Εύσημα Bloomberg για τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας – Η ανάπτυξη ξεπερνά εκείνην των μεγάλων οικονομιών της Ευρωζώνης

“Με το Grexit να έχει αποφευχθεί, μαντέψτε ποιου το χρέος υπεραποδίδει;” είναι ο τίτλος εκτενούς δημοσιεύματος του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg σχετικά με τις θετικότερες του αναμενομένου οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδος.

 

“Η οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας επιβεβαιώνεται από το χαμηλό κόστος δανεισμού της το οποίο είναι χαμηλότερο του μέσου όρου των κρατών που φέρουν επενδυτική βαθμίδα παγκοσμίως”, σημειώνει το πρακτορείο.

“Θυμάστε την Ελλάδα;”, σημειώνει το δημοσίευμα. Παρά τις ευρύτερες εκτιμήσεις του βρετανικού Τύπου το 2015 αλλά ακόμη και του πρώην διοικητού της FED Άλαν Γκρήνσπαν ότι “ήταν θέμα χρόνου” πριν να εγκαταλείψει η Ελλάδα τη νομισματική Ένωση και το ευρώ να καταρρεύσει. Ωστόσο το Grexit ουδέποτε έγινε καθώς αυτή ήταν η βούληση της αγοράς ομολόγων, σημειώνει το δημοσίευμα παραθέτοντας το ιστορικό των διακυμάνσεων απόδοσης που σημείωσε το δεκαετές ελληνικό ομόλογο έως την τελική ανάκαμψη του επί των ημερών της παρούσης κυβερνήσεως.

Το κράτος των 10,3 εκατομμυρίων, αντίθετα σε κάθε αξιολόγηση διεθνούς οίκου, έχει υπάρξει μία οικονομία επενδυτικής βαθμίδας από τον Δεκέμβριο του 2021, βασιζόμενο σε θετικές τάσεις πληθωρισμού, κατά κεφαλήν εισοδήματος, ανόδου ΑΕΠ, μη εξυπηρετούμενων δανείων και πολιτικής σταθερότητας, σύμφωνα με στοιχεία που συνέλλεξε το Bloomberg.

Στην αγορά ομολόγων η Ελλάδα (το ελληνικό ομόλογο) διαπραγματεύεται τουλάχιστον τρεις βαθμίδες υψηλότερα εκείνου που το επενδυτικό κοινό θεωρεί ως υψηλού ρίσκου και υψηλής απόδοσης. Σύντομα δε θα έπρεπε να επιστρέψει στην επενδυτική βαθμίδα.

Από την εποχή που ανέλαβε η κυβέρνηση Μητσοτάκη το 2019 το κατά κεφαλή ΑΕΠ αυξήθηκε 7%, ξεπερνώντας μεγάλες οικονομίες συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας (1%), της Γαλλίας (1%), της Ιταλίας (2%), της Ισπανίας (-2%), του Η. Β. (1%) και των ΗΠΑ (4%) σύμφωνα με στοιχεία που συνέλλεξε το Bloomberg.

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ως ποσοστό του συνόλου των δανείων, – κριτήριο για την υγεία του τραπεζικού συστήματος – μειώθηκαν στο 6,8% από 47% το 2017 και βρέθηκαν στο χαμηλότερο σημείο τους από το 2017, σημειώνεται στο δημοσίευμα στο οποίο παρατίθενται επίσης αναλυτικά στοιχεία ως προς την ανακτηθείσα ευρωστία του τραπεζικού συστήματος.

Όπως προστίθεται στο ίδιο δημοσίευμα, το πολιτικό ρίσκο στην Ελλάδα είναι στο χαμηλότερο επίπεδο, τουλάχιστον από την εποχή προ της χρηματοοικονομικής κρίσης.

“Είμαστε η δεύτερη πλέον ταχέως αναπτυσσόμενη οικονομία στην Ευρωζώνη”,  με ισχυρό τουρισμό και “ξένες επενδύσεις σε επίπεδα ρεκόρ”, σημείωσε πρόσφατα στη διάρκεια συνέντευξής του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΑΠΕ - ΜΠΕ
Προηγούμενο άρθροΤο μήνυμα της υπουργού Παιδείας για την 25η Μαρτίου
Επόμενο άρθροΤουρκία: Ο Ερντογάν επιτέθηκε στον Κιλιτσντάρογλου επειδή συναντήθηκε με το φιλοκουρδικό αντιπολιτευόμενο κόμμα