Φώφη Γεννηματά : 7 προτάσεις για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Χαιρετισμός–Παρέμβαση της Προέδρου του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής Φώφης Γεννηματά, στην Δεύτερη Συνάντηση των Αθηνών που διοργάνωσε η  ΓΣΕΒΕΕ, με θέμα: «Οικονομική Δημοκρατία και ΜμΕ.

Αγαπητέ Πρόεδρε Γιώργο Καββαθά,

Κυρίες και Κύριοι Σύνεδροι,

Εμείς στο Κίνημα Αλλαγής δεν βρισκόμαστε μαζί σας, μόνο στα Συνέδριά σας.

Μας ενώνουν πολύχρονοι, ισχυροί δεσμοί.

Η παράταξή μας έχει διαχρονικά ως στρατηγικό στόχο, τη στήριξη και  ενίσχυση του ρόλου της Μικρομεσαίας Επιχείρησης.

Ρόλο πρωταγωνιστικό για την  ανάπτυξη, την αντιμετώπιση της ανεργίας, την οικονομική και κοινωνική πρόοδο.

Ρόλο κρίσιμο και καθοριστικό   για την οριστική και ασφαλή έξοδο από την  κρίση.

Κυρίες και Κύριοι,

Επτά χρόνια βιώνετε από πρώτο χέρι  τις σκληρές συνέπειες της κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα μας.

Το ερώτημα που απασχολεί σήμερα είναι: θα δικαιωθούν οι θυσίες του ελληνικού λαού;

Θα βαδίσει επιτέλους η χώρα στο δρόμο της ανάπτυξης, της παραγωγής νέου πλούτου, της Κοινωνικής Δικαιοσύνης, ή θα συνεχίσει να ταλαιπωρείται και να ταπεινώνεται από την επιτροπεία;

Ο κ. Τσίπρας παρουσίασε και πάλι χθες στο Συνέδριό σας μια εικόνα που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Γιατί η ανάπτυξη καρκινοβατεί, είμαστε ουραγοί στην Ε.Ε. το Δ’ τρίμηνο του 2017.

Γιατί το 4ο άτυπο Μνημόνιο για το οποίο έχει δεσμευτεί, οδηγεί σε ενίσχυση της υπερφορολόγησης των επιχειρήσεων, της παραγωγής, των νοικοκυριών και σε νέα εξοντωτικά μέτρα που θα μειώσουν και πάλι την κατανάλωση.

Γιατί το τραπεζικό σύστημα συνεχίζει να μην μπορεί να ανταποκριθεί στον ρόλο του, και τα capital controls παραμένουν. Ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών δεν αποδίδει.

Γιατί ακόμη και το ΕΣΠΑ, δεν αξιοποιείται.

Στο ειδικό πρόγραμμα του Υπουργείου Ανάπτυξης, το ΕΠΑΝΕΚ, η απορρόφηση έως το τέλος του 2017 φθάνει μόνο το 9,99%!!!

Γιατί τέλος με την συνειδητή προσπάθεια φτωχοποίησης της μεσαίας τάξης, η Κυβέρνηση υπονομεύει ουσιαστικά την οικονομία, οδηγεί σε σημαντικές μειώσεις την κατανάλωση, οδηγεί τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε λουκέτο.

Είναι ξεκάθαρο πως η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ δεν στηρίζει την ανάπτυξη και την πραγματική οικονομία, γιατί είναι απέναντι  στην επιχειρηματικότητα.

Αλλά είναι μια Κυβέρνηση που βρίσκεται σε αποδρομή!

Από την άλλη ο κ. Μητσοτάκης ουσιαστικά δεν ενδιαφέρεται πάρα μόνο για τους λίγους και ισχυρούς.

Θεωρεί ως φυσικό φαινόμενο τις Κοινωνικές Ανισότητες.

Κυρίες και Κύριοι,

Παρά τις μεγάλες πολιτικές διαφορές μας με τις άλλες παρατάξεις, έχω ταχθεί ανοιχτά υπέρ της Εθνικής Συνεννόησης για τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα.

Πριν και πρώτα από όλα στα Εθνικά μας θέματα. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε  την προκλητικότητα της Τουρκίας και τον αλυτρωτισμό των Σκοπίων.

Το θέμα της εξόδου από την κρίση, με σταθερό και ασφαλή τρόπο, σε συνδυασμό με την άμεση ελάφρυνση του Δημόσιου χρέους και την μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε πρωτοβουλίες, με βάση το σχέδιο Ελλάδα, που θα εξειδικευθεί στο Συνέδριό μας.

Με στόχο μια νέα Εθνική Συμφωνία για την Ανάπτυξη και Ανασυγκρότηση της Οικονομίας με την Μικρομεσαία Επιχείρηση στην πρώτη γραμμή.

Βιοτεχνίες, εμπορικές επιχειρήσεις, αυτοαπασχολούμενοι, αποτελούν ένα «δυναμικό επιχειρηματικό απόθεμα».

3 άμεσα βήματα:

  • επανεκκίνηση της οικονομίας με βάση ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης
  • ανασυγκρότηση της παραγωγικής βάσης της χώρας με σύγχρονους όρους
  • δημιουργία προϋποθέσεων και φιλικού κλίματος για ανάπτυξη επενδυτικών πρωτοβουλιών

Στην βάση αυτή θέλω να παρουσιάσω και σήμερα ορισμένες προτάσεις που έχουν στόχο την στήριξη της μικρομεσαίας επιχείρησης.

