«Fabric Republic», ένα καινοτόμο πρόγραμμα επαναχρησιμοποίησης ρούχων

Φιλοδοξεί να ανοίξει μια νέα σελίδα στη δωρεά και επαναχρησιμοποίηση των ρούχων μέσα από την ολοκληρωμένη διαχείριση και αξιοποίησή τους προς όφελος των ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Ο λόγος για το πρόγραμμα «Fabric Republic», που λειτουργεί τους τελευταίους τρεις μήνες στην Αθήνα.

Μέσα από την ανάπτυξη συνεργειών με κοινωφελείς οργανισμούς και φορείς το πρόγραμμα «Fabric Republic» στοχεύει στην ορθολογική διαχείριση και αποτελεσματική αξιοποίηση των ρούχων που διατίθενται από τους πολίτες για τους ευάλωτους συμπολίτες τους.

Τα ρούχα που δωρίζονται, συγκεντρώνονται στις εγκαταστάσεις της «Fabric Republic», όπου ξεχωρίζονται, κατηγοριοποιούνται, καθαρίζονται και αποθηκεύονται. Μέσα από την ανάπτυξη ενός δικτύου συνεργασίας με άλλες οργανώσεις, ο ρουχισμός προσφέρεται στη συνέχεια σε όσους έχουν ανάγκη. Επίσης, στέλνονται για ανακύκλωση όσα είδη ένδυσης είναι τόσο φθαρμένα που δεν μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν.

Στόχος είναι ο εκσυγχρονισμός της κυκλικής διαχείρισης του προσφερόμενου ρουχισμού, αλλά και η συλλογική ανάπτυξη κοινωνικής και οικολογικής συνείδησης.

Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η συντονίστρια του προγράμματος, Μπέττυ Αγγελοπούλου, «η ιδέα είχε να κάνει με το γεγονός ότι πρόκειται για ένα καινοτόμο σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης του πλεονάζοντος ρουχισμού που υπάρχει στο εξωτερικό αλλά όχι στην Ελλάδα». Όπως περιγράφει, «στην Ελλάδα μέχρι τώρα οι συνθήκες παράδοσης των ρούχων συχνά δεν είναι επαρκείς, τα ενδύματα φθείρονται στις αποθήκες και η διαχείριση των ρούχων από τις οργανώσεις συχνά δεν επαρκεί».

Το πρόγραμμα υλοποιείται από την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Ίασις», που προσφέρει θεραπευτικές και συμβουλευτικές υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης σε άτομα που το έχουν ανάγκη. Στο πλαίσιο αυτό λειτουργούν οικοτροφείο, ξενώνες προσωρινής φιλοξενίας και κέντρο ημέρας για άτομα με ψυχοκοινωνικά προβλήματα που βρίσκονται στο στάδιο της κοινωνικής επανένταξης.

Η «Fabric Republic» έχει αναπτύξει ήδη συνέργειες μεταξύ άλλων με το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του δήμου Αθηναίων, την Πανελλαδική Ένωση για την Ψυχοκοινωνική Αποκατάσταση και την Επαγγελματική Επανένταξη, το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, καθώς και με τις οργανώσεις Caritas, Praksis, ActionAid, Ένα παιδί ένας κόσμος, ΑΜΚΕ Ηρεμία,  Εταιρεία Κοινωνικής και Πολιτιστικής Στήριξης Παλιννοστούντων Ομογενών «Νόστος» και Όμιλος Unesco Πειραιώς και Νήσων.

Το πρόγραμμα, που ξεκίνησε τον περασμένο Σεπτέμβριο, υλοποιείται με δωρεά για ένα χρόνο από το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος». Στους πρώτους τρεις μήνες λειτουργίας του έγινε δωρεά τριών τόνων ενδυμάτων (τα μισά από τα οποία στη Μάνδρα Αττικής) και προωθήθηκαν στην ανακύκλωση άλλοι δύο τόνοι.

Επόμενος στόχος της οργάνωσης, όπως επισημαίνει η κ. Αγγελοπούλου, είναι η δημιουργία μεταποιητικής μονάδας τον ερχόμενο Απρίλιο, όπου θα εργάζονται άτομα από ιδρύματα και θα μεταποιούν τα προσφερόμενα ρούχα. «Στο πρόγραμμα δεν υπάρχει οικονομική συνδιαλλαγή ή εμπορική εκμετάλλευση των ενδυμάτων. Θέλουμε όμως τη βιωσιμότητα του προγράμματος και πιστεύουμε ότι θα την πετύχουμε με το κομμάτι της μεταποίησης», διευκρινίζει η συντονίστρια του προγράμματος.

Επίσης, στοίχημα για το πρόγραμμα αποτελεί και η αποθήκευση μεγάλων ποσοτήτων ενδυμάτων, κάτι το οποίο αποτελεί και μεγάλο πρόβλημα των οργανώσεων, όταν γίνονται δωρεές, και η κ. Αγγελοπούλου αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να επεκταθεί η «Fabric Republic» με περισσότερους χώρους αποθήκευσης στο μέλλον, «αφού όμως πρώτα σταθεροποιήσουμε τις εισροές και εκροές του ρουχισμού», όπως λέει.

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Προηγούμενο άρθροΑνέκδοτα: 1 Είχε καμένα λάδια… 2 Το λιλάκι
Επόμενο άρθροΑπό την 1/1/2018 πολλές ευρωπαϊκές πόλεις απαγορεύουν την κυκλοφορία των παλαιών αυτοκινήτων στα αστικά τους κέντρα