Σπεύσατε γιατί μέχρι 3 Σεπτεμβρίου, γίνονται δεκτές αιτήσεις για καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες, που θα υλοποιηθούν και με την καθοδήγηση επιστημονικού προσωπικού, ειδικών ερευνητών και κτηνιάτρων.
Γράφει η Σίσσυ Νίκα
Αφορμή το πρόγραμμα «Συνεργασία» Μέτρο 16, που προσφέρει χρηματοδότηση και θυμηθείτε τα παραδείγματα επιτυχίας πολλά και κερδοφόρα αφού κάποιες προσπάθειες επιχειρήσεων «έφεραν» σε μικρό χρονικό διάστημα επταψήφιους τζίρους.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Φάρμα Μετσόβου που καινοτομεί παράγοντας και διακινώντας γάλα γαιδούρας. Στα Ιωάννινα ο κτηνοτρόφος Θανάσης Μπούγιας, εκτρέφει στη φάρμα του 120 μάνες γαιδουρίτσες που τον χρόνο παράγουν 12.000 λίτρα γάλα.
Λόγω της σπανιότητας και της θρεπτικής του αξίας το γάλα πωλείται 120 ευρώ το λίτρο, στο ράφι των delicatessen. Φιλοδοξία του κτηνοτρόφου είναι του χρόνου, να αυξήσει το ζωικό του κεφάλαιο, ώστε να φθάσει τις 500 γαιδουρίτσες. Μάλιστα έχει μπει και σε διαδικασία παραγωγής ζυμαρικών και προϊόντων κοσμετολογίας.
«Μαζί λοιπόν καινοτομούμε για την γεωργία, την κτηνοτροφία και το περιβάλλον» αυτό ήταν το θέμα της ημερίδας ενημέρωσης ,που έγινε στη Θεσσαλονίκη.
Οι καινοτόμες κερδοφόρες ιδέες αρκετές όπως αυτή της Φάρμας Κουτσιώφτη, στη Βέροια, που εκτρέφει τα μοσχαράκια με ελληνικά αρωματικά φυτά με την επίβλεψη του κτηνιατρικού τμήματος, Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Άλλες παρουσιάσεις ιδεών έγιναν από την Φάρμα Αμάλθεια , στη Φλώρινα που παράγει και τυποποιεί γίδινο γάλα αλλά και τον Λάμπρο Φλώρο στη Λειβαδιά που εφαρμόζει στα φυτά ειδική φυτοπροστασία.
Ευκαιρίες υπάρχουν αρκεί να έχουμε ιδέες εφαρμόσιμες και καινοτόμες.