Βαλεντίνα Δημητρίου: Ευλυγισία,Τι ασκήσεις να κάνω για να την βελτιώσω;

Στο συγκεκριμένο άρθρο θα δούμε ασκήσεις που θα μπορέσουν να μας βοηθήσουν να βελτιώσουμε την ευλυγισία μας.  Πρώτα όμως θα αναφερθούμε στο τι είναι ευλυγισία και τα οφέλη της.

Γράφει η Βαλεντίνα Δημητρίου – Γυμνάστρια ,Ρεντης

Τι είναι ευλυγισία;

Η ευλυγισία αναφέρεται στην ικανότητα  ενός μυός να επιμηκύνεται.  Δηλαδή παραπέμπει στο μήκος και στην ικανότητα διάτασης των μυών, των τενόντων, των συνδέσμων και των αρθρικών θυλάκων.  Γενικά υποδεικνύει την ικανότητα ενός υποσυνόλου αρθρώσεων να κάμπτονται ή να εκτείνονται σε ένα μεγάλο κινητικό εύρος.

Αρκετές φορές ο όρος ευλυγισία, συγχέεται με τον όρο ευκινησία.  Για να μπορέσουμε να τους διαχωρίσουμε θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η ευλυγισία και η ευκινησία αφορούν σε κινήσεις που εκτελούνται από το ίδιο το άτομο χωρίς την οποιαδήποτε παρέμβαση από εξωτερικούς παράγοντες. Προϋποθέτουν λοιπόν τόσο την ικανότητα των αρθρώσεων να εκτελούν μεγάλο κινητικό εύρος όσο και τη δύναμη των μυών που συμμετέχουν στη κίνηση.

Η ευκινησία είναι ένας ευρύτερος όρος ο οποίος αναφέρεται σε ολόκληρο το σώμα και αφορά στην ταχύτητα και ακρίβεια εκτέλεσης κινήσεων.  Προϋποθέτει την δύναμη των μυών που κινούν την κάθε άρθρωση καθώς και το φυσιολογικό μήκος των μυών που επιτρέπουν την κίνηση της άρθρωσης.

Αν και είναι δύο εντελώς διαφορετικά πράγματα, η μία επηρεάζει την άλλη.  Παράδειγμα αν οι μύες γύρω από μία συγκεκριμένη άρθρωση είναι σφιγμένοι, ίσως να υπάρξει πρόβλημα να κινηθεί η άρθρωση στο πλήρες εύρος κίνησής της.

Παράγοντες που επηρεάζουν την ευλυγισία

 • Ηλικία: Καθώς μεγαλώνουμε οι ιδιότητες των σκελετικών μυών μεταβάλλονται (μείωση μυικής μάζας, βράχυνση μυών) και παρουσιάζονται προβλήματα στο σκελετικό σύστημα (οστεοαρθρίτιδα, οστεοπόρωση). Επίσης μεταβάλλεται αρνητικά ο χρόνος αντίδρασης των μυών και της νευρομυϊκής συναρμογής.
 • Φύλο: Οι γυναίκες υπερτερούν στην ευλυγισία από τους άνδρες.
 • Θερμοκρασία του σώματος: Η θερμοκρασία του περιβάλλοντος μπορεί να επηρεάσει αλλά κατά κύριο λόγο πότε κάνουμε τις διατάσεις. Πριν ή μετά την προπόνηση όταν οι μύες είναι κρύοι ή ζεστοί.

Οφέλη από την αύξηση της ευλυγισίας

 • Μείωση της μυϊκής τάσης και αύξησης της μυϊκής χαλάρωσης.
 • Βελτίωση στάσης σώματος.
 • Πρόληψη τραυματισμών.
 • Αύξηση του εύρους της κίνησης.
 • Αύξηση της ρευστότητας της κίνησης, διευκόλυνση των κινήσεων, καθημερινών και αθλητικών.
 • Βελτίωση του συντονισμού, λόγω της διευκόλυνσης της κίνησης.
 • Βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος.
 • Μείωση της αίσθησης του πόνου που προκαλείται από ασκήσεις ή καθημερινές κινήσεις.

Πως θα βελτιώσω την ευλυγισία μου

Βελτίωση της ευλυγισίας μπορούμε να πετύχουμε με τις διατάσεις.  Και αυτό μπορεί να επιτευχθεί με δύο είδη διατάσεων.  Τις δυναμικές και τις στατικές διατάσεις.  Οι δυναμικές διατάσεις περιλαμβάνουν ταλαντεύσεις, αιωρήσεις και γενικότερα κινήσεις που περιέχουν το στοιχείο του ρυθμού.   Οι συγκεκριμένες διατάσεις είναι απαραίτητο να εκτελούνται πριν από δραστηριότητες που εμπεριέχουν δυναμικές κινήσεις.   Ωστόσο, οι τεχνική αυτή πολλές φορές έχει αμφισβητηθεί για την ασφάλεια τους, καθώς προκαλούν μη ελεγχόμενες δυνάμεις στο εσωτερικό του διατασσόμενου μυός με κίνδυνο τη πρόκληση τραυματισμών.

Οι στατικές διατάσεις περιλαμβάνουν διατάσεις σταθερές μέχρι το ανώτατο μήκος του μυός και διατήρηση αυτής της θέσης για διάρκεια 15-20 δευτερόλεπτα. Οι συγκεκριμένες διατάσεις είναι περισσότερο ελεγχόμενες και χωρίζονται σε ενεργητικές και παθητικές.  Ενεργητικές διατάσεις εκτελούνται χωρίς εξωτερική βοήθεια και προϋποθέτουν τη δύναμη του αγωνιστή μυός ενώ οι παθητικές διατάσεις γίνονται με την παρέμβαση εξωτερικής δύναμης.

Διατατικές ασκήσεις για ευλυγισία

 1. Τετρακεφάλου από όρθια και καθιστή θέση.

1 2

 1. Γαστροκνήμιου και υποκνημίδιου

3 4

 1. Οπίσθιου μηριαίου από όρθια, γονατιστή και καθιστή θέση.

5 6 7

 1. Πεταλούδα

8

 1. Προσαγωγών από όρθια, γονατιστή και καθιστή θέση.

9 10 11

 1. Δίπλωση από εδραία θέση

 1. Πλάγια έκταση κορμού

12

 1. Κόμπρα

14

 1. Παιδιού

15

 1. Διάταση γλουτών

16

 1. Ύπτια περιστροφική

17

Προέλευση: https://www.fmh.gr

Προηγούμενο άρθροΕπίσκεψη Δημάρχου Νάουσας σε Μονόσπιτα και Στενήμαχο
Επόμενο άρθροΗλιοπούλου Ηλιάνα: Ηλεκτρολύτες ή Energy drink στην προπόνηση; Τι να επιλέξω;