Η γενιά μας λέει «Αρκετά», τέτοιου είδους πρακτικές πρέπει να σταματήσουν, δήλωσε κατηγορηματικά ο Luis Alvarado Martinez στη Euractiv.gr, αναφερόμενος στις μη αμειβόμενες πρακτικές στην ΕΕ.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Νεολαίας μίλησε για την καταγγελία, με στόχο την κατάργηση των μη αμειβόμενων πρακτικών στο Βέλγιο, στην οποία προχώρησε το Φόρουμ, καθώς και στα επόμενα βήματα που σχεδιάζουν.
Αναφερόμενος στις πρωτοβουλίες της ΕΕ για τη μείωση της ανεργίας των νέων είπε ότι δεν είναι αρκετές, καθώς απαιτούνται διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και πρόσθετα μέτρα, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι πιο ευάλωτοι νέοι που βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας έχουν πρόσβαση σε πρωτοβουλίες όπως η Εγγύηση για τη Νεολαία.
Παράλληλα, ο κ. Alvarado μίλησε για τις ανισότητες μεταξύ των νέων του ευρωπαϊκού Βορρά και του Νότου, υποστηρίζοντας ότι σχετίζονται κυρίως με την κακή ποιότητα των συμβάσεων που προσφέρονται σε αυτούς, καθώς και με τα μέτρα λιτότητας στη Νότια Ευρώπη, αλλα και για το ρόλο των οργανώσεων νεολαίας για την καταπολέμηση του εξτρεμισμού.
Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη:
Το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Νεολαίας κατέθεσε πρόσφατα μια νομική καταγγελία για την απαγόρευση των απλήρωτων πρακτικών στο Βέλγιο, οι οποίες έχουν καταστεί κοινή πρακτική σε ολόκληρη την Ευρώπη. Γιατί επιλέξατε αυτή τη μορφή δράσης; Ποια είναι τα επόμενα βήματα; Πιστεύετε ότι θα μπει ένα τέλος;
Πιστεύουμε ότι θα μπει ένα τέλος και αυτή η μορφή δράσης είναι το πρώτο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Η γενιά μας λέει «Αρκετά», τέτοιου είδους πρακτικές πρέπει να σταματήσουν.
Ξεκινήσαμε νομικές ενέργειες κατά των απλήρωτων πρακτικών, και αυτό είναι ένα χρήσιμο, αλλά συχνά αναξιοποίητο εργαλείο. Ωστόσο, μας δίνει τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε προηγούμενο το οποίο θα μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε για να κινηθούμε εναντίον των απλήρωτων πρακτικών σε όλη την Ευρώπη και πέρα από αυτήν.
Η όλη διαδικασία διαρκεί περίπου 18 μήνες. Καταρχάς, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων αποφασίζει σχετικά με το παραδεκτό της Καταγγελίας (περίπου 6 μήνες) και στη συνέχεια λαμβάνει απόφαση επί της ουσίας (περίπου 12 μήνες).
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου ζητούν από το κράτος να υποβάλλει παρατηρήσεις, για τις οποίες στη συνέχεια ζητούν απαντήσεις και σχόλια από τον οργανισμό που κατέθεσε την καταγγελία. Μπορεί επίσης να πραγματοποιηθεί ακρόαση στο Στρασβούργο, ωστόσο αυτό εξαρτάται από το αν το ζητήσει η κυβέρνηση, το Φόρουμ Νεολαίας ή η Επιτροπή. Εάν η απόφαση είναι προς όφελός μας, το Βέλγιο θα κληθεί να ενημερώσει την Επιτροπή των Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα μέτρα που πρόκειται να πάρει για να αλλάξει την κατάσταση. Εάν δεν το κάνει αυτό, τότε η Επιτροπή των Υπουργών μπορεί να εγκρίνει σύσταση προς το Βέλγιο με πλειοψηφία 2/3.
Η ΕΕ υλοποιεί προγράμματα για την καταπολέμηση της αυξανόμενης ανεργίας των νέων όπως η Εγγύηση για τη Νεολαία (Youth Guarantee) και η Πρωτοβουλία για την Απασχόληση των Νέων (Youth Employment Initiave). Πιστεύετε ότι τέτοιες ενέργειες είναι αρκετές για να διορθώσουν την κατάσταση;
Η Εγγύηση για τη Νεολαία και η Πρωτοβουλία για την Απασχόληση των Νέων αποτελούν προγράμματα-κλειδιά και είχαν ως αποτέλεσμα να μπει το θέμα της «μετάβασης των νέων από την εκπαίδευση στην εργασία» στην πολιτική ατζέντα, ωστόσο αυτά καθ’αυτά δεν αρκούν για να διορθώσουν την κατάσταση: σχεδόν 1 στους 5 νέους κάτω των 25 είναι σήμερα άνεργος.
Πρώτον, απαιτούνται διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, όπως είναι οι επενδύσεις στις δημόσιες υπηρεσίες απασχόλησης (ΔΥΑ) και η διατομεακή συνεργασία μεταξύ των παρόχων εκπαίδευσης, των επιχειρήσεων και των ΔΥΑ, προκειμένου να διασφαλιστεί η αποτελεσματική εφαρμογή της πρωτοβουλίας για την απασχόληση των νέων. Χρειάζεται χρόνος, καθώς κάτι τέτοιο απαιτεί αλλαγή στη στάση και τη νοοτροπία.
Δεύτερον, απαιτούνται πρόσθετα μέτρα προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι πιο ευάλωτοι νέοι που βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας έχουν πρόσβαση σε πρωτοβουλίες όπως η Εγγύηση για τη Νεολαία – αυτό συνεπάγεται πρόσθετες υπηρεσίες που συνδέονται με τη στέγαση και την υγεία για παράδειγμα.
Τα ποσοστά ανεργίας των νέων είναι πολύ υψηλότερα σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Ισπανία. Αιτία για την κατάσταση στη Νότια Ευρώπη είναι αποκλειστικά η οικονομική κρίση ή έχει συμβάλλει σε αυτή και η πιθανή έλλειψη προετοιμασίας για την είσοδο στην αγορά εργασίας;
Η οικονομική κρίση δεν είναι ο μοναδικός λόγος για την υψηλή ανεργία στους νέους στις χώρες της Νότιας Ευρώπης. Οι νέοι βρίσκονταν ήδη σε δύσκολη οικονομική κατάσταση πριν από την κρίση.
Ιστορικά, το ποσοστό ανεργίας για άτομα ηλικίας 15 έως 24 ετών στις προηγμένες οικονομίες ήταν δύο έως τρεις φορές υψηλότερο από ότι για τις ηλικιακά μεγαλύτερες ομάδες. Η οικονομική κρίση επηρέασε πολύ περισσότερο την απασχόληση των νέων. Αυτό δεν έχει να κάνει τόσο με την έλλειψη προετοιμασίας των νέων για την ένταξή τους στην αγορά εργασίας, αλλά κυρίως με την κακή ποιότητα των συμβάσεων που προσφέρονται σε αυτούς καθώς και με τα μέτρα λιτότητας.
Στην Ισπανία, για παράδειγμα, οι μισοί νέοι εργαζόμενοι βρίσκονταν σε προσωρινές συμβάσεις πριν από την κρίση και ήταν οι πρώτοι που έχασαν τη δουλειά τους όταν ξεκίνησαν οι απολύσεις.
Πώς θα μπορούσαν οι οργανώσεις νεολαίας να βοηθήσουν το Ευρωκοινοβούλιο αλλά και τα εθνικά κοινοβούλια να εφαρμόσουν αποτελεσματικότερα εργαλεία για καλύτερη εκπαίδευση και τη δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας για τους νέους στην Ευρώπη;
Οι οργανώσεις νέων είναι χώροι μάθησης βασισμένοι σε άτυπη μάθηση (NFIL). Με την άμεση συμμετοχή στη δημιουργία, τη διαχείριση και την υλοποίηση προγραμμάτων, οι νέοι αναπτύσσουν σημαντικές ικανότητες που θα τους βοηθήσουν στην προσωπική και επαγγελματική τους εξέλιξη.
Παρότι αυτή η μαθησιακή εμπειρία δεν οδηγεί σε επίσημη πιστοποίηση όπως στην επίσημη εκπαίδευση, πολλές μελέτες ανά τα χρόνια έδειξαν ότι σε χώρους όπως οι οργανώσεις νεολαίας αναπτύσσονται εγκάρσιες ικανότητες όπως η επικοινωνία, η ομαδική εργασία, το πνεύμα πρωτοβουλίας καθώς και ικανότητες όπως η διαχείριση έργων / ομάδων / προϋπολογισμού και η κριτική σκέψη που είναι απαραίτητες για την ενεργό συμμετοχή τους στη δημοκρατική ζωή τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο, την επιτυχή ενσωμάτωσή τους στην αγορά εργασίας ή το ξεκίνημα επιχειρηματικών πρωτοβουλιών.
