Φώφη Γεννηματά: 10 προτάσεις για τον αγροτικό κόσμο

Ομιλία της Επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Φώφης Γεννηματά στην Βουλή.

  Ξεκινώ την παρέμβασή μου από τα Εθνικά θέματα και πιο συγκεκριμένα με το θέμα των Σκοπίων.

 Δυστυχώς όπως φάνηκε και από την συνάντηση του Νταβός ο κ. Τσίπρας διαπραγματεύεται εν κρυπτώ, συνεχίζει τη μυστική διπλωματία.

Δεν έχουμε πάρει ακόμα απάντηση στο ερώτημα αν ο κ. Τσίπρας έχει αναλάβει δεσμεύσεις για την προώθηση της ενταξιακής διαδικασίας των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, χωρίς να έχει εξασφαλίσει οριστική λύση στο πρόβλημα.

Σε κάθε περίπτωση η κυβερνητική διγλωσσία υπονομεύει την  όποια διαπραγμάτευση.

Από την άλλη μεριά, η τοποθέτηση του κ. Μητσοτάκη  για μη λύση στο ζήτημα της ΠΓΔΜ, επιβεβαιώνει  την πλήρη  ακροδεξιά  στροφή του και δεν εξυπηρετεί  τα εθνικά συμφέροντα.

Είναι απαράδεκτο η ΝΔ, η παράταξη που δημιούργησε και συντήρησε  το ζήτημα των Σκοπιών , να προσπαθεί τώρα να αποστεί των ευθυνών της.

Οι κίνδυνοι που εγκυμονεί η παράταση του σημερινού αδιεξόδου καθιστούν επιβεβλημένη την αναζήτηση εθνικά επωφελούς λύσης χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δίνουμε λευκή επιταγή για οποιαδήποτε δήθεν «λύση».

Από  την κυβέρνηση  το ζητούμενο είναι μια αποτελεσματική και ολοκληρωμένη λύση που διασφαλίζει πλήρως τα ελληνικά συμφέροντα και περιλαμβάνει  το σύνολο των απαραίτητων εγγυήσεων  που θα αποτρέπουν ενέργειες αλυτρωτισμού, προπαγάνδας και καταστρατήγησης του πνεύματος και της ουσίας των όσων θα συμφωνηθούν.

Κανείς δεν μπορεί να προεξοφλεί την τελική μας στάση η οποία θα καθοριστεί με αίσθημα πατριωτικής ευθύνης και όχι μικροκομματικές σκοπιμότητες, αξιολογώντας  στο σύνολο της την τελική κυβερνητική πρόταση αν και όταν αυτή διατυπωθεί επισήμως.

Σεβόμαστε τις  γνήσιες ευαισθησίες του Ελληνικού λαού.

Δυστυχώς ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ εξακολουθούν να διχάζουν τον Ελληνικό λαό παίζοντας   στην πλάτη του παιχνίδια με τα Εθνικά Θέματα . Εμείς δεν πρόκειται να το επιτρέψουμε τηρούμε υπεύθυνη και σταθερή στάση .

Κυρίες και Κύριοι

Επανέρχομαι στο θέμα της ερώτησης.

Οι αγρότες στο απόσπασμα.

Η υπερφορολόγηση τους γονατίζει.  Δημιούργησε πολύ μεγάλα προβλήματα στις υγιείς αγροτικές εκμεταλλεύσεις.  Αποτελέσματα  για τα έσοδα του Κράτους; Πενιχρά .

Η δε σύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών απ’ ευθείας με το αγροτικό εισόδημα, τους φόρεσε τη θηλιά στο λαιμό.

Πήρατε τον  ΟΓΑ από ένα ανταποδοτικό ταμείο και με την ενοποίηση  τον ισοπεδώσατε μέσα στη γενικότερη υποβάθμιση της κοινωνικής ασφάλισης.

Η αξιοποίηση των 6 δις ευρώ του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης καρκινοβατεί.

Η ελληνική κτηνοτροφία συρρικνώνεται λόγω των χαμηλών τιμών του γάλακτος, του υψηλού κόστους των ζωοτροφών και των ελληνοποιήσεων.

Η απορρόφηση του προγράμματος αλιείας είναι μηδενική.

Το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται από νέους να ασχοληθούν με το αγροτικό επάγγελμα  δεν αξιοποιείται από την κυβέρνηση.

Οι επιλαχόντες των προκηρύξεων του προγράμματος νέων αγροτών διάφορων περιφερειών βρίσκονται στην αναμονή.

Αυτή η εκκρεμότητα πρέπει να αντιμετωπιστεί θετικά. Πρέπει με πράξεις να δείξουμε ότι η ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού αποτελεί μεγάλο εθνικό στόχο.