  1. Να μειωθούν οι φόροι στις επιχειρήσεις και στην παραγωγή.
  • να ξεκινήσουμε από μείωση των έμμεσων φόρων σε τομείς και κλάδους που έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην επανεκκίνηση της Οικονομίας όπως η εστίαση, ο τουρισμός, το κρασί, οι ζυθοποιίες.
  • να δώσουμε κίνητρα σε όσους επενδύουν και δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας. Να προχωρήσουμε σε στοχευμένη και σημαντική μείωση του χρόνου απόσβεσης μιας επένδυσης με προστιθέμενη αξία.
  • Να απαλλάξουμε για 3 χρόνια από συνταξιοδοτικές εισφορές νέους που ξεκινούν την δική τους επιχείρηση ή επαγγελματική δραστηριότητα.
  1. Να δώσουμε κίνητρα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Η μισθολογική δαπάνη για κάθε επί πλέον θέση εργασίας στις επιχειρήσεις να υπολογίζεται ως έξοδο-που εκπίπτει της φορολογίας-με συντελεστή αυξημένο κατά 30%. Και ειδικά για νέους άνεργους, γυναίκες, ηλικιωμένους άνεργους με συντελεστή αυξημένο κατά 50%.

  1. Μέσα στις επόμενες ημέρες η Κοινοβουλευτική μας Ομάδα θα καταθέσει στην Βουλή νομοθετική διάταξη για το Ασφαλιστικό των ΜΜΕ. Είναι επί τέλους ώρα να τεθεί ένα λογικό και εφικτό ανώτατο πλαφόν στις ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλλουν οι ΜΜΕ, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτό.
  2. Το τραπεζικό σύστημα πρέπει να διαδραματίσει το ρόλο του στην χρηματοδότηση της οικονομίας.

Οι προτάσεις μας για την επίλυση του προβλήματος των «κόκκινων δανείων»  δίνουν διέξοδο. Και λύση δεν αποτελεί η άνευ όρων παράδοση τους στα funds.

Έχουμε προτείνει την δημιουργία μιας «Bad Bank»  με συνεργασία Δημοσίου, Τραπεζών, Ιδιωτικού Τομέα, που θα προχωρήσει στην αναγκαία αναδιάρθρωση και εξυγίανση των επιχειρήσεων- οφειλετών, που αδυνατούν να καλύψουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις.

Επαναρρύθμιση του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών, με την αναγκαία ευελιξία ώστε να καλύπτονται με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η επαγγελματική στέγη, οι συνταξιούχοι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες.

Και φυσικά δεν μπορεί να οδηγηθούμε σε πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας των μικρών και μεσαίων δανειοληπτών, που αδυνατούν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.

  1. Είναι αναγκαία η ενεργοποίηση και ενίσχυση των μηχανισμών εποπτείας και ελέγχων του κράτους στην αγορά , προκειμένου να αποκαταστήσει τον υγιή ανταγωνισμό και την προστασία των ΜμΕ, που έχουν πληγεί βάναυσα από αθέμιτες πρακτικές και λειτουργίες της αγοράς ειδικά την τελευταία περίοδο.
  2. Τέλος το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020 και ο νέος αναπτυξιακός νόμος, που αποτελούν τα βασικά εργαλεία για την στήριξη και χρηματοδότηση των πολιτικών για την ανάπτυξη, πρέπει να περιλαμβάνουν ισχυρά κίνητρα για την ανάληψη επενδυτικών πρωτοβουλιών για τον εκσυγχρονισμό των ΜμΕ.

Με έμφαση στη νέα επιχειρηματικότητα , την καινοτομία, την εξωστρέφεια , τη δημιουργία συνεργατικών σχηματισμών και αλυσίδων αξίας, της παραγωγής νέων εμπορεύσιμων αγαθών.

  1. Τέλος, είναι σαφές ότι πρέπει να περάσουμε συντεταγμένα σε μια πολιτική βελτίωσης της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών και αγαθών από τις ελληνικές επιχειρήσεις, με έμφαση

-στην αναβάθμιση της παραγωγικής ικανότητας τους,

στη δημιουργία καθετοποιημένων και οριζόντιων επιχειρηματικών σχημάτων με τη συμμετοχή των μικρών επιχειρήσεων

-στις αλυσίδες αξίας και την προώθηση των εξαγωγικών και επενδυτικών δυνατοτήτων.

Προϋπόθεση ασφαλώς για μια τέτοια πολιτική φιλική προς τις επενδύσεις και την τεχνολογική αναβάθμιση των επιχειρήσεων είναι η προσέλκυση του υψηλά ειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού, ένα μεγάλο τμήμα του οποίου έχει μεταναστεύσει στο εξωτερικό.

Κυρίες και κύριοι,

Το Κίνημα Αλλαγής παραμένει στις επάλξεις για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, είναι φυσικός πολιτικός και κοινωνικός σύμμαχος των ανθρώπων της εργασίας, της παραγωγής και της επιχειρηματικότητας.

Με τις ευχές μου για την επιτυχή ολοκλήρωση του σημαντικού αυτού διεθνούς συνεδρίου, υπογραμμίζω ξανά την ανάγκη για μια εθνική πολιτική για τη διατήρηση και ανάπτυξη του παραγωγικού ιστού της χώρας, σε ένα πλαίσιο σταθερότητας, δημιουργίας  , δικαιοσύνης και προόδου.

Σας ευχαριστώ,

Προηγούμενο άρθροΗ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ για τις εξελίξεις στην υπόθεση των δύο στρατιωτικών και στην υπόθεση Novartis
Επόμενο άρθροΤην υποβάθμιση 14 τουρκικών τραπεζών ανακοίνωσε ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s