Αιχμές για τη χθεσινή παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή άφησε η Φώφη Γεννηματά, πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής μιλώντας το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN.
Yποστήριξε ότι ο κ. Μητσοτάκης θα έπρεπε να τηρήσει το πρωτόκολλο της προληπτικής καραντίνας αφού είχε έρθει σε επαφή με τον Αρχιεπίσκοπο, δηλαδή με ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα. Η κ. Γεννηματά επικαλέστηκε τη δική της περίπτωση όταν προ ολίγου καιρού είχε συμβεί το ίδιο. «Θα πρέπει να δοθεί μία απάντηση, γιατί το μήνυμα που δίνεται είναι ότι υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά για τους πολίτες και για κάποιους πολιτικούς. Εγώ είμαι απέναντι σε αυτή τη λογική. Ή υπάρχουν μέτρα που τα τηρούμε όλοι ή όχι. Η συζήτηση προφανώς μπορούσε να εξελιχθεί χωρίς την παρουσία του πρωθυπουργού, που είχε έρθει σε επαφή με βεβαιωμένο κρούσμα. Όλοι πρέπει να περιφρουρήσουμε τη λειτουργία της Βουλής και όλοι πρέπει να δώσουμε το μήνυμα ότι τηρούνται τα μέτρα που αποφασίζονται. Έχουμε πάρα πολλά ερωτηματικά και εγώ η ίδια, για τη χθεσινή του εμφάνιση στη Βουλή. Θεωρώ ότι θα έπρεπε να σεβαστεί τις 14 ημέρες καραντίνας, όπως κάνουμε όλοι μας και όπως είναι οι οδηγίες του ΕΟΔΥ».
Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής ανέφερε ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας αντέχει χάρη στο φιλότιμο των ανθρώπων, οι οποίοι όμως έχουν αρχίσει και νοσούν οι ίδιοι. Επανέλαβε πως θα έπρεπε να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού εδώ και πάρα πολύ καιρό και μίλησε για το πώς θα στηριχθεί το ΕΣΥ. «Έχουμε καταθέσει τροπολογία πάρα πολλές φορές, μας ακολουθούν εκ των υστέρων και άλλα κόμματα. Πρέπει επιτέλους η κυβέρνηση να την ψηφίσει και το υγειονομικό προσωπικό να ενταχθεί στα βαρέα και ανθυγιεινά, να πάρουν δώρο Χριστουγέννων ως έμπρακτη αναγνώριση της τεράστιας προσφοράς τους που δίνουν τη μάχη στην πρώτη γραμμή. Να γίνει μονιμοποίηση του επικουρικού προσωπικού, διότι αλίμονο αν λήξουν οι συμβάσεις τους και χαθεί αυτό το προσωπικό από τα νοσοκομεία, που γνωρίζουν πολύ καλά την λειτουργία τους».
Η Φώφη Γεννηματά εξήγησε πως το Κίνημα Αλλαγής ψήφισε χθες παρών στη ρύθμιση για την μείωση των εισφορών προς τον ΟΑΕΔ επειδή δεν ήταν μία ολοκληρωμένη ρύθμιση. «Ήταν μία δική μας πρόταση αυτή στις συναντήσεις που κάναμε με τους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων. Είναι μία πρόταση που την παλεύουμε και ήδη έχουμε καταφέρει να κάνει η κυβέρνηση ένα βήμα πίσω σε σχέση με τις αρχικές της τοποθετήσεις. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι το μέτρο αυτό τελικώς δεν θα εφαρμοστεί σε βάρος των προγραμμάτων για να την ανεργία. Αυτή είναι η θέση μας και είναι παρά πολύ καθαρή».
Σχετικά με το πως θα αρθεί το lockdown και θα ανοίξει ξανά η χώρα, η κ. Γεννηματά επεσήμανε πως «θα είναι καταστροφικό να έχουμε οριζόντια μέτρα, καθολικά μέτρα στη χώρα» και πως «για το ασφαλές άνοιγμα θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής». Εξήγησε την πρόταση που παρουσίασε χθες για το τι σημαίνει ασφαλές άνοιγμα λέγοντας ότι «υπάρχει η προϋπόθεση των μαζικών τεστ, των δειγματοληπτικών ελέγχων, των ελέγχων στις ομάδες υψηλού κινδύνου, στο υγειονομικό προσωπικό, στα γηροκομεία, στους εκπαιδευτικούς, στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στις δομές μεταναστών, στις κοινωνικές δομές και μαζικά τεστ στον πληθυσμό, έτσι ώστε να έχουμε την εικόνα, επαναλαμβανόμενα τεστ, κάθε 20 ημέρες για να μπορούμε να ελέγχουμε πραγματικά το επιδημιολογικό φορτίο. Υπό αυτές τις προϋποθέσεις μπορούν να ανοίξουν περιοχές που επιδημιολογικά είναι ασφαλείς. Για να μην έχουμε οριζόντιες και καθολικές πολιτικές σε όλη την Ελλάδα». Επιπλέον υποστήριξε πως αν δεν υπάρχει αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο δεν χρειάζεται να είναι κλειστή η οικονομία όμως αυτό προϋποθέτει, καλύτερη οργάνωση και περισσότερα τεστ.
Η Φώφη Γεννηματά απάντησε και σε ερώτηση για την δήλωσή της ότι θα είναι και πάλι υποψήφια για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής τονίζοντας ότι είπε το αυτονόητο. «Ένας πρόεδρος δίνει τη μάχη για το καλύτερο δυνατό για την παράταξή του και πιστεύει στο αποτέλεσμα. Αυτό απάντησα και αυτό κάνω. Το κόμμα μας κάνει μία σκληρή αντιπολίτευση στον Μητσοτάκη, αλλά όχι πετώντας πέτρες όπως συνήθιζε η αντιπολίτευση να κάνει, αλλά με συγκεκριμένες προτάσεις και ρεαλιστικά πράγματα που μπορούν αύριο να υλοποιηθούν».
ΑΠΕ-ΜΠΕ