπορεί να αποδώσει τόσο η νέα συμφωνία με τη Γαλλία, όσο και η παρουσία της χώρας στην Ε.Ε και στο ΝΑΤΟ.
Και αυτή η λογική πρέπει να επικρατήσει στις διαπραγματεύσεις για την ανανέωση των συμφωνιών με τις ΗΠΑ.
Γιατί δεν πρέπει να δικαιωθούν αυτοί που διεθνώς υποστηρίζουν ότι η συμφωνία με τη Γαλλία θυμίζει ανάλογες συμφωνίες μεταξύ Ευρωπαϊκών χωρών του 19ου αιώνα, που έμειναν στα χαρτιά τις κρίσιμες ώρες.
Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,
Υπάρχουν και άλλα σοβαρά ζητήματα στα οποία η Κυβέρνηση οφείλει συγκεκριμένα να τοποθετηθεί και να δώσει εξηγήσεις.
1ον Η συμφωνία δεν καλύπτει το σύνολο των ενδεχόμενων απειλών κατά της χώρας μας.
Αναφέρεται στην «επικράτεια», επομένως δεν καλύπτει την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ.
Ως γνωστόν αυτές (είτε που έχουν οριοθετηθεί, είτε που θα οριοθετηθούν) δεν συνιστούν «επικράτεια» του κράτους, αλλά περιοχές όπου ασκούνται ΚΥΡΙΑΡΧΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ.
Με δεδομένες τις προκλήσεις της Τουρκίας σε αυτές ακριβώς τις περιοχές, η Κυβέρνηση οφείλει να πράξει ότι είναι δυνατόν για την συμπλήρωση της συμφωνίας.
Γιατί ακόμη και η παρουσία γαλλικών πολεμικών πλοίων, θα είναι ισχυρός παράγοντας αποθάρρυνσης της Τουρκίας.
2ον Πριν από ένα χρόνο, ο Πρωθυπουργός μας κάλεσε στο γραφείο του για να μας ενημερώσει ότι η αγορά των πλοίων κοστίζει ακριβά και θα έπρεπε να πάρουμε τα Rafale.
Σήμερα παίρνουμε και τα Rafale και τις Γαλλικές φρεγάτες. Τι άλλαξε; Η Κυβέρνηση οφείλει να μας ενημερώσει.
Γιατί μιλάμε για ένα μεγάλο κόστος.
Έχουμε προτείνει στην Κυβέρνηση να διαπραγματευτεί με την Ε.Ε. την μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα που προβλέπονται από το 2024, ώστε ένα μεγάλο ποσοστό να αξιοποιηθεί για την κάλυψη των αμυντικών μας δαπανών, χωρίς νέες επιβαρύνσεις των πολιτών. Τώρα είναι η ώρα να πιέσει σε αυτή την κατεύθυνση.
Η επιθετικότητα της Τουρκίας κλιμακώνεται και μας υποχρεώνει σε ενδυνάμωση της αποτρεπτικής μας ικανότητας.
Αυτό όμως η Κυβέρνηση πρέπει να το αξιοποιήσει ώστε να διεκδικήσει-και να εξασφαλίσει τη μείωση των πλεονασμάτων-από την Ε.Ε.
Κύριε Μητσοτάκη περιμένουμε την απάντηση και την δέσμευση σας σε αυτό το κρίσιμο θέμα.
3ον Η ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής προβλέπει ότι η κάθε συμπράττουσα πλευρά οφείλει να συνδράμει την άλλη σε στρατιωτικές επιχειρήσεις.
Ερωτώ τον κ. Μητσοτάκη. Δεσμευόμαστε ότι θα συνδράμουμε τη Γαλλία στις στρατιωτικές επιχειρήσεις της στο Σαχέλ, όπως προβλέπει το άρθρο 18; Ναι ή Όχι;
Και αν ναι -που φυσικά είμαστε αντίθετοι- τι είδους ρόλο θα έχουμε σε αυτές τις επιχειρήσεις και πώς ακριβώς θα συμμετέχουμε;
4ον Η συμφωνία για τις φρεγάτες, πρέπει να συμπληρωθεί με μέτρα στήριξης και αναγέννησης των Ναυπηγείων της χώρας μας.
Δεν έχει καταβληθεί ως τώρα καμία ουσιαστική προσπάθεια από την Κυβέρνηση, για να αξιοποιηθεί και για τα ελληνικά ναυπηγεία, ένα τόσο μεγάλο ναυτικό πρόγραμμα δισεκατομμυρίων ευρώ.
Είναι δυνατόν να υπάρχει τέτοια αδιαφορία, όταν η συμμετοχή στην κατασκευή μέρους των πολεμικών πλοίων θα εξασφάλιζε στα ελληνικά ναυπηγεία υψηλή τεχνογνωσία και εξοπλισμό; Αλλά και την πρόσληψη και εκπαίδευση εκατοντάδων νέων στελεχών, που θα μπορούσαν στη συνέχεια να ασχοληθούν στην κατασκευή πλοίων ελληνικής σχεδίασης για την αντικατάσταση του στόλου των περιπολικών, κανονιοφόρων και πυραυλακάτων του Πολεμικού Ναυτικού και των σκαφών του Λιμενικού Σώματος και της Ελληνικής Ακτοφυλακής;
Είναι απαράδεκτο όταν τα ναυπηγεία μας κινδυνεύουν και απειλούνται χιλιάδες θέσεις εργασίας, η Κυβέρνηση να σιωπά και να μην ανταποκρίνεται στις ευθύνες της.
