Φλαμπουράρης και «Αντιθετικοί παραλληλισμοί» – Γράφει η Αλεξάνδρα Σάρδη

Η… εντολή Σακελλαρόπουλου ήταν σαφής: Βρες λεπτομέρειες και γράψε για τα τελευταία ποιήματα του λογοτέχνη γιατρό Βασίλη Φλαμπουράρη. Βλέπετε, είχε διαβάσει το πρόσφατο βιβλίο/ ποιητική συλλογή του γιατρού (επιμελητής Α΄,  αναισθησιολόγος στο Σισμανόγλειο νοσοκομείο) και είχε εξιταριστεί. Κι επειδή ως συνήθως δεν έχει χρόνο να «αναπνεύσει» …σπρώχνει δεξιά και αριστερά όσα θεωρεί ότι πρέπει να τύχουν προβολής.

Κάπως έτσι λοιπόν, έφτασε στα χέρια μου η τρίτη ποιητική συλλογή του Βασίλη Φλαμπουράρη, με τίτλο «Αντιθετικοί παραλληλισμοί», εκδόσεις Θερμαϊκός.

Ξεκίνησα να διαβάζω βαριεστημένα και μετά από ελάχιστο χρόνο βυθίστηκα στις τρυφερές ανασκοπήσεις του ποιητή στην αστική ζωή, τη φύση, την ομορφιά και το εφήμερο του έρωτα. Διάβαζα και ξαναδιάβαζα. Και γύριζα πάλι πίσω να ξεδιαλύνω λέξεις και νοήματα που είχαν αποτυπωθεί στη σκέψη μου. Και πάλι και πάλι…

Τα θέματα σύγχρονα μα και διαχρονικά. Θέματα που απασχολούν τον  σύγχρονο άνθρωπο και τις ανθρώπινες σχέσεις με ευαισθησία και κριτική διάθεση. Μνήμη και φαντασία περιπλέκονται με λυρικότητα σε μια σειρά ποιημάτων, που κάποια φαίνονται βιωματικά, κάποια στοχαστικά και άλλα συμβολικά. Ρομαντισμός, αισθητισμός, συμβολισμός εναλλάσσονται και δημιουργούν ένα μουσικό ποιητικό λόγο ρέοντα και μία ποιητική πανδαισία εικόνων, συναισθημάτων και συμβολισμών. Ασταμάτητη ροή συναισθημάτων… Ενίοτε με λόγια σιωπής κι αγωνίας ή και πεσιμισμού. Ένιωσα σημαντική επήρεια Καρυωτάκη, ειδικά στο ποίημα   «Επιθετικότητα», όπου βλέπει τον εαυτό του  ως …«Ένας άνθρωπος /φυλακισμένος σ’ ένα παράθυρο στη μεγαλούπολη».

Έχω την βεβαιότητα ότι είναι η πιο ώριμη εξέλιξη του Βασίλη Φλαμπουράρη μετά τα «Ερωτικά σκιρτήματα», εκδόσεις  2017 (1ο βραβείο περιοδικού Κέφαλος 2017) «Ανθρώπινο σημειωματάριο»,  Ιωλκός 2018 ( 1ο βραβείο περιοδικού Κέφαλος 2018).

Ένας πολυβραβευμένος ποιητής, δημιουργεί και πάλι συναισθήματα στους αναγνώστες του και ομολογώ ότι για μια ακόμη φορά ευγνωμονώ τον μέντορά μου που μου τον αποκάλυψε.

Ανακαλύψτε τον κι εσείς…

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Προηγούμενο άρθροΣφίγγει ο κλοιός της ΑΑΔΕ γύρω από όσους αποκρύπτουν εισοδήματα – Όλα τα νέα εργαλεία εντοπισμού φοροδιαφυγής και φοροκλοπής
Επόμενο άρθροΟ Ερντογάν στα …100 χρόνια της Λωζάννης κι οι εγχώριες τερατογεννέσεις – Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος