Έβλεπα χθες το πρωί στην τηλεόραση τον βουλευτή του Ποταμιού Παναγιώτη Καρκατσούλη, ο οποίος πριν εκλεγεί βουλευτής ήταν καθηγητής δημόσιας διοίκησης στο Πανεπιστήμιο και είχε βραβευθεί από την Αμερικανική Ένωση Δημόσιας διοίκησης.
Ο Καρκατσούλης, λοιπόν, απόλυτος γνώστης του θέματος του δημοσίου που ταλανίζει την ελληνική κοινωνία, είπε ότι σήμερα στην Ελλάδα υπάρχουν 689.482 μόνιμοι υπάλληλοι! Κι ότι το 90% της εργασίας του αναλώνεται σε υπηρεσιακά σημειώματα ελέγχων μεταξύ τους!!!
Το ίδιο ουσιαστικά συμβαίνει και σχεδόν με τις 70 χιλιάδες συμβασιούχους και τους υπαλλήλους των ΔΕΚΟ.
Αναλογίστηκα , λοιπόν, για άλλη μια φορά ότι όλη η υπόλοιπη κοινωνία «ματώνει» για να πληρώνονται τα… υπηρεσιακά σημειώματα ελέγχων μεταξύ των υπηρεσιών του κράτους και των υπαλλήλων τους.
Αναλογίστηκα, για άλλη μια φορά ότι δεν μειώνονται οι φόροι (μη τυχόν κι έχει χρήμα στην Ελλάδα) μη τυχόν και πειραχθεί το αντιπαραγωγικό και κοστοβόρο πελατειακό κράτος.
Αναλογίστηκα και θυμήθηκα και κάτι ακόμη. Ότι υπάρχει κι η άλλη Ελλάδα. Της δουλειάς, της προόδου και της προκοπής.
Αναλογίστηκα ότι ο κλάδος φρούτων και λαχανικών (νωπών και μεταποιημένων), χωρίς καμιά βοήθεια από το κράτος, χωρίς καμιά στρατηγική από την κυβέρνηση, χωρίς ανοικτές τράπεζες και χωρίς ιδιαίτερα μέσα, έφερε στην Ελλάδα το 2016 τεράστια έσοδα. Έσοδα τρεις (3 φορές) περισσότερα από το λάδι, τέσσερις (4) φορές περισσότερα από γαλακτοκομικά και θαλασσινά, εννέα (9) φορές πιο πολλά από τα δημητριακά και πέντε (5) από τα καπνικά.
Αναζητώντας τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ διαπίστωσα με έκπληξη ότι η χώρα εισέπραξε 1,9 δις ευρώ από την πώληση φρούτων και λαχανικών! Κι ότι αυτό το εμπορικό πλεόνασμα αντιστάθμισε το έλλειμμα στα κρέατα και στα γαλακτοκομικά. Τα ίδια στοιχεία καταδεικνύουν ότι το ετήσιο έσοδο από τις πωλήσεις φρούτων και λαχανικών έχει αυξηθεί (Απρίλιος 2017) κατά 10,5% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2016.
Ποια άλλη παραγωγική δραστηριότητα αύξησε τα έσοδά της σε διψήφιο ποσοστό στη σημερινή Ελλάδα;
Κι όμως! Δεν υπάρχει βοήθεια από πουθενά σ’ αυτόν τον κλάδο. Ότι καταφέρνει το καταφέρνει μόνος του και μάλιστα πνιγμένος από τα capital controls και τις ατέρμονες καθυστερήσεις επιστροφής του ΦΠΑ.
Κι αν δεν δοθούν άμεσες λύσεις, οι ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις του κλάδου δεν θα μπορούν ν’ ανταγωνιστούν τις αντίστοιχες άλλων χωρών που διαθέτουν την φροντίδα και επιμέλεια των κυβερνήσεών τους.
Προσέξτε: Μελέτη που έκανε το Πανεπιστήμιο George Mason στις ΗΠΑ (που είναι το κορυφαίο στον κόσμο στην παραγωγή ιδεών προσανατολισμένων στην παγκόσμια αγορά), αναφέρει ότι το 2020, το 45% του παγκόσμιου εμπορίου θα διεξάγεται μέσω κινητών τηλεφώνων. Αυτό το 45% αντιστοιχεί σε πωλήσεις 285 δις δολαρίων!
Άρα, χρειάζονται κυβερνητικοί προσανατολισμοί και σχέδια για την βοήθεια των ελληνικών επιχειρήσεων. Που δεν υπάρχουν! Τα μόνα σχέδια που υπάρχουν αφορούν τις προσλήψεις στο δημόσιο που έταξε ο Τσίπρας.
Προσέξτε και κάτι ακόμη: Σ΄ αυτή την αγορά –που εμείς τη θεωρούμε περίπου ως εχθρό- έχουν ήδη δημιουργηθεί πανευρωπαϊκά και παγκοσμίως νέες εταιρείες πώλησης αγροτικών προϊόντων, που συνδέουν τους παραγωγούς απ’ ευθείας με τους καταναλωτές. Ταυτοχρόνως, έχουν δημιουργηθεί ήδη τεράστιες διαδικτυακές αγορές που υποστηρίζουν τέτοιες πωλήσεις. Αν ερωτηθεί ο πρόεδρος Μακρόν που θα επισκεφθεί τη χώρα μας, θα πει για την LaRuche Qui Dit Qui.
Εμείς τα ξέρουμε αυτά; Πλην ελαχίστων που αναζητούν κι αγωνιούν για το μέλλον τους, νομίζω ουδείς άλλος…
Παρά το γεγονός, λοιπόν, ότι ο κλάδος φρούτων και λαχανικών φέρνει ήδη τόσα χρήματα στη χώρα, παρά το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος κλάδος πλήττεται (όπως όλοι) από το πελατειακό δημόσιο, τις αβελτηρίες και τα γραφειοκρατικά εμπόδια, προοδεύει και έχει τεράστιους ορίζοντες ανάπτυξης.
Μόνος του!
Κατά τα άλλα, ο Αλέξης Τσίπρας μόλις προσφάτως ανακάλυψε ότι υπάρχουν επιχειρήσεις…