Οι εθνικοί βουλευτές θα πρέπει να αξιοποιήσουν αυτή τη δυναμική και να αναγνωρίσουν το ρόλο των οργανώσεων νεολαίας ως ποιοτικών μη επίσημων εκπαιδευτών, επενδύοντας περισσότερο στις οργανώσεις νεολαίας, δίνοντάς τους χώρο να μεγαλώσουν και να αναπτυχθούν, αλλά και επικυρώνοντας τις ικανότητες που αποκτήθηκαν σε αυτά τα πλαίσια μέσω επίσημων μηχανισμών που θα δημιουργηθούν και συνδιαχειρίζονται με οργανώσεις νεολαίας.
Επί του παρόντος, η συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Τι είδους διαφορετική Ευρώπη θα θέλατε να δείτε προσωπικά; Ποιες αλλαγές είναι απαραίτητες για να συνεχίσουν να πιστεύουν οι νέοι στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα;
Οι νέοι της Ευρώπης έχουν κουραστεί να ακούν ότι θα ζήσουν χειρότερα από τους γονείς τους. Η πραγματικότητα που δημιουργήθηκε για εμάς είναι αυτή στην οποία οι πόροι δαπανώνται με μη βιώσιμο τρόπο, στην οποία η δημόσια διακυβέρνηση μας αποκλείει συστηματικά, και στην οποία αυτά που μέχρι πρότινος ήταν ανθρώπινα δικαιώματα τώρα αποτελούν προνόμια που μόνο λίγοι μπορούν να απολαύσουν.
Πρέπει να συνεργαστούμε ως κοινωνία για να το διορθώσουμε αυτό και να επικεντρωθούμε στην οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος. Οι νέοι θέλουν μια άλλη Ευρώπη και ζητούν πιο βιώσιμες, δίκαιες, δημοκρατικές και χωρίς αποκλεισμούς πολιτικές στην Ευρώπη. Και το Φόρουμ Νεολαίας είναι αποφασισμένο να πιέσει τους πολιτικούς ηγέτες να ευθυγραμμιστούν με αυτό το όραμα των νέων.
Όσον αφορά τον εξτρεμισμό και την πρόσφατη τρομοκρατική επίθεση στο Μάντσεστερ, διαπιστώνουμε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που πραγματοποιούν τέτοιες επιθέσεις είναι σχετικά νέοι. Ποιος ο ρόλος της εργασίας των νέων στην πρόληψη της ριζοσπαστικοποίησης των νέων; Τι κάνει ο οργανισμός σας γι ‘αυτό;
Το Φόρουμ Νεολαίας έχει έρθει σε επαφή με διάφορες ομάδες εμπειρογνωμόνων σχετικά με το ρόλο των νέων στην πρόληψη του βίαιου εξτρεμισμού.
Πιστεύουμε ότι η νέοι έχουν ρόλο σε αυτό το θέμα, ωστόσο ο ρόλος αυτός περιορίζεται από τους πόρους μας αλλά και από την αποστολή μας ως οργανώσεις νεολαίας. Πιστεύουμε ότι για την καταπολέμηση της βίαιη ριζοσπαστικοποίησης, ο τομέας της νεολαίας πρέπει να αναπτύξει αντι-προπαγάνδα και να αναδείξει καλύτερα τις ευκαιρίες που μπορεί να προσφέρει σε όλους τους νέους. Οι δραστηριότητές μας θα πρέπει να είναι πιο δυναμικές και σαφείς για τις σημαντικές ευκαιρίες που προσφέρουμε, εμπνέοντας περισσότερους νέους να συμμετάσχουν ενεργά , ακόμα και μέσω της ηλεκτρονικής επικοινωνίας.
Αν και μόνοι μας δεν μπορούμε να εξαλείψουμε τη βίαιη ριζοσπαστικοποίηση, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε μερικές από τις βασικές αιτίες της. Είναι σημαντικό να χρησιμοποιείται σαφής, χωρίς διακρίσεις γλώσσα όταν μιλάμε για βίαιη ριζοσπαστικοποίηση.
Βέβαια, το να είσαι ριζοσπαστικός μπορεί να έχει και θετικά αποτελέσματα, όπως την αμφισβήτηση του κοινού τρόπου σκέψης. Πρέπει να υπάρχει χώρος για την ανάδειξη θετικά ριζοσπαστικών ιδεών, καταδικάζοντας παράλληλα το βίαιο εξτρεμισμό.
Προέλευση: Euractiv - (ΑΠΕ-ΜΠΕ)