Ευρωπαϊκή Ημέρα κατά των Αντιβιοτικών. Η αλόγιστη χρήση αυξάνει την μικροβιακή αντίσταση

Τα αντιβιοτικά έχουν σώσει αμέτρητες ζωές από την ανακάλυψη της πενικιλίνης το 1928, καθώς συνετέλεσαν στο να ανασταλεί η εξάπλωση μολυσματικών ασθενειών. Ωστόσο υποστηρίζεται, πως η κατάχρησή τους ανά τον κόσμο, έχει μειώσει στο έπακρο την αποτελεσματικότητά τους και τα βακτήρια που είναι πλέον ανθεκτικά στα αντιβιοτικά, εμφανίζονται όλο και συχνότερα και με αυξανόμενο ρυθμό. Ταυτόχρονα, η παραγωγή νέων αντιβιοτικών είναι σχεδόν ανύπαρκτη ή πραγματοποιείται σε πάρα πολύ αργούς ρυθμούς, στην καλύτερη περίπτωση.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, σύμφωνα με τον Στάθη Σκληρό, γενικό ιατρό και πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας και Εκπαίδευσης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, με αφορμή την αυριανή Ευρωπαϊκή Ημέρα κατά των Αντιβιοτικών, αναφέρει ότι έχουμε φτάσει σε ένα σημείο όπου η πανδημία της ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά έχει γίνει μια παγκόσμια κρίση υγείας. «Είναι ένα σιωπηλό τσουνάμι που, χωρίς ήχο, “βρυχάται” σ’ όλο τον κόσμο και απειλεί να καταστρέψει όλους τους  πυλώνες πάνω στους οποίους είναι χτισμένη η σύγχρονη ιατρική». Υπογραμμίζεται επίσης, ότι αυτή η κατάσταση απαιτεί άμεση δράση και όλοι πρέπει να μοιράζονται την ευθύνη για τη διατήρηση των αντιβιοτικών για τις σημερινές και τις μελλοντικές γενιές.

Στην Ελλάδα, τα στατιστικά στοιχεία αποδεικνύουν ότι η κατανάλωση αντιβιοτικών είναι μεγαλύτερη σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Η λήψη αντιβιοτικών για λάθος λόγους, όπως για το κρυολόγημα, τη γρίπη ή τον πονόλαιμο, δεν έχει κανένα όφελος και μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες στον οργανισμό μας, υποστηρίζουν οι ειδικοί και επαναλαμβάνουν ότι τα αντιβιοτικά χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για τη θεραπεία λοιμώξεων που προκαλούνται από μικρόβια και όχι από ιούς.

Υπάρχουν περισσότερα από 250 είδη ιών που προκαλούν τα ίδια συμπτώματα, δηλαδή καταρροή, βήχα, συνάχι, πονόλαιμο, δακρύρροια και χαμηλό πυρετό (κάτω από 38 βαθμούς). Οι περισσότερες όμως από τις λοιμώξεις που μας συμβαίνουν, θεραπεύονται από μόνες τους μέσα σε διάστημα μικρότερο ή μεγαλύτερο των τριών ημερών, αναφέρει ο κ. Σκληρός, υπογραμμίζοντας ότι τα περισσότερα κρυολογήματα και η γρίπη, οφείλονται σε ιούς ενάντια στους οποίους τα αντιβιοτικά δεν είναι αποτελεσματικά.

«Δώστε λοιπόν χρόνο στον εαυτό σας να αναρρώσει», συμβουλεύει ο κ. Σκληρός και απευθυνθείτε στο γιατρό ή στον φαρμακοποιό σας και μόνο όταν εκείνοι σας δώσουν κάποια αγωγή με αντιβίωση, λαμβάνετε τα αντιβιοτικά, ακριβώς όπως ορίζει η συνταγή. Όπως λέει ο κ. Σκληρός, δεν σταματάτε το φάρμακο απλώς όταν αισθανόσαστε καλύτερα. Η μικρότερη διάρκεια της αγωγής σημαίνει ότι δεν εξοντώνονται όλα τα βακτηρίδια, παρά μόνο τα πιο ευάλωτα. Επίσης, αν μειώσετε τη διάρκεια της θεραπείας ή τις δόσεις, ή δεν τηρήσετε τη συχνότητα λήψης τους, τότε δεν θα υπάρχει αρκετή ποσότητα φαρμάκου στον οργανισμό σας, τα βακτήρια θα επιβιώσουν και μπορεί να γίνουν πιο ανθεκτικά.

Προηγούμενο άρθροΥπ. Εργασίας: Έκτακτη επιχορήγηση €859 εκατ. ευρώ για έκδοση και απονομή κύριων συντάξεων
Επόμενο άρθροΗ αστυνομία εφιστά την προσοχή των πολιτών για κρούσματα τηλεφωνικής εξαπάτησης – Στην Αλεξάνδρεια δεν αναφέρθηκαν κρούσματα