Είναι απαράδεκτο να γινόμαστε οικειοθελώς χώρα μόνο «καταναλωτής» αμυντικών συστημάτων, όταν όλες οι άλλες χώρες διεκδικούν και παίρνουν συμμετοχή των βιομηχανιών τους. Μηδέ της Τουρκίας εξαιρουμένης.
Και αγανακτώ πραγματικά, γιατί εγώ η ίδια έδωσα μάχες για την Αμυντική Βιομηχανία μας, απέναντι στην τρόικα που ήθελε να κατεβάσει τα ρολά. Και σήμερα που μπορούμε να εξασφαλίσουμε αυτή την προοπτική, απλά δεν το κάνετε.
Ως Κίνημα Αλλαγής έχουμε ήδη εκφράσει την αντίθεσή μας στους κυβερνητικούς χειρισμούς που αφορούν στο παρόν και το μέλλον της ελληνικής ναυπηγικής βιομηχανίας.
Έχουμε προειδοποιήσει τον πρωθυπουργό για τις τραγικές συνέπειες της αδράνειας και των ιδεοληψιών της κυβέρνησής του για την εξυγίανση και βιώσιμη λειτουργία των δύο μεγαλύτερων Ναυπηγείων της χώρας μας.
Έχουμε διατυπώσει συγκεκριμένες προτάσεις και εναλλακτικές επιλογές με γνώμονα την ανάπτυξη της ναυπηγικής βιομηχανίας, της έρευνας και τεχνολογίας, της ενίσχυσης της εργασίας στη ναυπηγοεπισκευή υπό συνθήκες διασφάλισης του εθνικού συμφέροντος.
Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,
Η διμερής συμφωνία με τη Γαλλία σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εξασθενήσει, τις προβλέψεις για την ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής του άρθρου 42§7 της Συνθήκης της Λισσαβόνας, που υποχρεώνει νομικά και πολιτικά όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε., να συνδράμουν ένα άλλο κράτος- μέλος που πέφτει θύμα ένοπλης επιθετικότητας από Τρίτη χώρα. Η ρήτρα αυτή πρέπει να ισχύει απόλυτα και για όλες τις χώρες.
Ρήτρα που είναι έργο της Ελλάδας, «έργο ΠΑΣΟΚ», που προτάθηκε από την Ελληνική Κυβέρνηση το 2002 με υπουργό Εξωτερικών τον Γιώργο Παπανδρέου και έγινε μετά από σκληρή διαπραγμάτευση αποδεκτή.
Και μια ακόμη επισήμανση.
Ανεξάρτητα από τη ρήτρα, η Ελλάδα ορθώς μετατοπίζει τη στρατηγικής της προς την ενεργό υποστήριξη της «στρατηγικής αυτονομίας» και δημιουργίας του Ευρωπαϊκού στρατού που προωθεί η Γαλλία. Μετά την εμπειρία της άτακτης αποχώρησης από το Αφγανιστάν και κυρίως τη συμφωνία AUKUS (ΗΠΑ, Αυστραλία, Η.Β.) η Ευρώπη δεν έχει άλλη επιλογή, παρά να ενισχύσει την αυτονομία και τις στρατιωτικές ικανότητές της.
Στο πλαίσιο όμως αυτό η Ελλάδα θα πρέπει να θέσει μια δέσμη από εξειδικευμένα ελληνικά αιτήματα, μεταξύ των οποίων:
(α) τη συλλογική εγγύηση των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης. Σήμερα η ΕΕ προστατεύει, δεν εγγυάται τα εξωτερικά σύνορα. Ενώ η Συνθήκη παρέχει τη βάση και η συζήτηση για τη «στρατηγική αυτονομία» και στρατό επιβάλλει τη συλλογική εγγύησή τους.
(β) την ενεργή στήριξη της ιδέας για τη δημιουργία δύναμης ταχείας αντίδρασης, η οποία θα αξιοποιείται και για την προστασία/εγγύηση των εξωτερικών συνόρων σε περίπτωση κρίσεων.
(γ) την υιοθέτηση των συγκεκριμένων λειτουργικών ρυθμίσεων για την ενεργοποίηση και εφαρμογή της «ρήτρας αμοιβαίας συνδρομής» (άρθ. 42§7 ΕΕ).
Είναι ώρα επιτέλους να διαδραματίσει η χώρα μας ενεργό ρόλο στην Ε.Ε, και να πιέσει ουσιαστικά υπέρ των συμφερόντων της χώρας μας.
Γιατί για παράδειγμα η Ε.Ε, ναι μεν δεν μπορεί να μπει στην ουσία της μοναδικής Ελληνοτουρκικής διαφοράς (θαλάσσιες ζώνες), μπορεί όμως να πιέσει την Τουρκία για να άρει το casus belli εναντίον της χώρας μας και να προσχωρήσει στη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας που αποτελεί μέρος του ενωσιακού κεκτημένου.
Το ερώτημα κύριε Μητσοτάκη είναι αν η Κυβέρνησή σας θέτει σταθερά αυτά τα ζητήματα πάνω στο τραπέζι. Γιατί ως τώρα δεν το βλέπουμε.
Το ΝΑΙ μας, η υπεύθυνη στάση μας στη συμφωνία με τη Γαλλία, συνοδεύεται και με την απαίτηση να αναλάβει η Κυβέρνηση τις πρωτοβουλίες που πρέπει, να αξιοποιήσει τη συμφωνία ώστε να ανακοπεί η Τουρκική επιθετικότητα, να οριοθετηθούν οι θαλάσσιες ζώνες, να εμπεδωθεί η ειρήνη και η ασφάλεια στην Αν. Μεσόγειο.