Οι διμερείς συμφωνίες της Ευρώπης δεν γίνονται για μας, χωρίς εμάς, και έχουν άμεση σχέση με το μέλλον των προϊόντων μας, της παραγωγής μας, και σίγουρα της οικονομίας μας !!
Τον Ιούνιο του 2009 η Ε. Επιτροπή φέρνει σε συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μια νέα διμερή συμφωνία . Αυτή της ΕΕ και της Κίνας, που αφορούσε την αναγνώριση Προϊόντων Γεωγραφικής Ένδειξης και από τις δύο πλευρές.
Η διμερής συμφωνία αυτή επικυρώθηκε τον Αύγουστο του 2010, και έτσι άνοιξε μια σειρά διαπραγματεύσεων.
Τον Μάρτιο του 2013 στο Πεκίνο, αποφασίστηκε η αναγνώριση 262 συνολικά ευρωπαϊκών ΠΓΕ σε δύο στάδια. Στο πρώτο στάδιο καταρτίστηκε κατάλογος 100 προϊόντων και τα υπόλοιπα 162 ΠΓΕ συμφωνήθηκε να συμπεριληφθούν σταδιακά σε ετήσια βάση, κατά τα επόμενα έτη, προκειμένου να μη δημιουργηθεί υπερβολικό διοικητικό βάρος στις Κινέζικες αρμόδιες αρχές.
Στον αρχικό κατάλογο υπήρχαν μόνο 4 Ελληνικά Προϊόντα Γεωγραφικής Ένδειξης.
Και αυτά ήταν : η Φέτα, το Ούζο, το Κρασί Σάμος, και το ελαιόλαδο Σητείας. Βασικά προϊόντα όπως οι Ελιές Καλαμάτας, η Μαστίχα Χίου κ.ά. δεν συμπεριλαμβάνονταν στο κατάλογο αυτό.
Από τη μεριά της η Ελλάδα, διαπιστώνει πως «ονόματα» ελληνικών προϊόντων ΠΟΠ και ΠΓΕ έχουν κατοχυρωθεί ως εμπορικά σήματα από Κινέζικες επιχειρήσεις που παράγουν δικά τους προϊόντα, και στη συνέχεια τα διοχετεύουν στη Κινέζικη αγορά, άλλα και στο εξωτερικό.
Αυτά τα προϊόντα ήταν ο Ροδίτης, η Μαυροδάφνη, το κρασί Σάμος και φυσικά η ελληνική «φέτα».
25 προϊόντα, από 8 κράτη μέλη -Ελλάδα, Ιταλία, Γαλλία, Ρουμανία, Γερμανία, Ισπανία, Πορτογαλία και Ουγγαρία- της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παραποίησαν και κατοχύρωσαν ως «trademark» (εμπορικά σήματα) Κινέζοι Επιχειρηματίες.
Kατά τον 11ο γύρο των διαπραγματεύσεων που πραγματοποιήθηκε την 27η Ιουλίου 2015 στις Βρυξέλλες, η κινέζικη πλευρά αποδέχθηκε να αναγνωρίσει τις ευρωπαϊκές ΓΕ βάση ενός ιδιότυπου συστήματος (sui generis) ενώ αρνήθηκε, απόλυτα, να προβεί σε ακύρωση των κακόπιστων εμπορικών σημάτων.
Η Γαλλία και η Ιταλία μέσω των Διεπαγγελματικών τους οργανώσεων, προχώρησαν σε αντιρρήσεις και κέρδισαν τη μάχη με τους κινέζους επιχειρηματίες.
Η Ε.Ε. στις 7 Ιουνίου ανακοίνωσε πως όσες χώρες θέλουν να προβούν σε αντιρρήσεις για τη διμερή συμφωνία ΕΕ-Κίνας έχουν μόνο δύο μήνες για να κάνουν τις παρεμβάσεις τους, γιατί στη συνέχεια η συμφωνία έρχεται στο Ευρωκοινοβούλιο για ψήφιση.
Ο χρόνος πιέζει πολύ, και η άμεση ανάγκη μιας Διεπαγγελματικής για τη «φέτα» είναι πλέον ορατή. Η προστασία του ονόματος «φέτα» δεν αφορά τους κτηνοτρόφους μόνο, και τους παραγωγούς φέτας.
Αφορά την Ελλάδα, τις επόμενες γενιές, την προστασία των προϊόντων της, και φυσικά την οικονομία της !!
Κατά τον 11ο Γύρο των διαπραγματεύσεων, ο οποίος πραγματοποιήθηκε την 27η Ιουλίου 2015 στις Βρυξέλλες, η κινεζική πλευρά αποδέχθηκε μεν να αναγνωρίσει τις ευρωπαϊκές ΓΕ βάσει ενός ιδιότυπου συστήματος (sui generis), ενώ απόλυτα αρνείται να προβεί σε ακύρωση των ως άνω κακόπιστων εμπορικών σημάτων.
Ανωτέρω 25 κινεζικά εμπορικά σήματα παραποιούν ΠΟΠ / ΠΓΕ 8 κρατών – μελών της ΕΕ: Ελλάδα, Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Ρουμανία,, Γερμανία, Ουγγαρία και Πορτογαλία. Η πλειοψηφία αφορά οίνους και οινοπνευματώδη, ενώ παραποιήσεις λοιπών αγροτικών προϊόντων αφορούν ελληνικά (φέτα), ισπανικά (ελαιόλαδα) και ιταλικά (ξύδι) προϊόντα.
Στο σημείο αυτό αξίζει να τονίσουμε πως η Ελλάδα έρχεται Πέμπτη στο κατάλογο των προϊόντων Γ.Ε. στην Ευρώπη. Και η Κίνα είναι μια από τις κύριες χώρες που εφαρμόζεται το πρόγραμμα προώθησης ελληνικών οίνων σε αγορές τρίτων χωρών.
Η δε Κίνα αποτελεί μια από τις κύριες χώρες όπου εφαρμόζεται το Πρόγραμμα για την προώθηση ελληνικών οίνων σε αγορές τρίτων χωρών. Τελικώς, κατόπιν συνεχών πιέσεων, οι ελληνικές ΓΕ που συμπεριλήφθηκαν ανήλθαν στις 6 (προστέθηκαν οι Ελιές Καλαμάτας και η Μαστίχα Χίου). Όπως καθίσταται σαφές, θα πρέπει να συνεχισθούν οι προσπάθειες για την αναγνώριση επιπλέον ελληνικών προϊόντων, δεδομένου ότι σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία, έχουν ήδη διαπιστωθεί κακόβουλες προσπάθειες κατοχύρωσης ελληνικών ποικιλιών αμπέλου ως εμπορικά σήματα κινεζικών επιχειρήσεων (π.χ. πολλές ελληνικές ποικιλίες, όπως “Roditis” “Roditis”, “Agiorgitiko”, “Mavrodaphne”). Αξίζει να σημειωθεί ότι στον κατάλογο των 162 ευρωπαϊκών ΓΕ (2ο στάδιο) περιλαμβάνονται 10 ελληνικές ΓΕ[1].