Φιλιππίνες: Οι αρχές της χώρας δεν θα επιτρέπουν στους Φιλιππινέζους να εργάζονται στο Κουβέιτ μετά τους θανάτους οικιακών βοηθών που έχουν καταγραφεί εκεί

Οι αρχές των Φιλιππίνων ανακοίνωσαν ότι δεν θα επιτρέπουν σε πολίτες της χώρας να πηγαίνουν στο Κουβέιτ για να εργαστούν, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας της χώρας, αφού ο πρόεδρος Ροντρίγο Ντουτέρτε κατήγγειλε τις κακοποιήσεις που υφίστανται οι συμπατριώτες του που εργάζονται ως οικιακοί βοηθοί και οι οποίες έχουν οδηγήσει πολλούς εξ αυτών στην αυτοκτονία.

Ο υπουργός Εργασίας των Φιλιππίνων Σιλβέστρε Μπέλο δήλωσε ότι η απαγόρευση αυτή θα ισχύει «μέχρις ότου ολοκληρωθεί η έρευνα για τα αίτια θανάτου έξι ή επτά Φιλιππινέζων εργαζόμενων στο εξωτερικό».

Στο Κουβέιτ εργάζονται περισσότεροι από 250.000 Φιλιππινέζοι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Εξωτερικών των Φιλιππίνων, με τους περισσότερους να απασχολούνται ως οικιακοί βοηθοί. Εξάλλου μεγάλος αριθμός Φιλιππινέζων εργάζονται στα Ηνωμένα Αραβικα Εμιράτα, το Κατάρ και τη Σαουδική Αραβία.

Ο Μπέλο δεν αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες υποθέσεις, ούτε διευκρίνισε πότε καταγράφηκαν οι θάνατοι αυτοί.

Ο Ντουτέρτε είχε δηλώσει την Πέμπτη ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να απαγορεύσει στους Φιλιππινέζους να εργάζονται στο Κουβέιτ, διότι, όπως κατήγγειλε, πρόσφατα «χάθηκαν τέσσερις γυναίκες εκεί», αναφερόμενος σε οικιακές βοηθούς που εξαιτίας των κακοποιήσεων που είχαν υποστεί αυτοκτόνησαν.

Ο Φιλιππινέζος πρόεδρος πρόσθεσε ότι έχει ενημερωθεί και για πολλές υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης που έχουν υποστεί οικιακές βοηθοί και τόνισε ότι είναι ένα ζήτημα για το οποίο επιθυμεί να συζητήσει με την κυβέρνηση του Κουβέιτ. «Θέλω να πω την αλήθεια και να τους υπογραμμίσω ότι κάτι τέτοιο δεν είναι αποδεκτό πλέον».

«Πολλές από τις γυναίκες αυτοκτονούν. Καταγγέλλουν κακοποιήσεις, σεξουαλικές και άλλες», τόνισε ο Ντουτέρτε.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Κουβέιτ δεν έχει σχολιάσει τις καταγγελίες αυτές, ούτε και η πρεσβεία της χώρας στη Μανίλα.

Περισσότεροι από 2,3 εκατομμύρια Φιλιππινέζοι είναι καταγεγραμμένοι ως εργαζόμενοι στο εξωτερικό. Συνολικά στέλνουν περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια δολάρια πίσω στη χώρα τους κάθε μήνα, χρήματα τα οποία τροφοδοτούν την κατανάλωση σε μια από τις πιο γρήγορα αναπτυσσόμενες οικονομίες του κόσμου.

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Προηγούμενο άρθροΠερού: “Η πολιτική νοσεί” στη Λατινική Αμερική, δήλωσε ο πάπας Φραγκίσκος
Επόμενο άρθρο«Ζούμε την επανάσταση του ομιλούντος Σύμπαντος», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Σταύρος Κατσανέβας, καθηγητής Αστροσωματιδιακής Φυσικής