Οφείλουμε να εμπιστευτούμε τους νέους ανθρώπους, να τους δώσουμε ευκαιρίες και κίνητρα.

Η κυβέρνηση προσποιείται ότι όλα βαίνουν καλώς στον ΕΛΓΑ.

Η αλήθεια είναι όμως ότι συνεχίζονται οι  καθυστερήσεις εκτίμησης των ζημιών και πληρωμής των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ, που έχουν σαν συνέπεια οι αγρότες των περιοχών που έχουν πληγεί από διάφορα ζημιογόνα αίτια και ακραία καιρικά φαινόμενα να βρίσκονται σε απόγνωση, μη μπορώντας να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις.

Σε απόγνωση βρίσκονται και οι τευτλοπαραγωγοί που δεν γνωρίζουν πότε θα πληρωθούν για την παραγωγή του 2017 και αν θα πρέπει να καλλιεργήσουν το 2018 αφού η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης βρίσκεται σε διάλυση.

Σε ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική κατάσταση βρίσκονται οι ροδακινοπαραγωγοί και οι παραγωγοί οπωροκηπευτικών που επλήγησαν από ακραία καιρικά φαινόμενα αλλά και από το εμπάργκο στις εξαγωγές προς τη Ρωσία.

Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

Είναι φανερό από όλα τα παραπάνω ότι η κατάσταση στην ελληνική ύπαιθρο είναι πολύ δύσκολη και εντελώς διαφορετική από την εικονική πραγματικότητα που προσπαθεί να παρουσιάσει ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του στα διάφορα περιφερειακά συνέδρια.

Αντί για συγκεκριμένα μέτρα και πολιτικές για τη στήριξη των αγροτών και της Ελληνικής Περιφέρειας παρακολουθούμε γενικόλογες διακηρύξεις του Πρωθυπουργού και των Υπουργών για την ανάπτυξη που έρχεται αλλά δυστυχώς για τον τόπο, οι αγρότες δεν την βλέπουν.

Οφείλει να αντιληφθεί η κυβέρνηση μία πολύ απλή αλήθεια. Η οικονομία της ελληνικής περιφέρειας επηρεάζεται σημαντικά από τον αγροτικό τομέα.

Άρα ανάπτυξη της Περιφέρειας με μείωση του εισοδήματος των γεωργών και των κτηνοτρόφων δεν μπορεί να υπάρξει όπως δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη της Περιφέρειας χωρίς διασύνδεση του αγροτικού τομέα με τον τουρισμό.

Κυρίες και κύριοι

Η κυβέρνηση αδυνατεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες και τις απαιτήσεις της εποχής, δεν έχει σχέδιο για την παραγωγική αναδιάρθρωση και τον εκσυγχρονισμό των αγροτικών εκμεταλλεύσεων.

Είναι κατώτερη των περιστάσεων, δεν μπορεί να εμπνεύσει τις δυνάμεις της παραγωγής και της δημιουργίας, δεν έχει την εμπιστοσύνη των γεωργών, των κτηνοτρόφων και των αλιέων που αγωνίζονται σε όλη τη χώρα ζητώντας αλλαγή πολιτικής, διεκδικώντας δίκαια αιτήματα.

Όπως έχουμε πει επανειλημμένα δεν περιοριζόμαστε στην κριτική .

Αναγνωρίζουμε  την πολύ μεγάλη οικονομική και κοινωνική σημασία, τον κρίσιμο ρόλο του αγροτικού τομέα για την έξοδο της χώρας από την κρίση και τη συμβολή του στην απασχόληση και τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής.

 Έχουμε επεξεργασθεί και καταθέσει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο πολιτικής για τους αγρότες και την ύπαιθρο.

Για την αντιστροφή της καταστροφικής πορείας, για μία καλύτερη και ελπιδοφόρα προοπτική για τον αγροτικό τομέα και την ελληνική περιφέρεια, έχω δεσμευθεί προσωπικά, έχουμε δεσμευτεί με βάση ένα Εθνικό Σχέδιο ανάπτυξης και παραγωγικής αναδιάρθρωσης να προωθήσουμε συγκεκριμένα μέτρα και πολιτικές. Ενδεικτικά αναφέρομαι σήμερα σε 10 από αυτά:

  1. Επανεξέταση τη φορολόγησης των αγροτών με προοδευτική μείωση του φόρου εισοδήματος και της φορολογίας των ενισχύσεων.
  2. Αποσύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών από το φορολογητέο εισόδημα.
  3. Μείωση του κόστους παραγωγής με έμφαση στα αγροτικά εφόδια, στην ηλεκτρική ενέργεια και στην καθιέρωση αγροτικού πετρελαίου
  4. Θέσπιση κινήτρων για την προώθηση σύγχρονων, ισχυρών και νοικοκυρεμένων συνεταιρισμών και ομάδων παραγωγών που παρεμβαίνουν αποτελεσματικά στην προμήθεια εφοδίων και στην εμπορία των προϊόντων.
  5. Έργα υποδομής με αξιοποίηση του κάθε ευρώ που μπορεί να διατεθεί από τα κοινοτικά ταμεία για την ενεργειακή αυτοτέλεια των αγροτικών εκμεταλλεύσεων και το νερό.
  6. Αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων και του πρωτογενούς τομέα για μία δεύτερη ευκαιρία στους αγρότες και στις επιχειρήσεις του αγροτοδιατροφικού τομέα και την καθιέρωση ακατάσχετου λογαριασμού για τους αγρότες, τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις και επιχειρήσεις.
  7. Κατάργηση του φόρου στο κρασί που η κυβέρνηση παραπέμπει διαρκώς στο μέλλον, μάλλον λίγο πριν τις εκλογές.
  8. Θεσμική προστασία της παραγωγικής γης. Και πολιτικές με φοροκίνητρα , φοροαπαλλαγές και με τράπεζες γης για αξιοποίηση της από παραγωγούς.
  9. Ενεργοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών για να παταχθούν οι παράνομες ελληνοποιήσεις, οι πρακτικές των εναρμονισμένων τιμών και να κλείσει η ψαλίδα μεταξύ των τιμών στο χωράφι και των τιμών στο ράφι
  10. Επικαιροποίηση του νομοθετικού και κανονιστικού πλαισίου λειτουργίας του ΕΛΓΑ στην κατεύθυνση αντιμετώπισης των νέων κινδύνων που προκύπτουν από την κλιματική αλλαγή και την μείωση του χρόνου καταβολής των αποζημιώσεων.

Θέλουμε τον χώρο της ελληνικής υπαίθρου «χώρο για να ζεις, χώρο για να επιχειρείς».

Κυρίες και κύριοι,

Είναι γνωστό ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επεξεργάζεται προτάσεις αλλαγών στην ΚΑΠ για την περίοδο μετά το 2020. Εμείς θεωρούμε πολύ μεγάλης σημασίας για τη χώρα αυτό το ζήτημα και γι’ αυτό θα έπρεπε με πρωτοβουλία της κυβέρνησης να έχει ανοίξει ο διάλογος και στην κοινωνία και στη Βουλή.

Σε κάθε περίπτωση είμαστε αντίθετοι, όπως ήμασταν και στο παρελθόν σε οποιαδήποτε προσπάθεια επανεθνικοποίησης της ΚΑΠ και μείωσης των διατιθέμενων πόρων.

Είμαστε όμως θετικοί σε αλλαγές για δικαιότερη κατανομή των ενισχύσεων, για είσοδο νέων στο αγροτικό επάγγελμα, για μείωση της γραφειοκρατίας, απλοποίηση των κανόνων εφαρμογής και μείωση του διοικητικού κόστους υλοποίησης των προγραμμάτων.

Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

Είναι γνωστό ότι η παράταξή μας έχει ισχυρούς δεσμούς με τους αγρότες, είμαστε δίπλα τους, στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματά τους.

Τους νοιαζόμαστε πραγματικά, έμπρακτα , από την εποχή του Ανδρέα Παπανδρέου ως σήμερα.

Σήμερα εδώ από τη Βουλή απευθύνω από καρδιάς κάλεσμα προς τις αγρότισσες και τους αγρότες, προς όλες τις δυνάμεις της παραγωγής και της δημιουργίας, ιδιαίτερα προς τους νέους αγρότες, τους νέους επιστήμονες, τους άνεργους νέους που ασφυκτιούν στις πόλεις και στα χωριά, να πάρουν στα χέρια τους την υπόθεση της ανάπτυξης και της παραγωγικής αναδιάρθρωσης,

Να δώσουμε μαζί ελπίδα και προοπτική στη χώρα και πνοή στην ύπαιθρο.

Δεσμευόμαστε,

Δεσμεύομαι προσωπικά το ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ να πρωταγωνιστήσει στον αγώνα για την αναζωογόνηση της Ελληνικής Περιφέρειας.

Προηγούμενο άρθρο«Η εφαρμογή “infogov” συμπλήρωσε δέκα μήνες λειτουργίας και ανανεώνεται με νέες κατηγορίες και δυνατότητες για τους χρήστες»
Επόμενο άρθροΠρόγραμμα συναντήσεων του Πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς